Marling123 Napisano 6 lipca 2022 Napisano 6 lipca 2022 Siemaneczko wszystkim, dotychczas przeglądałem forum bez konta ale pora na zadanie własnych pytań. Aktualnie posiadam zestaw unitra elizabeth + unitra tonsil zg30c114. Pora na zmianę może na coś trochę nowszego . Kwotę jaką mogę przeznaczyć na zestaw to około 3000zł. Pokój ma wymiary 32m2. Najlepiej żeby sprzęt był nowy, chociaż rozważę jakieś godne propozycję sprzętu używanego. Potrzebny jest jakiś wzmacniacz + kolumny. Z muzyki jakiej słucham to głównie elektronika (edm, house, deep house). Fajnie jakby kolumny były dość basowe bez dodatkowego subwoofera. Z tego co już sam poszukiwałem to ze wzmacniaczy yamaha A-S201 / R-S202D. Jaka jest różnica pomiędzy tymi wzmacniaczami? Z tego co widzę to ten drugi ma dodatkowo bluetooth, który by się przydał ale nie jest konieczny. Oczywiście czekam na inne propozycje. Z kolumn: - magnat supreme 1002 - pylon pearl 20/25? - jakieś STX? w swojej okolicy z używanych mam stx electrino 150. Sprzęt głownie będzie podłączony do komputera, ale czasami fajnie by było podłączyć się bezpośrednio poprzez bluetooth z telefonu. Jeszcze jak patrzyłem to np yamaha a-s201 ma wpisane minimalną impedancję jako 8ohm, ale widziałem że jest normalnie zestawiana z magnatami które mają 4ohm. Nie będzie to problem? Odpisz, cytując
Sipo Napisano 6 lipca 2022 Napisano 6 lipca 2022 Pylon Perl 20 to kolumny dedykowane do raczej niewielkich pomieszczeń. Magnats nie znam. Do elektroniki wybrałbym to: https://allegro.pl/oferta/kolumna-podlogowa-klipsch-r-620f-czarna-12104654491 Klipsch ma dużą skuteczność, wzmacniacz do niego nie potrzebuje 100W na kanał, wystarczy 20W. Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 6 lipca 2022 Napisano 6 lipca 2022 Cześć. Miałem stx electrino 150 przez 5 lat. Niezłe kolumny ale do mniejszych pomieszczeń. Pylony 20 wg mnie są słabsze więc dla Ciebie też nie za bardzo. Nie bój się używek. Ja za electrino dałem 1800zl. Z biegiem lat zrozumiałem że w tych pieniądzach miałbym dwie klasy lepsze paczki. Mam do sprzedania Monitor Audio Bronze BX6 z Yamaha A S301 lub z Nadem 326bee. Skierniewice nie są daleko więc zapraszam Cie na odsłuch. Jak coś to pisz na priv. Odpisz, cytując
LBX Systemy Audio Napisano 6 lipca 2022 Napisano 6 lipca 2022 @Marling123 zerknij na SMSL AD18 lub Taga HTR 1000 CD + Pylon Pearl 25. Fajne, dosyć energiczne połączenie. Jeżeli masz możliwość to zapraszam do nas na odsłuch. Być może coś zupełnie innego wpadnie Ci w ucho Piotr Odpisz, cytując
Q21 Napisano 6 lipca 2022 Napisano 6 lipca 2022 Proponowałbym niedrogi wzmacniacz hybrydowy Taga Harmony HTA-600B z bluetooth i wejściem optycznym, do którego proponowałbym kolumny Klipsch RP-260F i masz całkiem fajny zestaw. Co prawda minimalnie przekroczysz budżet, ale biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny to i tak całkiem tanie rozwiązanie. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 6 lipca 2022 Napisano 6 lipca 2022 Różnica jest taka, że oznaczenie AS oznacza klasyczny wzmacniacz, z kolei RS to już amplituner stereo. To A-S201 jest na pewno fajną opcją, ewentualnie masz jeszcze Cambridge Audio AXA25. Kolumny jak chcesz coś basowego to możesz spojrzeć w stronę jeszcze oprócz już wymienionych JBL A180, ewentualnie Polk Audio XT70, lub nieco droższe ES55. Odpisz, cytując
lysy Napisano 6 lipca 2022 Napisano 6 lipca 2022 2 godziny temu, Marling123 napisał: Jeszcze jak patrzyłem to np yamaha a-s201 ma wpisane minimalną impedancję jako 8ohm, ale widziałem że jest normalnie zestawiana z magnatami które mają 4ohm. Nie będzie to problem? Tak, szczególnie przy głośniejszym graniu może się wyłączać. Trzeba szukać takiego wzmacniacza tudzież amplitunera, który obsługuje niższą impedancję. Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 6 lipca 2022 Napisano 6 lipca 2022 (edytowany) Jak kolega wyżej napisał. Przy głośnym graniu wzmacniacz będzie się wyłączał. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłby model A-S 301. Obsługuje koluny od 4 Ohm, ma też wbudowanego DACa. Jeśli DAC nie jest Ci potrzebny, to taniej dostaniesz wersję A-S300. Edytowano 6 lipca 2022 przez terracan1929 Odpisz, cytując
Marling123 Napisano 6 lipca 2022 Autor Napisano 6 lipca 2022 2 godziny temu, lysyrafal napisał: Tak, szczególnie przy głośniejszym graniu może się wyłączać. Trzeba szukać takiego wzmacniacza tudzież amplitunera, który obsługuje niższą impedancję. 1 godzinę temu, terracan1929 napisał: Jak kolega wyżej napisał. Przy głośnym graniu wzmacniacz będzie się wyłączał. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłby model A-S 301. Obsługuje koluny od 4 Ohm, ma też wbudowanego DACa. Jeśli DAC nie jest Ci potrzebny, to taniej dostaniesz wersję A-S300. Tak jak myślałem że z tym będą problemy. Dziękuje za pomoc. Przeglądając wasze odpowiedzi i propozycje. Spodobał mi się bardzo wzmacniacz, który zaproponował @LBX Systemy Audio TAGA HTR 1000CD. Bo ma wszystko czego potrzeba oraz podoba mi się z wyglądu. A z kolumn to już tutaj gorzej. Czy np kolumny klipsch RP 260F lub jak podesłał @SIpo R 620F, będą pasowały do takiego wzmacniacza? Czy może lepiej zostać jednak przy A-S201? Propozycje od @S4Home tak naprawdę poza Polk Audio XT70 wykraczają mocno poza budżet. 1 Odpisz, cytując
lysy Napisano 6 lipca 2022 Napisano 6 lipca 2022 Pasować brzmieniowo będzie, aczkolwiek nim nie poszalejesz i trzeba uważać, aby nie spalić głośników odpowiadających za wysokie tony. Tu masz dobrą okazję z pełną gwarancją na kolumny Klipsch i pewnie jeszcze coś da się urwać z ceny. Odpisz, cytując
Sipo Napisano 6 lipca 2022 Napisano 6 lipca 2022 1 godzinę temu, lysyrafal napisał: Pasować brzmieniowo będzie, aczkolwiek nim nie poszalejesz i trzeba uważać, aby nie spalić głośników odpowiadających za wysokie tony. Tu masz dobrą okazję z pełną gwarancją na kolumny Klipsch i pewnie jeszcze coś da się urwać z ceny. To dobra przecena, warto rozważyć. Klipsche mają wysoką skuteczność i możesz je napędzić nawet czymś takim: https://pl.aliexpress.com/item/1005003263196183.html?spm=a2g0o.cart.0.0.1cca3c00kNCQ7Q&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol Ten wzmacniacz to mała hybryda z DAC-iem. Ma dobre opinie i jest niedrogi. Odpisz, cytując
Wito76 Napisano 7 lipca 2022 Napisano 7 lipca 2022 Z tych dwóch zdecydowanie RP260. W portfolio klipscha RP260 to półka wyżej niż R620F. 2 Odpisz, cytując
Marling123 Napisano 7 lipca 2022 Autor Napisano 7 lipca 2022 15 godzin temu, lysyrafal napisał: Tu masz dobrą okazję z pełną gwarancją na kolumny Klipsch i pewnie jeszcze coś da się urwać z ceny. 14 godzin temu, SIpo napisał: To dobra przecena, warto rozważyć. Klipsche mają wysoką skuteczność i możesz je napędzić nawet czymś takim: https://pl.aliexpress.com/item/1005003263196183.html?spm=a2g0o.cart.0.0.1cca3c00kNCQ7Q&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol Dziękuje za pomoc, wybiorę chyba ten zestaw z Klipsch i tym wzmacniaczem. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 8 lipca 2022 Napisano 8 lipca 2022 Z nowych Cambridge AXA 25 + Polk XT70 Ale ja w tym budżecie szedł bym zdecydowanie w sprzęt używany. Budzet na obecne realia audio jest niezwykle mały. Klipsch 260 za 2400 zł zdecydowanie warto! Do tego Denon PMA 560 i masz świetny zestaw na lata. Albo Cambridge A640 + starsze Klipsch F2/F3 te grały cieplej od późniejszych wersji / Mission M34i Piotr 1 Odpisz, cytując
S4Home Napisano 8 lipca 2022 Napisano 8 lipca 2022 Dnia 6.07.2022 o 17:57, Marling123 napisał: Tak jak myślałem że z tym będą problemy. Dziękuje za pomoc. Przeglądając wasze odpowiedzi i propozycje. Spodobał mi się bardzo wzmacniacz, który zaproponował @LBX Systemy Audio TAGA HTR 1000CD. Bo ma wszystko czego potrzeba oraz podoba mi się z wyglądu. A z kolumn to już tutaj gorzej. Czy np kolumny klipsch RP 260F lub jak podesłał @SIpo R 620F, będą pasowały do takiego wzmacniacza? Czy może lepiej zostać jednak przy A-S201? Propozycje od @S4Home tak naprawdę poza Polk Audio XT70 wykraczają mocno poza budżet. Będą pasowały, bo są wysokoskuteczne, aczkolwiek można wzmacniaczem jeszcze z nich coś wycisnąć więcej. Czasem warto ten miesiąc poświęcić i odłożyć trochę więcej, bo sprzęt będzie z Tobą na pewno kilka ładnych miesięcy, a być może i lat, albo pójść na start w jakieś używki i wtedy masz zazwyczaj wyższe modele w podobnym przedziale cenowym. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 13 lipca 2022 Napisano 13 lipca 2022 @Marling123 czy możemy Ci jeszcze jakoś pomóc? Piotr Odpisz, cytując
Marling123 Napisano 13 lipca 2022 Autor Napisano 13 lipca 2022 12 godzin temu, Piotr Sonido napisał: @Marling123 czy możemy Ci jeszcze jakoś pomóc? Piotr Dziękuje za pomoc, to już wszystko 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts