Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam , obserwuję i czytam forum od dłuzszego czasu i zdecydowałem poprosic o pomoc bardziej osłuchanych speców 🙂

Postanowiłem zrezygnować z kina 5.1 Yamaha z glosnikami NS-50F na rzecz stereofonii .Początkowo kupiłem starsze kolumny pioneer CS-770 i ampli Pioneer SX-757 i wraz z cd Pioneer PD-S 802 muzyka duzo bardziej z tego mi lezała niz z kina Yamahy.W miedzyczasie doszedł również starszy wzmacniacz Luxman A471 ale niewiele to zmieniło.Słucham muzyki głównie blues ,rock, instrumentalna oraz dużo różnych winyli z gramofonu  oraz z Spotify.Teraz postanowiłem trochę podnieść jakość muzyki i wymienić stare klocki na nieco nowsze.

Zakupiłem Dali Zensor 7 i teraz nie wiem jaki wzmacniacz byłby najbardziej odpowiedni do nich ,Kolumny kupiłem słuchając je na wzmacniaczu i cd naim i była to dla mnie poezja muzyki, wyraźna głębia, czysty wokal odpowiedni nieprzesadzony bas.Audiofilem nie jestem ale z tymi wzmakami co moje tego nie słychać choć do poprzedniego grania jest dużo fajniej.Ale mój budżet na razie to ok. 3tys

Pokój w którym słucham to 30m2 i zależy mi aby wzmacniacz miał wejscie na gramofon i strumieniowanie Spotify.

Czy w tej cenie znajde coś do tych Zensorów o podobnym brzmieniu z Naima,

Pozdrawiam i z góry dziękuje za podpowiedzi.

Napisano

Jesli chcesz aby wzmacniacz miał streaming to albo kupujesz amplituner Yamaha RN 803, Onkyo 8270 albo czysty wzmacniacz z DACiem i do niego jakiś transport typu Wiim (masz inny wątek o nim), Malina, czy Ieast M30 Pro

Za 3K szukał bym jednak wzmacniacza. Uzywany Cambridge CXA80 albo Marantz PM 8005.

Piotr

Napisano

Kolumny Dali grają ciepłym brzmieniem dlatego warto łączyć je z nieco jaśniejszą elektroniką taką jaką wskazał Piotr i sam pewnie szukałbym używanego Cambridga CXA60, albo CXA80 i odtwarzacz strumieniowy. Cambridga znajdziesz bez problemu używanego, chyba że nieco dołożysz to chętnie zaproponujemy ci nowszą wersję CXA61 w dobrej cenie.

Napisano
12 godzin temu, Q21 napisał:

Kolumny Dali grają ciepłym brzmieniem dlatego warto łączyć je z nieco jaśniejszą elektroniką taką jaką wskazał Piotr i sam pewnie szukałbym używanego Cambridga CXA60, albo CXA80 i odtwarzacz strumieniowy. Cambridga znajdziesz bez problemu używanego, chyba że nieco dołożysz to chętnie zaproponujemy ci nowszą wersję CXA61 w dobrej cenie.

Dziekuję za podpowiedzi  sprzedaję stare graty i będe raczej celował w ten cxa61 bo juz widze ma bluetooth tylko szkoda ze tylko kolor srebrny bo reszta u mnie u mnie czarna ale wiem chodzi o dzwięk 🙂

Napisano
24 minuty temu, Miras23 napisał:

Ktoś kiedyś mocno rekomendował Zensory 7 z Yamahą RN803 więc coś w tym może być .Z amplitunerów "all in one" i tak nie da się kupić lepszego kombajna, reszta to dopasowanie.

Ja gram na Z7. Kiedyś z  RN 602, później z AS 701 ,a teraz z AS 1200. I wprawdzie przymierzam się do przesiadki na Opticony, to  Z7 w połączeniu z Yamahami spisują się bardzo dobrze.

Napisano
8 godzin temu, Miras23 napisał:

Ktoś kiedyś mocno rekomendował Zensory 7 z Yamahą RN803 więc coś w tym może być .Z amplitunerów "all in one" i tak nie da się kupić lepszego kombajna, reszta to dopasowanie.

Kiedyś to miało sens. Teraz w nowych cenach nie bardzo.

Cambridge AXR 100 gra lepiej i jest tańszy.

8 godzin temu, terracan1929 napisał:

Ja gram na Z7. Kiedyś z  RN 602, później z AS 701 ,a teraz z AS 1200. I wprawdzie przymierzam się do przesiadki na Opticony, to  Z7 w połączeniu z Yamahami spisują się bardzo dobrze.

1200 to jednak inna liga.

9 godzin temu, wojtass231 napisał:

Dziekuję za podpowiedzi  sprzedaję stare graty i będe raczej celował w ten cxa61 bo juz widze ma bluetooth tylko szkoda ze tylko kolor srebrny bo reszta u mnie u mnie czarna ale wiem chodzi o dzwięk 🙂

Czyli w kierunku nowego? Zapraszamy po wyceny.

Piotr

Napisano
17 godzin temu, wojtass231 napisał:

Trochę przekombinowali z kolorami. Kiedyś był wybór, srebrny lub czarny, a dziś jedynie szary ( nie jest to nawet srebrny).