Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam wszystkich. Wpadła mi w ręce - za free - para głośników jak w temacie. Do czego to podpiąć żeby wykorzystać jak najlepiej  (zestaw stereo + jakaś muza z sieci + NETFLIX i Disney+ z TV - generalnie mały pokój 12 latka mały budżet, mało miejsca).

Edytowano przez Ron1
Napisano

Witaj,

Przepuszczam, że najlepszym rozwiązaniem byłoby znalezienie amplitunera stereo z funkcjami sieciowymi oraz możliwością podłączenia telewizora. Dziś, koszt nowego tego amplitunera to wydatek co najmniej 4000 zł (Yamaha RN602) ale w Twoim przypadku rozejrzałbym się za używanym modelem RN303 albo RN402. Powinieneś dostać je poniżej 2000 zł.

Napisano

Ok dziękuję za informację. A czy coś mniejszego gabarytowo w rozsądnej cenie może być używane. Na razie podłączyłem  głośniki pod bardzo starego grajka Pan. SA PM4 "wybitne" źródło dźwięku - i tak gra to dużo lepiej. 

Napisano (edytowany)

Sprawdź sobie Topping MX5. Do kupienia w okolicach 1000-1100zł. Ma wbudowany DAC, podłączysz do niego telewizor, który może być źródłem. Do tych spektorków w zupełności wystarczy. Fajną opcją jest też Denon RCD-M41 (sam amplituner, bez kolumienek).

Edytowano przez lpomis
Napisano

Do tych kolumn byłbym za propozycją kolegi powyżej, czyli RCD-M41 + do tego streamer - w obecnych czasach i cenach jedno z ciekawszych rozwiązań, ewentualnie Cambridge Audio AXR100 i do tego strumieniowiec (nie napisałeś jaki ten budżet, bo mały to pojęcie względne :)). 

Napisano

Jeśli mielibyśmy zmieścić się w kwocie do 1500zł to miałbyś 2 ciekawe opcje: Topping MX5, który zapewni dynamiczne brzmienie z dobrze kontrolowanym basem lub Taga Harmony HTR1000CD, który zaprezentuje brzmienie bardziej muzykalne z mocniejszą podstawą basową. 

Napisano (edytowany)

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Prawdopodobnie będę szukał tego RCD-M41 (raczej w używce). Czy jakiś streamer do tego byście polecili. Ze wszystkim chciałbym zmieścić się w 1000 zł. Czy coś podobnego do tego denona jest na rynku osiągalne? 

Edytowano przez Ron1
Napisano

Jeśli chodzi o tanie streamery to sprawdź jeszcze Mi Box S. Ma hybrydowe, cyfrowe wyjście optyczne (jack). To tak naprawdę "przystawka" pod telewizor, ale śmiało można z niej korzystać jako źródełko i TV wcale nie musi być podpięty.

Napisano
20 godzin temu, lpomis napisał:

Jeśli chodzi o tanie streamery to sprawdź jeszcze Mi Box S. Ma hybrydowe, cyfrowe wyjście optyczne (jack). To tak naprawdę "przystawka" pod telewizor, ale śmiało można z niej korzystać jako źródełko i TV wcale nie musi być podpięty.

Masz rację. To dobre urządzenie. Bawiłem się tym kilka dni temu.

Z tanich streamerów, macie też Audio Pro Link 1, jest analog i cyfra, też fajne maleństwo.