Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 17.06.2022 o 14:42, Alden1224 napisał:

Bardzo jestem ciekaw grania tych Kef, miałem na testach Monitor Audio Gold 100 a aktualnie mam Bowersa 703 i tak jak mając Monitory mi się podobały tak teraz jestem zdecydowanie bardziej za Bowersami, 703 naprawdę ładnie cykają. 

To zupełnie inne granie.

Napisano (edytowany)
57 minut temu, engajner napisał:

Nie wyobrażam sobie kalibracji dźwięku w stereo. Dostajesz coś zupełnie innego niż oryginał. Akustyka i jeszcze raz akustyka. Kalibracja to do kina.

Coś innego niż oryginał to dostajesz wtedy, gdy masz room response pozygzakowany jak szwy na żaglu. Akustyką załatwisz tylko najgrubsze wyrwy i góry. Korekcja daje dużo większą precyzję i działanie na wielu domenach. Dlatego współcześnie jest już stosowana w co lepszych wzmacniaczach stereo, w kolumnach aktywnych, czy w subwooferach (tak, tych do stereo). Nie trzeba sobie tego wyobrażać, to już funkcjonuje. Czasy kiedy trzeba było dobierać jasny / ciemny wzmacniacz do ciemnych / jasnych kolumn szczęśliwie minęły.

Edytowano przez TomekN
Napisano (edytowany)
7 godzin temu, engajner napisał:

Jakie są te lepsze wzmacniacze stereo? 

NAD M10, M23, M33 - mają Dirac Live
MiniDSP SHD Power - tu też jest Dirac
Lyngdofry z kolei mają podobno b. dobry system korekcji Room Perfect

Edytowano przez TomekN
Napisano (edytowany)
11 godzin temu, TomekN napisał:

Akustyką załatwisz tylko najgrubsze wyrwy i góry.

Przepraszam, ale to już są brednie. Chyba że różnimy się co do samej definicji słowa 'akustyka', bo zaraz będzie kombinowanie że co innego adaptacja akustyczna - w skrócie ujmę - za pomocą gąbek na ścianach, a co innego stworzenie pokoju odsłuchowego z założenia do muzyki/kina który uprzednio został przemierzony i zaprojektowany pod kątem akustyki i zbudowany z zastosowaniem odpowiednich technologii i materiałów. Widzę u siebie jaka jest różnica na surowych ścianach vs po skończeniu remontu. To nie są tylko jakieś "najgrubsze wyrwy i góry".

Edytowano przez Butler
Napisano
7 godzin temu, Butler napisał:

Przepraszam, ale to już są brednie. Chyba że różnimy się co do samej definicji słowa 'akustyka', bo zaraz będzie kombinowanie że co innego adaptacja akustyczna - w skrócie ujmę - za pomocą gąbek na ścianach, a co innego stworzenie pokoju odsłuchowego

A którą definicję przyjąłeś w kontekście tego wątku? Ja tę pierwszą. Być może mylnie zakładam, że mało kto może sobie pozwolić na dedykowany pokój odsłuchowy do stereo. Jeśli jestem w błędzie to przepraszam.

Napisano
42 minuty temu, TomekN napisał:

Być może mylnie zakładam, że mało kto może sobie pozwolić na dedykowany pokój odsłuchowy do stereo.

Kontekście wątku? Akustyka to bardzo obszerny dział fizyki i techniki. Twoja przyjęta definicja "gąbek na ścianie" to tylko bardzo, ale to bardzo wąski i często przez amatorszczyznę niestety nieskuteczny przykład jej zastosowania co później skutkuje takimi wpisami jak Twój. Ponadto, to forum audio a nie kółko gospodyń domowych i posiadanie sali odsłuchowej wcale nie jest oderwane od rzeczywistości.

Napisano

Może po prostu spytajmy autora co miał na myśli. @engajner czy posiadasz dedykowaną salę odsłuchową pod zestaw stereo, która została uprzednio pomierzona i zaprojektowania od podstaw pod kątem akustyki? O to Ci chodziło gdy wspomniałeś o "akustyce"? Czy raczej chodziło Ci o adaptację akustyczną pomieszczenia ze sprzętem stereo, m.in. za pomocą ustrojów akustycznych?

Napisano

99,99 % użytkowników instaluje sprzęt i słucha muzyki w największym pomieszczeniu w domu, mieszkaniu. Możliwości adaptacji są baaardzo ograniczone. Przeważnie zasłony dywany coś na ścianach. Takie zabawy z gąbkami które wkleił TomekN to margines.  Nikt  salonu nie zmieni w coś takiego i mało ludzi ma pomieszczenia dedykowane tylko do słuchania muzyki i adaptacji w jakieś studio,  pomieszczenie odsłuchowe.

Napisano

Wszystko co napisałeś filtrujesz przez własną miarę i najbliższe kręgi. To że osobiście nie masz nikogo ze znajomych mającego "adaptację" z prawdziwego zdarzenia nie oznacza że jest ona aż tak marginalna. Fakt, na ulicy jak spytasz to faktycznie mało kto się przyzna że zainwestował w budowę sali odsłuchowej do muzyki czy kina. Ale tu na forum? Albo robiąc ankietę np. przy wyjściu z filharmonii? Kwestia otoczenia. Obstawiam że to nie będą promile ale już konkretne procenty. Nie jestem krezusem, nie mam też prominentnych kontaktów, a mimo to wśród aktywnych znajomych mam dwóch posiadających sale kinowe z pełną adaptacją (oprócz mojej).

36 minut temu, ADAM7 napisał:

Nikt  salonu nie zmieni w coś takiego

Tak, zmieniłem salon w coś takiego. Bo mi był zbędny i stał pusty z wyjątkiem świąt i rodzinnych uroczystości.

Napisano
24 minuty temu, Butler napisał:

Tak, zmieniłem salon w coś takiego. Bo mi był zbędny i stał pusty z wyjątkiem świąt i rodzinnych uroczystości.

Serio ? A jednak salon to w większości serce domu gdzie spotykają się wszyscy domownicy po pracy, w wolne dni i nie każdemu z domowników taka aranżacja odpowiada.

Często gęsto są to pokoje dzienne z aneksem kuchennym, patrz autor tematu i zresztą większość ludzi którzy piszą tutaj o porady.

Jeżeli ktoś jest bardzo zacięty i zaangażowany to oczywiście może zaadoptować pomieszczenie, wolny pokój i przesiadywać tam najczęściej samotnie słuchając muzyki :)

31 minut temu, Butler napisał:

Nie jestem krezusem, nie mam też prominentnych kontaktów, a mimo to wśród aktywnych znajomych mam dwóch posiadających sale kinowe z pełną adaptacją (oprócz mojej).

Sale kinowe ? Zrób ankietę na forum kto ma takową 

Napisano (edytowany)

Kwestia układu mieszkania czy domu. U mnie ten były "salon" nie dzieli miejsca z kuchnią, nie tworzy otwartej przestrzeni z pozostałą częścią domu i nie jest jego centrum. To stare budownictwo w którym kiedyś trochę inaczej się planowało metry kwadratowe jak teraz. To był kult pokoi, do "salonu" trzeba było wejść dobre 5-6 metrów wgłąb korytarza.

Mam otwartą dużą kuchnię (moja córka z niej korzysta) przy samym wejściu do mieszkania i to tam od zawsze było jak piszesz "serce domu". Kolejny salon z drugą kuchnią mamy na piętrze, sypialnie wyżej...

Ale już trochę odlatujemy od tematu :)

32 minuty temu, ADAM7 napisał:

Mogę pisać tylko za siebie, ale jesteśmy na forum audio i sporo z osób tutaj mi znanych jak i z AS ma bardzo poważnie zrobioną salę odsłuchową. Najczęściej to jednak piwnica lub strych.

32 minuty temu, ADAM7 napisał:

Często gęsto są to pokoje dzienne z aneksem kuchennym

Zgadza się, ale to nie jest 99,99%. 55% mieszka w domach, a tu są inne możliwości.

zNzIwMDc1Ni5wbmciLCJ3Ijo3NzF9.webp

Edytowano przez Butler
Napisano

Och te dane statystyczne 😉. Chłopiec 3 letni i dziadek 72 lata  raczej nie słuchają muzyki ale już 37 latek jak najbardziej tak.

Większość ludzi z tych mieszkających w domach to osoby starsze  zamieszkujące na wsi. W miastach powyżej 500 tys. zdecydowana większość mieszka w blokach.  To w większości młodzi ludzie lub w średnim wieku którzy potencjalne są zainteresowani słuchaniem muzyki na dobrym poziomie.

Napisano (edytowany)
18 minut temu, ADAM7 napisał:

Większość ludzi z tych mieszkających w domach to osoby starsze  zamieszkujące na wsi.

A skąd masz te dane hę? Znowu filtrujesz przez swoją miarę bo masz prawdopodobnie rodziców albo dziadków w domku na wsi ;)

Co prawda tekst sprzed dekady, ale wiele się nie zmieniło

"W Polsce w budynkach jednorodzinnych znajduje się około 5 mln 250 tys. mieszkań. Mieszkania te są z reguły większe pod względem powierzchni w porównaniu do mieszkań zlokalizowanych w budynkach wielorodzinnych, a także charakteryzują się większą gęstością zaludnienia (na mieszkanie, a nie na jednostkę powierzchni). W efekcie okazuje się, że ponad połowa Polaków mieszka w domach jednorodzinnych – na 38 mln mieszkańców ok. 19,5 mln, z tego prawie 6,5 mln w miastach i ponad 13 mln na wsi. W ujęciu procentowym prawie 90% mieszkańców wsi i prawie 30% mieszkańców miast zajmuje mieszkania w budynkach jednorodzinnych."

https://instalreporter.pl/ogolna/w-bloku-czy-domy-jednorodzinnym-gdzie-mieszka-wiecej-polakow/

W-bloku-czy-domu_fot_1.png

Edytowano przez Butler
Napisano
1 godzinę temu, ADAM7 napisał:

Zdziwił byś się jakie sale kinowe mają ludzie w Polsce, może nie z tego forum, ale głową mała.

Realizacje takich sal znajdziesz choćby na stronach firm od akustyki, gdzie w galeriach ze swoimi realizacjami akustyki są takie sale pokazane.

Napisano
7 minut temu, DiBatonio napisał:

Zdziwił byś się jakie sale kinowe mają ludzie w Polsce, może nie z tego forum, ale głową mała.

Można równie dobrze napisać ileż to ludzi ma audi R8 V 10 plus ( no może nie z tego forum ) ale i tak większość jeździ skodami.

Ja nie mam ani jednego znajomego który ma takową salę ale kolega kolegi ma :)

I nie twierdzę że tacy ludzie nie istnieją ale i tak większość jeździ skodami.

30 minut temu, terracan1929 napisał:

Ja akurat mieszkam w domu jednorodzinnym, w mieście.

Ja również ale co z tego ?