Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

Mam do wydania ok 5k PLN, nie jestem audiofilem, nie mam wysokich wymagań, ale lubie ogladać filmy w dobrej jakości (wiec ampli ze wsparciem dla formatów 4k itd). Mam miejsce na tylne glosniki do zawieszenia i z przodu miesjce na inne pod tv. Wiem, że zalezy też od pokoju itd, ale nie chcę wnikać, bo nie jestem audiofilem ... pokój duży ale jest to też blok i mam małe dzieci, więc nigdy nie wykorzystam olbrzymiej mocy suba czy decybeli  ...

Poza budżetem ogranicza mnie również wymiar zestawu, im mniejszy tym lepszy. Taki gabarytowy max to : ONKYO HT-S5915 Frontowe i tylne i centralny nie mogą być większe ... bo siła wyższa zbanuje ;) to jest niezmienialny warunek.

Podoba mi się ten Onkyo bo niby-atmos, cena sensowna, wymiary wporzo, na pewno brzmienie będzie ok dla mnie ... A chodzi mi głównie o 'w miarę ' przestrzenny dzwięk - też bez spędzania nad tym za dużo czasu ...

I najlepiej z jakiś własnym pseudo-systemem 'autokonfiguracji i dostrajania' bo nie znam się na tym i nie chcę znać :( więc ten onkyo też to ma ...

Czy coś innego byście polecili ? Tańszy zestaw ONKYO HT-S3910DAB - 'atmos' wypada ale dzwięk pewnie i tak byłby spoko.

Także oczekiwania niewielkie, wiedza niewielka, rozmiary muszą być niewielkie i budżet niewielki ;) ktoś coś ? :)

Napisano
5 godzin temu, marekdarek napisał:

ktoś coś ? :)

ale nie chcę wnikać,

A chodzi mi głównie o 'w miarę ' przestrzenny dzwięk - też bez spędzania nad tym za dużo czasu ...

bo nie znam się na tym i nie chcę znać

pomijając już wszystkie inne rzeczy, dlaczego komuś innemu miało by się chcieć Ci tłumaczyć co jest do czego oraz czym się różnią te zestawy i podpowiadać co wybrać, skoro Tobie się nie chce?

Napisano
12 godzin temu, Butler napisał:

Amp tego zestawu technologicznie 2018-2019. Brak obsługi 4k/120Hz co jest obecnie standardem. 5000zł za to? Nie dałbym 4000zł nawet biorąc pod uwagę obecnie niską podaż sprzętu.

nie wiem po co w ogóle wrzuciłeś ten komentarz skoro pytającego to nie interesuje:

19 godzin temu, marekdarek napisał:

ale nie chcę wnikać,

19 godzin temu, marekdarek napisał:

nie znam się na tym i nie chcę znać

Napisano
14 godzin temu, Butler napisał:

Amp tego zestawu technologicznie 2018-2019. Brak obsługi 4k/120Hz co jest obecnie standardem. 5000zł za to? Nie dałbym 4000zł nawet biorąc pod uwagę obecnie niską podaż sprzętu.

Dziękuję ślicznie za merytoryczną odpowiedź !

Mogę budżet podciagnać do 6k, ale nadal jak szukam zestawu głośników to wszytkie lepsze są zawsze większe niż ten mój referencyjny ... są jakieś inne głośniki sensownie grające 5.1 ale o rozmiarach nie większych niż ten onkyo (centralny, fronty i tylne) ?

PS. Trollom dziękuję za totalny brak zrozumienia tego co napisałem. Gwoli wyjaśnienia, nie jestem totalnym ignorantem ale klarownie chciałem napisać, że nie będę prezentował wymiarów pokoju i wnikał w inne technikalia, bo to byłaby strata czasu dla wielu ludzi którzy chcą pomóc i są na tym forum. Ja chciałbym dostać listę średnio grających ampli (4k, 120hz itd) i 5.1 głośników które muszą niestety być małe i w budżecie :( Mam nadzieję, że teraz skończy się cytowanie wyrywków wypowiedzi jak w TVP1 i hejt ...

Napisano (edytowany)

DENON AVR-X1700H (3000-3500zł), Denon AVR-X2700H (4200zł), Onkyo TX-NR6100 (4200zł) Pioneer VSX-935 (4500zł), Yamaha RX-V4A lub lepsza RX-V6A (jak je gdzieś w ogóle znajdziesz). Ceny ogólnie dość spore, wręcz mocno wygórowane, ale możesz szukać okazji np. https://allegro.pl/oferta/denon-avr-x2700h-po-zwrocie-14-dni-sklep-11920373330.

Głośniki... Canton Movie 95 za około 2000zł. Słuchałem i jak na swoje gabaryty fajnie to grało. Zapomnij o Atmos, będziesz mieć kiedyś zastrzyk gotówki to dokupisz dwa głośniki sufitowe i podłączysz do amplitunera - o ile oczywiście wybierzesz model minimum 7-kanałowy. Np. Magnat ICP52 za 200zł (do zabudowy w suficie podwieszanym). Nie nabieraj się na zabawki opierające się na odbiach od sufitu. Dopłacisz, zawsze przepłacisz, gów..o dostaniesz. Owszem, coś tam słychać z góry przy bardzo sprzyjających okolicznościach, ale różnica względem fizycznych głośników nad Tobą jest ogromna.

Edytowano przez Butler
Napisano

Trollom dziękuję za totalny brak zrozumienia tego co napisałem. Gwoli wyjaśnienia, nie jestem totalnym ignorantem ale klarownie chciałem napisać, że nie będę prezentował wymiarów pokoju i wnikał w inne technikalia, bo to byłaby strata czasu dla wielu ludzi którzy chcą pomóc i są na tym forum.

teraz to pojechałeś i to ostro. Przyszedłeś tutaj prosić o pomoc z postawą "mam gdzieś wszystko, macie mi pomóc" i śmiesz innych wyzywać od trolli?

Tak, masz podać wymiary pokoju i inne detale bo tylko wtedy można coś podpowiedzieć. Ale jak widać inni nie widzą nic w takim traktowaniu, zatem niech działają.

Napisano
7 godzin temu, Butler napisał:

DENON AVR-X1700H (3000-3500zł), Denon AVR-X2700H (4200zł), Onkyo TX-NR6100 (4200zł) Pioneer VSX-935 (4500zł), Yamaha RX-V4A lub lepsza RX-V6A (jak je gdzieś w ogóle znajdziesz). Ceny ogólnie dość spore, wręcz mocno wygórowane, ale możesz szukać okazji np. https://allegro.pl/oferta/denon-avr-x2700h-po-zwrocie-14-dni-sklep-11920373330.

Głośniki... Canton Movie 95 za około 2000zł. Słuchałem i jak na swoje gabaryty fajnie to grało. Zapomnij o Atmos, będziesz mieć kiedyś zastrzyk gotówki to dokupisz dwa głośniki sufitowe i podłączysz do amplitunera - o ile oczywiście wybierzesz model minimum 7-kanałowy. Np. Magnat ICP52 za 200zł (do zabudowy w suficie podwieszanym). Nie nabieraj się na zabawki opierające się na odbiach od sufitu. Dopłacisz, zawsze przepłacisz, gów..o dostaniesz. Owszem, coś tam słychać z góry przy bardzo sprzyjających okolicznościach, ale różnica względem fizycznych głośników nad Tobą jest ogromna.

Canton Movie 95 są aktualnie  w jednym ze sklepów ze sporym rabatem. Warto sprawdzić na porównywarce cenowej

Napisano
1 godzinę temu, S4Home napisał:

19 godzin temu, Butler napisał:

Dziękuję ślicznie! oglądam i jak coś to kupuję :)

A Teufel Audio są ok ? Niektóre zestawy są w moim limicie ...

Napisano

Dzięki za info o Teufel.

To jeszcze pytanie stricte techniczne: Wszytkie tylne głosniki w tych zestawach mają opcję montażu na wisząco ? Obecnie u mnie wisi stary onkyo , czy nowe głośniki mają też 'uniwersalne' sposoby montazu czy to zależy ?

Napisano

Nie ma czegoś że "wszystkie". Co kolumny to inny producent i każdy ma swój patent czy sposób mocowania. Niektóre mają blaszki do zawieszenia jak do ramki na zdjęcia, inni mają uchwyty przykręcane do ściany z pełną regulacją itd. Nie ma norm co do których muszą się stosować.

Napisano
Dnia 3.05.2022 o 12:40, marekdarek napisał:

Trollom dziękuję za totalny brak zrozumienia tego co napisałem. Gwoli wyjaśnienia, nie jestem totalnym ignorantem ale klarownie chciałem napisać, że nie będę prezentował wymiarów pokoju i wnikał w inne technikalia, bo to byłaby strata czasu dla wielu ludzi którzy chcą pomóc i są na tym forum.

Czyli jak kupujesz np. łóżko to też nie podajesz firmie wymiarów pokoju? :D 

Napisano
Dnia 3.05.2022 o 11:12, lolekdrugi napisał:

nie wiem po co w ogóle wrzuciłeś ten komentarz skoro pytającego to nie interesuje:

8 minut temu, lolekdrugi napisał:

chyba nie ma co się produkować jak widać reszcie nie przeszkadza takie podejście.

Przesadzasz. 

Napisano
31 minut temu, Butler napisał:

Przesadzasz

no nie wiem, gość wprost napisał, że nie ma ochoty wchodzić w szczegóły, nie interesuje go nic, i nie poda danych i oczekuje, że mu ktoś coś pomoże. Na zwrócenie uwagi, że to kpina wyzywa o trolli.