Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć, temat poruszałem częściowo w innym moim temacie ale, że on dotyczył kupowania sprzętu to nie chcę robić mieszanki.

Stałem się posiadaczem wzmacniacza NAD 368 i pytanie dotyczy słuchania na nim muzyki z Tidala - w jaki sposób uzyskać jego najlepszą jakość? Już we wspomnianym wcześniej temacie doradziliście, że potrzebuję streamera ale na chwilę obecną nie mam budżetu na dokupywanie czegoś więc zastanawiam się jaka z posiadanych na ten moment opcji będzie najlepsza na przeczekanie:

1. Po prostu BT wbudowany we wzmacniacz i Tidal z telefonu (Samsung S21- zdaje się, że wspiera aptx)
2. Tidal na TV (LG C1) podłączony kablem optycznym (wygodę pomińmy, pytam tylko o jakość dźwięku)
3. Zorientowałem się przed chwilą, że przecież mam interfejs audio (słucham z niego muzyki z kompa na słuchawkach) Focusrite solo gen 3 i on ma wyjście liniowe (lewe/prawe na jacki 1/4) - mógłbym go w sumie podłączyć kablem z jaków na rca do wzmacniacza

opcje1 i 2 testowałem i wydaje mi się, że 2 jest trochę lepiej ale przekonany jeszcze nie jestem 😁 dla opcji 3 musiałbym kupić kabel więc na razie nie mam jak sprawdzić. Która opcja będzie wg was najlepsza? I (pytając na przyszłość) czy ten streamer to będzie na prawdę zauważalna różnica vs te wymienione?

Edytowano przez Alwox
Napisano

Czyli wzmacniacz ma wbudowany dac? 

To zostaw TV jako źródło. Z dwojga złego będzie lepiej niż po Bluetooth.

U mnie Tidal gra z Chromecast audio ( przewód optyczny) oraz Chromecast 3 (wideo) z TV, z tą różnicą, że nie mam w TV optyka tylko SPDiF. Po koaksjalu jest bardzo dobra jakość. W sumie nie słyszę różnic.

Źródło w stopce.

Pozdrawiam

Napisano

Pisałem, że wzmacniacz to NAD 368 - ma wbudowany DAC. No jak pisałem właśnie takie mam wrażenie, że opcja z TV brzmi lepiej niż BT.

A co z opcją z interfejsem? Wydaje mi się, że powinna być najlepsza ale nie mam jak sprawdzić bez zamawiania kabla.

Napisano

W sumie można spróbować podłączyć coś do interfejsu komputer, telefon i wyjść sygnałem do wzmacniacza. Spróbuj bo dźwiękowo może być nieźle. Jedyne ograniczenie takiego połączenia to kable.

Pozdrawiam

Napisano

Zamówiłem kabel, sprawdzę jak będzie to hulało z interfejsu ale w sumie czemu streamer miałby działać lepiej od niego?

Jak już się skupiliście na TV to przy okazji pytanie nr 2 - jak w takim razie uzyskać najlepszy dźwięk z TV (tylko filmy)? HDMI? Czy do filmów to nie będzie zauważalna różnica i optyk będzie ok?

Napisano (edytowany)

Do korzystania ze sprzętu w taki sposób jak chcesz, potrzebujesz daca i streamera. Wtedy uzyskasz dobrą jakość audio.

Ze strymerów możesz wziąć 

5 godzin temu, S4Home napisał:

Kup jednak streamer.

Wiim mini albo Ieast M30 PRO

Ewentualnie poluj na uzywana Malinkę w wersji 3 która dostaniesz regularnie w ofertach. Czasem od razu z nakładkami Allo

Piotr

Albo Chromecast audio. Gdy kupujesz ze sklepów przez internet przysługuje Ci prawo zwrotu w terminie 14 dni od odbioru paczki.

TV możesz podłączyć też przez gniazdo słuchawkowe w TV. Do gniazdka słuchawkowego przewód mini jack - 2xRca do gniazd liniowych we wzmacniaczu. Jakość dźwięku w takim połączeniu zależy od jakości wszystkich całego toru audio, a także jakości sygnału wychodzącego ze źródła. W tym wypadku TV. Takie połączenie do oglądania filmów jest wystarczające. Jednak lepiej przepuścić sygnał przez daca.

Pozdrawiam

Edytowano przez 1Ender
Napisano
Cytat

Do korzystania ze sprzętu w taki sposób jak chcesz, potrzebujesz daca i streamera. Wtedy uzyskasz dobrą jakość audio.

Dac jest we wzmacniaczu. Zastanawiam się tylko z ciekawości z czego to wynika, że taki streamer w podobnej cenie co interfejs miałby mieć lepszą jakość?

Jeśli chodzi o TV to przecież też idzie przez dac we wzmacniaczu, a połączenie przez mini jack miało by być lepsze niż opytycznym?

Napisano (edytowany)

Ale on jest okrutnie drogi 😅 A ja w sumie nie potrzebuję nic poza tym, żeby odtwarzanie z Tidala nie traciło na jakości. Dlatego chcę sprawdzić ten interfejs bo kable mi nie przeszkadzają, a w tym wypadku jedyny koszt to kabel za 50zł.

Edytowano przez Alwox
Napisano
23 godziny temu, Alwox napisał:

3. Zorientowałem się przed chwilą, że przecież mam interfejs audio (słucham z niego muzyki z kompa na słuchawkach) Focusrite solo gen 3 i on ma wyjście liniowe (lewe/prawe na jacki 1/4) - mógłbym go w sumie podłączyć kablem z jaków na rca do wzmacniacza

Scarlet jest na poziomie jakościowym znacznie droższego daca - ja obstawiam że tu uzyskasz najlepszą jakość ;) 

I będzie to 10x lepsze niż BT, co do optyka i TV zależy od TV 

23 godziny temu, Alwox napisał:

No jak pisałem właśnie takie mam wrażenie, że opcja z TV brzmi lepiej niż BT.

👌

2 godziny temu, Alwox napisał:

Zamówiłem kabel, sprawdzę jak będzie to hulało z interfejsu ale w sumie czemu streamer miałby działać lepiej od niego?

Kabel RCA jest ekstremalnie istotny dla jakości audio - właściwie jedyny który bardzo mocno wpływa na jakość dźwięku (przynajmniej u mnie ;) )

Jak będzie kiepski i długi, to będzie słabo... mimo Scarlet

Napisano

Super, dzięki za odpowiedzi. Co do kabla to znalazłem tylko taki jak ten co załączyłem - innych nie znalazłem, długość niestety musi być 3m, bo bliżej kompa nie postawię :< (tzn postawię ale tak będzie najwygodniej 😛 ). Już go i tak zamówiłem, jak dojdzie to sprawdzę co i jak.

Napisano
22 godziny temu, 1Ender napisał:

To kupujcie TV z koaksjalem i będzie dobrze lub bardzo dobrze.

Pozdrawiam

Będzie tak samo słabizna. To kwestia nadajnika a nie sposobu przepuszczania danych. Tu dochodzi jeszcze jitter

20 godzin temu, Alwox napisał:

Temat rzeka. Zaczynamy do niego wracać raz w miesiącu. Gdzieś wklejałem filmy z testami.

W skrócie tak. Transport ma znaczenie!

Piotr

Napisano

Tak jak Piotrek pisze transport ma znaczenie.Słaby jakościowo sygnał idzie do dac i wychodzi Tak samo jakościowo dość słaby.Weź na próbę i podłącz odtwarzacz cd po optyku i porównaj z tym w tv.Będziesz słyszał różnicę to da ci do myślenia.

Napisano

Mam wrażenie że część osób cały czas do tego TV się odnosi, a ja to tylko jako jeden z przykładów podałem na początku. Mój plan to interfejs audio Focusrite Scarlett Solo 3gen (podłączony do kompa) i z niego wyjściami jack 1/4 do rca w NAD 368. TV tu nie ma nic do tego.

Napisano

Mam wrażenie, że komputeromaniaka nic nie przekona o jakości transportu, będzie udoskonalał to co ma, kable nawinie dookoła pokoju, a po kilku latach może dojdzie do wniosku, że jednak oddzielny streamer ma sens…

a wydałby nawet 1000 na dobrą malinę, albo 2000 na bluos i miałby lepiej i wygodniej, ale po co, no cóż, jak człowiek nigdy nie słyszał różnicy to musi się swoje namęczyć, wiem bo też miałem podobnie i wierzyłem, że tylko wzmacniacz i kolumny robią brzmienie…

Napisano
Dnia 25.05.2022 o 07:39, S4Home napisał:

Będzie tak samo słabizna. To kwestia nadajnika a nie sposobu przepuszczania danych. Tu dochodzi jeszcze jitter

Temat rzeka. Zaczynamy do niego wracać raz w miesiącu. Gdzieś wklejałem filmy z testami.

W skrócie tak. Transport ma znaczenie!

Piotr

Dasz linka ?