Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć 

Nadszedł czas wymiany moich Tonsil na coś innego. Obecnie napędza je Topping MX3, który w przyszłości zostanie zastąpiony wzmacniaczem Argon Audio SA1. Do tego czasu szukam dość tanich podłogówek do 2000 zł. Głównie zależałoby mi by to były "klocki" nowe lub z outletu. W grę wchodzą również używki ale nie chciałbym na nie przeznaczyć więcej niż 1.5k zł.  Przejrzałem tematy, które są już na forum i na dobrą sprawę sam nie wiem na co się zdecydować. 

Póki co wpadły mi w oko:

Fyne Audio F302

Wharfedale D303

Klipsch R-610F

Polk Audio S50e

Co do muzyki - słucham elektroniki, rocka i sporadycznie hip-hop/rap.

Metraż 21m2.

A no i najważniejsze! Muszą być "ładne"! - wymóg partnerki 😁

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Cześć @winnetou,

4 godziny temu, winnetou napisał:

A no i najważniejsze! Muszą być "ładne"! - wymóg partnerki 😁

To stwierdzenie to pojęcie względne ;) 

Każda z kolumn wymienionych przez Ciebie zagra zdecydowanie inaczej niż Tonsil. Czego oczekujesz po zmianie?

Oglądałeś już coś na "żywo"? Miałeś okazję czegoś posłuchać?

Piotr

Napisano

@LBX Systemy Audio Oczekuję, że nowe kolumny będą miały nisko schodzący bas i wyraźnie zaznaczoną górę. Generalnie lubię granie "V". W obecnych kolumnach drażni mnie, że średnica jest jakby zlana z wyższymi partiami. Póki co gra to tylko z Toppingiem ale spodziewam się, że będzie gorzej jak podłączę je do Argon Audio lub innego wzmacniacza. Niestety póki co nie miałem okazji odwiedzić salonu audio i posłuchać czegoś na żywo. Chcę zebrać propozycje i udać się z nimi do jakiegoś salonu, a następnie podjąć decyzję. 

@Q21 ma to grać w pokoju dziennym z aneksem kuchennym. Powierzchnia - 21 m2. Z reguły słucham muzyki na kanapie, która jest oddalona od kolumn o okolo 3,5 m. 

Napisano
19 godzin temu, LBX Systemy Audio napisał:

Jeżeli lubisz "V" to Klipsch. Od tego bym zaczął.

Co do zbierania propozycji to "ile głów tyle opinii" ;) 

Jak nie masz daleko to zapraszam na odsłuch, od czegoś warto zacząć :) 

Piotr

Dzisiaj jadę posłuchać tych Klipsch plus dodatkowo: Fyne Audio F302 i Pylon Opal 20.

Czy te Klipsch masz dostępne w swoim sklepie?

Napisano

Nie kupuj nowych kolumn które sa wymienione w tym watku. Jesli akceptujesz kolumny używane a widze że tak to dostaniesz znacznie lepsze paczki niż te.

Indiana Line Tesi 560 / 561 to tak z nowych konstrukcji a dalej Klipsch F2, Tannoy M4, Dali 450, Mission M34i, chodź tu może być problem z napędzeniem tym wzmacniaczem.

ELAC FS 67

Piotr

Napisano (edytowany)

Po sobotnich odsłuchach I póki co najbliżej mi do Pylonów. Co Indiana Line - czy jest duża różnica w dźwięku pomiędzy Nota 550 a Tesi 561? 

I jeszcze jedno pytanie - zauważyłem, że w tym budżecie pojawiają się używane Dali Zensor 5. Czy warto się nimi zainteresować? 

Edytowano przez winnetou
Napisano

Jeśli miałbyś iść w kierunku Zensorów to bierz pod uwagę wyłącznie 7, które zaoferują mocniejszy bas niż 5. 

Indiana Line Nota 550 to łagodne, muzykalne brzmienie, w którym dla Ciebie będzie brakować właśnie góry i basu. 

W mojej ocenie warto poszukać na rynku wtórnym Klipsch F2 lub spojrzeć w kierunku Pylonów Pearl 25.  

Napisano
Dnia 20.05.2022 o 15:46, lysyrafal napisał:

Pod wymagania autora wątku, również mogę polecić, dół odpowiednio dociążony, górą wyraźna, choć nie jest typowy styl V jak w Klipsch z mocniej wycofanym średnim zakresem. Łatwe do ustawienia, tzn. dobrze znoszą bliskość ścian, bez mocnego wzbudzania basu, dodatkowo łatwe do wysterowania. Moim zdaniem warto odsłuchać i np. porównać z kolumnami Klipsch jaki styl bardziej pasuje.

Napisano
22 godziny temu, winnetou napisał:

Po sobotnich odsłuchach I póki co najbliżej mi do Pylonów. Co Indiana Line - czy jest duża różnica w dźwięku pomiędzy Nota 550 a Tesi 561? 

Tak, bardzo. Nota gra bardzo ciepłym takim mułowatym (ale w dobrym znaczeniu) dźwiękiem. Tesi mimo że też nieco wolniejsze to juz są bardziej rozdzielcze.

22 godziny temu, winnetou napisał:

I jeszcze jedno pytanie - zauważyłem, że w tym budżecie pojawiają się używane Dali Zensor 5. Czy warto się nimi zainteresować? 

Z Zensora to poluj na 7ki. One tez sa dostępne w zabawnie niskich cenach teraz.

Względem nowych Oberon 7

Piotr