Krolp Napisano 18 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2022 Witam, wszystkich serdecznie ,chciałbym zasięgnąć opinii o głośnikach sufitowych ( rozważam głośniki Monior Audio) w systemie 5.1 albo zwykłe dwa głośniki stojące Stereo. Czy ktoś ma takie głośniki zamontowane w suficie jak to gra ? Boje się najbardziej ,że przy takiej mocy głośników będzie kłopot z sufitem podwieszanym, który będzie dzwonił ,drgał podczas głośnego słuchania muzyki a nawet pękał w miejscu łączenia rigipsów . Bardzo proszę o pomoc w wybraniu co będzie lepsze w użytkowaniu i będzie miało lepszy dźwięk ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 18 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2022 A jak byś zrealizował ten dźwięk 5.1 głośnikami w suficie? Wszystkimi? Lubisz granie jak w marketowych toaletach? Do plumkania w tle muzyczki fajna sprawa, ale nie do kina czy normalnego pożądnego słuchania muzyki. Dolby, DTS, Auro 3D jasno opisują jak i gdzie należy rozmieścić kolumny. Głośniki wysokościowe/sufitowe to dopełnienie systemu wielokanałowego (Atmos w Dolby, DTS-X w DTS), a nie podstawowy tor jego działania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krolp Napisano 18 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2022 12 minut temu, Butler napisał: A jak byś zrealizował ten dźwięk 5.1 głośnikami w suficie? Wszystkimi? Lubisz granie jak w marketowych toaletach? Do plumkania w tle muzyczki fajna sprawa, ale nie do kina czy normalnego pożądnego słuchania muzyki. Dolby, DTS, Auro 3D jasno opisują jak i gdzie należy rozmieścić kolumny. Głośniki wysokościowe/sufitowe to dopełnienie systemu wielokanałowego (Atmos w Dolby, DTS-X w DTS), a nie podstawowy tor jego działania. Dzięki za odpowiedź, czyli odradzasz taki sposób nagłośnienia ? Myślałem o trzech głośnikach z przodu oraz dwóch z tyłu tylko kanapa ma stać przy samej ścianie czyli te głośniki były by nad kanapą. Miałby tam też znajdować się subwoofer zamontowany w suficie . Ale zastanawiam się czy efekt będzie wart wydanych pieniędzy czy lepiej za ta kwotę kupić porządne głośniki stereo + subwoofer i czy to nie zagra lepiej . Głównie zależy mi na słuchaniu głośniej muzyki a nie na efektach przy oglądaniu muzyki . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 18 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2022 Wybij sobie z głowy nagłośnienie sufitowe, chyba że chcesz wstawić je sobie do łazienki czy kuchni lub jako Atmos co wspomniałem wcześniej. Poza tym to są rozwiązania typowo industrialne. Kup dwie kolumny stereo, ewentualnie do tego sub (nie kinowy) jak Ci mało niskich tonów i nie kombinuj bo tylko sobie pokój zdemolujesz. Lepiej skup się na akustyce pomieszczenia jak już myślisz o demolce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krolp Napisano 18 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2022 Bardzo dziękuję za rade i chyba odpuszczę faktycznie ten sufi . A co masz na myśli o akustyce pomieszczenia , o co dokładnie chodzi ? To jest akurat budowa wiec mogę jeszcze trochę pozmieniać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 18 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2022 2 godziny temu, Krolp napisał: Witam, wszystkich serdecznie ,chciałbym zasięgnąć opinii o głośnikach sufitowych ( rozważam głośniki Monior Audio) w systemie 5.1 albo zwykłe dwa głośniki stojące Stereo. Czy ktoś ma takie głośniki zamontowane w suficie jak to gra ? Boje się najbardziej ,że przy takiej mocy głośników będzie kłopot z sufitem podwieszanym, który będzie dzwonił ,drgał podczas głośnego słuchania muzyki a nawet pękał w miejscu łączenia rigipsów . Bardzo proszę o pomoc w wybraniu co będzie lepsze w użytkowaniu i będzie miało lepszy dźwięk ? Monitor Audio. System 5.1 w suficie? Dobrze rozumiem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 18 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2022 49 minut temu, Krolp napisał: A co masz na myśli o akustyce pomieszczenia , o co dokładnie chodzi ? Zadbaj o odbicia i materiały które wykorzystasz w tym pokoju. Generalnie unikaj twardych wykończeń typu kamień, marmur, beton, szkło itp. Nie powinno też być pusto... Regał z książkami, duży zestaw wypoczynkowy, może jakieś pufy, pluszaki itp. Muzyka w pomieszczeniu w którym pojawia się echo nie należy do przyjemności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krolp Napisano 18 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2022 33 minuty temu, STELVIO napisał: Monitor Audio. System 5.1 w suficie? Dobrze rozumiem? Tak rozważałem takie rozwiązanie , coś wiesz wiecej na temat takiego nagłośnienia? 4 minuty temu, Butler napisał: Zadbaj o odbicia i materiały które wykorzystasz w tym pokoju. Generalnie unikaj twardych wykończeń typu kamień, marmur, beton, szkło itp. Nie powinno też być pusto... Regał z książkami, duży zestaw wypoczynkowy, może jakieś pufy, pluszaki itp. Muzyka w pomieszczeniu w którym pojawia się echo nie należy do przyjemności. Nigdy bym o tym nie pomyślał , niestety w salonie będzie tylko duży wypoczynek i nie za dużo innych mebelków i niestety dużo szła ( duże okna tarasowe 4,5 x 2,7 ) , więc będzie lipa z tymi odbiciami . A są jakieś głośniki ( wzmacniacz) które radzą sobie z takimi pomieszczeniami ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 18 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2022 To nie jest taki prosty temat, choćbyś nie wiem jak drogi i hi-endowy sprzęt miał, akustyka może zepsuć wszystko. Możesz próbować ratować się systemami z DSP... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 18 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2022 Oj kombinuj bardziej tak ja Butler pisze. Dobre stereo z ewentualnym subem (co ja uważam że fajnie jak jest w stereo) i masz problem rozwiązany. Akustyka to już co innego. Ale z tym to walczy pewnie 75% audiofili. Mam kupę znajomych, a co jeden z drugim ma inne preferencje. Czego ja np bym nie przęłknął. Ale oni ze swojego systenu wyciągają mega frajdy. Więc od czegoś trzeba zacząć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2022 Potwierdzam. nie ma absolutnie żadnego sensu montować kolumn 5.1 w instalacji sufitowej. Nic to nie da. Możesz zamontować 4 takowe głośniki i mieć nagłośnienie jak w galeriach w sklepach. Albo kolumny typu on Walle czyli na ściennie wtedy tak. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krolp Napisano 19 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2022 Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 20 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2022 Głośniki sufitowe można zastosować do Atmos'a ale nie ma najmniejszego sensu budować cały system w oparciu o ten typ. Jeśli zależałoby Ci na minimalizmie to polecałbym zwrócić uwagę na głośniki typu on wall, które nie zajmują dużo miejsca, a zapewnią zdecydowanie wyższą jakość dźwięku. Masz w czym wybierać Monitor Audio, Focal, System Audio, Dali i inne. Wszystko zależy od Twoich preferencji i zakładanego budżetu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts