Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Połączenie NAD 356 i Dali Zensor7 raczej okreśłiłbym jako ciemno brzmiące, więc zastanawiam się nad kablami, które by nieco rozjaśniły dźwięk. Myślę o jakimś kabelku budżetowym.

Z tego, co czytałem Jantzen czy Klotz powinny dać radę, Melodika czy QED raczej polecane są do jaśniejszych systemów. 

Proszę o Wasze sugestie i wskazówki w tym temacie, z góry dziękuję.

Napisano
2 godziny temu, pjasio253 napisał:

więc zastanawiam się nad kablami, które by nieco rozjaśniły dźwięk. Myślę o jakimś kabelku budżetowym.

Supra Classic 2.5mm²

Supra Classic 4.0mm²

Napisano

Uważam, że dużo większe zmiany niż wymiana kabli głośnikowych na całość grania zestawu może dać wymiana lub dołożenia odpowiedniego przetwornika D/A. Z urządzeń tego typu warto zwrócić uwagę na Cambridge Audio Magic 100, który charakteryzuje się wyraźną górą pasma i wnosi jego rozjaśnienie.

Kable Melodika Purple Rain na pewno nie spowodują wyostrzenia, podkreślenia najwyższych rejestrów, zazwyczaj wnoszą ocieplenie, złagodzenie za ostrej w odbiorze góry. Na pewno też nie obcinają górnego zakresu, to nie jest filtr dolnoprzepustowy🙂 a zmieniają charakter jego odtwarzania, tak samo jak inne kable. Polecam zrobić pomiary SPL kolumn z różnym okablowaniem głośnikowym.

Co do kabli, które poprawią wyrazistość góry polecam też Chorda, QED i posrebrzane Monkey Cable.