Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Panowie, 

Potrzebuję Wasze opinii. Pytania może głupawe, ale kompletnie się na tym nie znam i nigdy się nad tym nie zastanawiałem. 

1. Mam standy Norstone stylum, mają one metalową płytę, na której stoi kolumna. I jak je kupiłem to nie za bardzo zwracałem uwagi co przykleić na tą metalową płytę. Miały w zestawie kolce wkręcane tak, żeby kolumna na nich stała, ale nie chciałem jej na nich stawiać. Chodziło tylko, o to żeby kolumna się nie rysowała. Kupiłem po prostu naklejkę antypoślizgową w leroy Merlin, z takiej 1mm pianki i pokryłem nią 50% tej platformy.

781744084_Zrzutekranu2022-04-21o00_21_13.png.c81fab9e8c52082f500c8e6ee8ec2da2.png

Dało to mniej więcej taki efekt.

Mega fajnie na tym stoi kolumna i jestem bardzo zadowolony. Ale ostatnio pomyślałem, ze pod katem akustycznym w sumie to tak jakby cała powierzchnia kolumny była bezpośrednio na płycie standu i tworzyła z nią całość ... A większość standów w internecie ma jednak takie cztery małe punkty na rogach, które izolują kolumnę od tej platformy. Np:

stands-1.jpg.f1cec3dc2a333ca9163da79aeef78423.jpg

Czy w takim razie powinien zerwać tą taśmę piankową i nakleić takie cztery nóżki (np. takie https://allegro.pl/oferta/gumowe-nozki-pod-obudowy-kolumny-monacor-hf-30-4sz-7257298533), żeby odizolować te platformę od kolumny dla lepszego brzmienia? Tak to powinno działać? Czy raczej nie robi to większego znaczenia i może zostać tak jak jest? Moje kolumny mają niewiele basu u mnie w pomieszczeniu, więc nie chciałbym jeszcze bardziej go taki, zabiegiem niechcący odchudzić.

2. A drugie pytanie dotyczy subwoofera. Mój focal ma głośnik w dół. A pomieszczeniu mam bardzo gęstą wykładzinę z długim włosiem. Dlatego pod nóżki podłożyłem drewniane klocki, żeby zwiększyć tam przestrzeń. Zawsze myślałem, ze ta wykładzina to dodatkowy plus bo tłumi niechciane rezonanse, ale już któryś raz słyszę o tym, że subwoofer powinien stać na czymś twardym, na jakiejś płycie, a nie na dywanach//wykładzinach bo one zbyt bardzo tłumią...? Prawda to? Jeśli tak to kupię po prostu nawet jakąś deskę do krojenia bambusową z ikei i pod niego podłożę, ale dajcie znać czy faktycznie tak powinno się zrobić. 

IMG_3766.thumb.JPG.113c428eb5fc7de3a15f683ad26cf507.JPG

Edytowano przez mateolo2
Napisano

Jesli nie jest bardzo nisko "odciety" to może to mieć znaczenie w dźwięku (dywan vs granit) 

10 godzin temu, mateolo2 napisał:

pod katem akustycznym w sumie to tak jakby cała powierzchnia kolumny była bezpośrednio na płycie standu i tworzyła z nią całość ... A większość standów w internecie ma jednak takie cztery małe punkty na rogach, które izolują kolumnę od tej platformy

A nie lepiej przekonać sie samemu? Gumowe nóżki to nie kawał granitu pod subwoofer. Można chyba taki koszt ponieść

Napisano
8 minut temu, tomek4446 napisał:

TYLKO SPRĘŻYNY !!! :)

Absolutnie nie jestem zwolennikiem żadnych sprężyn pod jakiekolwiek urządzenie w systemie audio, a zwłaszcza kolumny.

Przecież sprężyna sama w sobie jest niestabilna. 

Napisano
7 minut temu, Melo-man napisał:

Przecież sprężyna sama w sobie jest niestabilna. 

Tu nie chodzi o stabilność lub jej brak tylko wyeliminowanie drgań. A akurat tak się składa , że ze wszystkich materiałów to właśnie sprężyna sprawdza się najlepiej.

Zaraz przywołam specjalistę i wszystko wyjaśni naukowo .

Piotrek / @nowy78 /

Napisano

Dzieki za Wasze odpowiedzi, mniej więcej orientuje się co można włożyć pod taki sub lub pod kolumny. Bardziej chodziło mi o zapytanie Was czy te zabiegi w ogóle maja sens? Czy jednak kolumna tak ustawiona na standzie jest Ok, a subwoofer lepiej żeby był na takim materiale niż twardej płycie? Tak jak pisałem ja się na tym nie znam :) W internecie jest teorii dużo na oba te tematy. 

Jedni mówią, że najlepiej kolumnę do standow przytwierdzić śrubami i na zawsze tak żeby stworzyły jedna całość. Inni używają właśnie takich izolatorów, różnych stopek gumowych, żeby to odizolować. To jak jest lepiej? 

A w kwestii subwoofera jest tak samo. Widzę jednych, którzy jak maja twarde panele to wycinają kawałek dywanu i wkładają pod sub. A ci którzy maja wykładzinę wkładają właśnie różne ceglanki/płyty, żeby te wykładziny basu nie zabierały.

W obu tematach są sprzeczne opinie… Wiec może ktoś tutaj się na tym zna i po prostu odpowie jak powinno się robić ;)

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Tu nie chodzi o stabilność lub jej brak tylko wyeliminowanie drgań. A akurat tak się składa , że ze wszystkich materiałów to właśnie sprężyna sprawdza się najlepiej.

No właśnie o to chodzi. Przecież sprężyna drży, waha się czy po prostu sprężynuje. Taka jest natura. W konsekwencji jak kolumna na niej postawiona ma nie drgać?

Napisano

@mateolo2 tutaj masz kompendium wiedzy o drganiach , wibracjach i praktycznych metodach ich zwalczania.

2 minuty temu, Melo-man napisał:

W konsekwencji jak kolumna na niej postawiona ma nie drgać?

Jak jej nie walniesz to nie będzie :) Tu chodzi o izolacje drgań z podłoża i z samej skrzynki , sprężyna je tłumi .

Napisano
20 minut temu, tomek4446 napisał:

sprężyna je tłumi .

Właśnie, że nie. Nie przekonasz mnie, bo drgania czy nawet mikrodrgania ze sprężynującej sprężyny są przenoszone właśnie na skrzynię głośnika.  Moim zdaniem nie masz racji, a że jak widać mamy tutaj odmienne zdanie - proponuję zakończyć polemikę.

ps. jak podstawek sam używam Gaia II.

Napisano
2 godziny temu, Melo-man napisał:

proponuję zakończyć polemikę.

jak chcesz , nie zamierzam Cię przekonywać , nie o to chodzi , by udowadniać wyższość jednych stopek nad drugimi. każdy powinien znaleźć swój złoty środek. Wątek który podlinkowałem opisuje nasze subiektywne odczucie po testach bardzo różnych materiałów. To w gruncie rzeczy zabawa .

Ja poprzednie kolumny miałem na gumie , potem filcu , stopkach antywibracyjnych , jakiejś masie plastycznej , korku , sprężynach , kolcach , marmurze .... Obecne tylko na dębowych standach i ....wystarczy :) Sprzęt na sprężynach , jakoś mi lepiej brzmi :) 

@mateolo2 suba mam na gumowych podkładkach z wypustkami , są dosyć grube i nieźle izolują , kiedyś miałem na granicie ale nie za bardzo mi się to podobało.

IMG_0328.JPG

IMG_0825.JPG

IMG_0847.JPG

20211106_172850.jpg

IMG_1062.JPG

IMG_1024.JPG

IMG_0923.JPG