tomw Napisano 24 maja 2022 Napisano 24 maja 2022 Dla tych którzy nie widzieli poprzednich mych postów, przybliżę ze jestem na ostatniej prostej budowy dedykowanego kina i miałem duży dylemat z wyborem subwooferów do owego 🙂 Moje warunki i założenia to: 1. Dedykowane pomieszczenie 20m2 2. opisuje moje wrażenia pod kątem używania ich TYLKO I WYLACZNIE W 100% DO FILMOW, zero muzyki 🙂 2. Jestem nie tylko fanem mocnego basu, ale uważam także ze bas jest najważniejszym elementem dobrze zrobionego kina i jest to dla mnie priorytetem 😉 3. Zdecydowałem ze z racji braku miejsca nie będę stosował żadnych pułapek basowych, a typowe problemy z modami pomieszczenia rozwiąże wedle teorii (potwierdzonej w praktyce) Pana Toda Welti, która mówi ze rozwiązaniem jest zwiększenie ilości subow (pełne opracowanie tu – https://audioroundtable.com/misc/Welti_Multisub.pdf ). Do tego dobre strojone lub tym bardziej aktywne pułapki kosztują praktycznie tyle co dodatkowe suby, a zajmują do tego więcej miejsca. Tak więc zacząłem od dwóch subow, a po pomiarach zdecyduje czy dojdą następne dwa – ale o tym w następnym wpisie, razem z pomiarami 🙂 W TESCIE UDZIAL WZIELY: Jako ze uważam ze obecnie SVS oferuje definitywnie najwięcej za pieniążki, plus ma wbudowane DSP które jest nieodzowne w takich zabawach subami, zostałem tylko przy tej firmie 🙂 Tak więc porównywałem: 1. SVS SB 4000 – odpadł w przedbiegach jako po prostu za dobry Piękny potężny sub, ale w 20m2 wystarczył by spokojnie jeden aby nagłośnić pomieszczenie, a to definitywnie nie rozwiązało by moich problemów z modami pomieszczenia, a dokładanie więcej niż jednego było by już nieco marnotrawstwem ograniczonego budżetu 🙂 2. SVS PB3000 – to samo co powyższy, duży bardzo mocny sub z potężnym uderzeniem, będący w stanie spokojnie nagłośnić 30m2, więc więcej niż jeden w 20m2 był by także nadmiernym wydatkiem. Jestem jak najbardziej fanem zapasu mocy, bez dwóch zdań, i gdyby budżet był nie był ograniczony to zostały by SB4000. Ale niestety jest ograniczony, tym bardziej jeśli po pomiarach okaże się ze potrzebuje 4 🙂 3. SB2000PRO – ten tez odpadł na samym początku. Super sub do muzyki w 20m2, szybki zwarty bas bardzo dobrej jakości, ale w kinie nieco brakuje mu uderzenia jakie daje otwarta wersja 🙂 Polecam za to nie maniakom basu czy mieszkającym w bloku, którzy nie chcą mordować sąsiadów 🙂 Moje kino jest w wolno stojącym garażu więc mogę szaleć, a do szaleństw SB2000PRO jest ciutkę za slaby w 20m2 🙂 No i przechodzimy do mojego głównego dylematu pokazanego na zdjęciu, czyli SB3000 vs. PB2000PRO 🙂 1. PB2000PRO – dwoma słowami, SUBWOOFER IDEALNY ! Jestem na prawdę zachwycony tym subem w kinie! Z racji na mody pomieszczenia mam bardzo duże podbicie przy 30Hz, i przy dwóch PB2000PRO rozstawionych w przednich rogach pomieszczenia i wejściu dźwięku przy tej częstotliwości robiło się aż niedobrze od basu, w sensie zbieranie się na wymioty niedobrze Po włączeniu „room gain compensation” na 31Hz i -12dB w każdym, ten efekt oczywiście osłabł, ale pokazuje to dobrze potencjał tego suba 🙂 Do tego co mnie ZACHWYCA w PB2000PRO i ogólnie w otwartych konstrukcjach SVSa to ze w ogóle nie słychać portów To zawsze mnie zniechęcało do otwartych konstrukcji, przynajmniej tych bardziej budżetowych, to wszechobecne dudniące porty. SVSy to pierwsze suby które słyszałem w ludzkich pieniążkach, które zupełnie nie dudnią Jeden taki spokojnie wystarczy aby nagłośnić 20m2 jeśli ktoś nie ma problemów z akustyka, a dwa dają idealny zapas mocy, mogący sobie poradzić z każda naglą potrzeba dynamiki 🙂 Po podbiciu 50Hz w DSP , w której to częstotliwości mam dziurę, gra na ucho na tyle dobrze ze być może obędzie się bez dodawania dodatkowych dwóch na tył Ale muszę zrobić pomiary i zobaczyć jak mikrofon to słyszy 🙂 Jedynym minusem dla mnie jest rozmiar, ale ten minus jest dość specyficzny i dotyczy moich konkretnych warunków Mianowicie PB2000PRO jest na tyle wysoki, ze aby go wstawić musiał bym obcinać jeden z paneli akustycznych aby go postawić idealnie w rogu. Dwa ze jeśli wyjdzie ze potrzebuje wstawić dwa na tył, to jeden będzie musiał stać na drzwiach wejściowych, a przestawianie go do każdego seansu to nie będzie mila rozrywka 2. SB3000 – tym subem także jestem zachwycony ! Nie aż tak jak PB2000PRO, ale bardzo bardzo blisko 🙂 Generalnie różnica polega na tym ze SB3000, jak to zamkniętą konstrukcja, daje szybszy bardziej zwarty bas, generalnie lepszej jakości Jako ze ma większy głośnik i mocniejszy wzmacniacz, nadąża ilością basu za PB2000PRO. Plusem jest tez o wiele mniejszy rozmiar, więc u mnie był by to duży plus z racji na panel i wspomniane przestawianie ciągle jednego suba. Wiec generalnie daje lepszy bas niż otwarty PB2000PRO, co oczywiście nie jest zaskoczeniem, w o wiele mniejszym opakowaniu. Gdybym miał słuchać w kinie muzyki, to dylematu by nie było, zostały by SB3000 🙂 ALE jako ze nie słucham muzyki, porty w otwartym PB2000PRO dają to dodatkowe COS, co sprawia ze jest to sub idealny 🙂 Na papierze SB3000 schodzi do 18Hz, PB2000PRO do 16Hz i niby nie jest to dużo, ale słychać ta różnice i to podbicie jakie dają porty bardzo wyraźnie 🙂 Jest scena w Oblivion kiedy Tom Cruise zatacza kolo i ląduje na stadionie, przelatując nad głowa widza 🙂 Z SB3000 efekt jest świetny, piękny bas, poczucie ze jest się na miejscu 🙂 Ta sama scena przy tej samej głośności sprawia ze chcesz uciec z fotela, bo pojazd ląduje Ci na głowie Podbiłem w DSP w 3000 nieco dol i jest bliżej tego samego efektu, ale nadal nie jest to to samo. Gdybym miał powiedzieć ze 2x PB2000PRO daje mi 100% satysfakcji, bo jest bardzo blisko tego, to 2x SB3000 daje 95% 🙂 Gdybym nigdy nie usłyszał tych dwóch z bezpośrednim porównaniu, to bym był mega zadowolony z 2x SB3000, no ale słyszałem 🙂 Teraz więc tylko pozostaje pytanie, czy lepsze 95% plus praktyczniejsze małe opakowanie, czy zaszaleć i iść w 100% i tachać duże pudło Dodam jeszcze na zakończenie ze był u mnie mój dobry kolega Lukasz Kasprowicz aby Swym dobrym uchem pomoc mi rozwiązać dylemat, i Jego odczucia w sumie były bardzo podobne, tez zachwyciło go to piękne zejście jakie ma PB2000PRO. Jednak dobry otwarty sub którego porty nie dudnią jest nie do pobicia w kinie, trzeba sporo mocniejszego zamkniętego suba aby nadążył 🙂 Gdybym miał pozostać przy jednym, to definitywnie był by to PB2000PRO, bez zastanowienia 🙂 Dwa SB3000 maja na tyle zapasu mocy ze nadążają, ale jeśli myślicie o jednym subie tylko i wyłącznie do kina, to lepiej niż PB2000PRO (lub inny otwarty ale z naprawdę dobra konstrukcja pudla) się nie da ! 🙂 Ja już jestem na 95% zdecydowany na 2 x SB3000, ale od dwóch tygodni już nie mogę odpuścić tego BOOOOM na samym dole, jaki daje PB2000PRO PS. Suby które odpadły w moich testach są DO SPRZEDANIA, tak więc jeśli ktoś ma chęć nabyć świetnego suba w idealnym stanie z 20-30h na liczniku i z 5 letnia gwarancja to zapraszam do kontaktu 🙂 A zostały po testach następujące: SB2000PRO, 2x PB2000PRO lub 2x SB3000, PB3000 i SB4000 THE END 😉 2 Odpisz, cytując
Butler Napisano 24 maja 2022 Napisano 24 maja 2022 (edytowany) Ja wybrałem 2xSB3000, no ale to Ty doskonale wiesz Różnica polega na tym że ja dodatkowo lubuję się w koncertach via Atmos, więc to co u Ciebie jest 95% u mnie jest 100%. A nie możesz zostawić sobie 2xSB3000 i 2xPB2000PRO i używać czterech? 🤣 Edytowano 24 maja 2022 przez Butler Odpisz, cytując
tomw Napisano 24 maja 2022 Autor Napisano 24 maja 2022 2 minuty temu, Butler napisał: Ja wybrałem 2xSB3000, no ale to Ty doskonale wiesz Różnica polega na tym że ja dodatkowo lubuję się w koncertach via Atmos, więc to co u Ciebie jest 95% u mnie jest 100%. A nie możesz zostawić sobie 2xSB3000 i 2xPB2000PRO i używać czterech? 🤣 Wiem wiem Jesli grasz na nich muze/koncerty do SB sie lepiej do tego nadadza, PB jest lepszy do typowych kinowych efektow 🙂 I prawdopodobnie beda 4, ale niestety musza byc takie same, z tego co fachowcy pisza 🙂 Odpisz, cytując
STELVIO Napisano 24 maja 2022 Napisano 24 maja 2022 Cztery svs pb2000 pro to będzie coś. Gratki 👍 Odpisz, cytując
tomw Napisano 24 maja 2022 Autor Napisano 24 maja 2022 17 minut temu, STELVIO napisał: Cztery svs pb2000 pro to będzie coś. Gratki 👍 Dzieki, choc nadal chyle sie bardziej ku SB3000. Ciezka decyzja 🙂 Odpisz, cytując
S4Home Napisano 25 maja 2022 Napisano 25 maja 2022 Fajny post. Świetnie że sprawdziłeś u siebie! Życzę dobrej decyzji Piotr Odpisz, cytując
STELVIO Napisano 25 maja 2022 Napisano 25 maja 2022 8 godzin temu, tomw napisał: Dzieki, choc nadal chyle sie bardziej ku SB3000. Ciezka decyzja 🙂 A to jestem trochę zdziwiony, bo byłeś jednak za konstrukcją otwartą. No jak ja robiłem taki test to w sumie pierwszy raz miałem do czynienia z zamkniętymi subami. I zrobiły na mnie mega wrażenie. Dokładnie svs sb3000. Ja mam pokój 17m2. Tyle różnych filmów przerobiłem i jednak podkład muzyczny w filmie to 80% filmu. Wybuchów mało. Strzelanki też to jak muzyka. Pb3000 za duży wiatr robił jak dla mnie (ale bas petarda). Pb2000 pro odpadł szybko. Gdyby nie marzenie od dawna membrany z włókna to sb3000 by zostały. Lub gdyby tak wyglądały. A tak są dwa sb4000 i nic więcej mi nie potrzeba. Plus profesjonalna kalibracja całego systemu. Uuu. Jest moc i jakość. Ja mam dalej banana na twarzy. 1 Odpisz, cytując
tomw Napisano 25 maja 2022 Autor Napisano 25 maja 2022 2 godziny temu, S4Home napisał: Fajny post. Świetnie że sprawdziłeś u siebie! Życzę dobrej decyzji Piotr Dziekuje 🙂 1 godzinę temu, STELVIO napisał: A to jestem trochę zdziwiony, bo byłeś jednak za konstrukcją otwartą. No jak ja robiłem taki test to w sumie pierwszy raz miałem do czynienia z zamkniętymi subami. I zrobiły na mnie mega wrażenie. Dokładnie svs sb3000. Ja mam pokój 17m2. Tyle różnych filmów przerobiłem i jednak podkład muzyczny w filmie to 80% filmu. Wybuchów mało. Strzelanki też to jak muzyka. Pb3000 za duży wiatr robił jak dla mnie (ale bas petarda). Pb2000 pro odpadł szybko. Gdyby nie marzenie od dawna membrany z włókna to sb3000 by zostały. Lub gdyby tak wyglądały. A tak są dwa sb4000 i nic więcej mi nie potrzeba. Plus profesjonalna kalibracja całego systemu. Uuu. Jest moc i jakość. Ja mam dalej banana na twarzy. Generalnie jestem definitywnie za otwarta w kinie, jak dlugo jest DOBRA otwarta 🙂 W ostatnim kinie mialem zamkniete suby (2x JAMO D600SUB) bo bylem zrazony do dudniacych portow w otwartych, ale w SVSach nie dudnia i daja to niskie podbicie tak fajnie odczuwalne w kinie 🙂 ALE to jesli mowa o porownaniu 1 do 1 🙂 Jesli sa dwa suby na malej powierzchni, to SB3000 juz zaczynaja doganiac otwarte PB2000PRO, szczegolnie jesli sie w DSP podbije nieco dol 🙂 A jesli beda 4, no to wtedy mysle juz nie odczuje sie zadjen roznicy, z racji na to ze bedzie ogromny zapas mocy/wydajnosci 🙂 SB4000 mi tez sie bardzo podoba i gdyby budzet nie byl ograniczony to z checia, ale przy 4 sztukach to juz nieco wychodzi, nieco za duzo 🙂 Wiec mysle ze sie skonczy na 4x SB3000, ale jesli mial bym dzialac na jednym subie, to definitywnie otwarty PB2000 albo PB3000 🙂 Odpisz, cytując
Recommended Posts