Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 godziny temu, DiBatonio napisał:

To prawda, jednak najczęściej czyta się, że Melodika zwłaszcza Purple właśnie zbyt zmiękcza, zamula, czy przyciemnia jak kto woli. Takich opinii jest mnóstwo i większość to potwierdza w porównaniach z innymi kablami. 

Jak dla mnie to są kable miękiszony i to od zasilających po głośnikowe.

A ja polecam tę Melodike jeśli już i nie będzie tutaj maniery Purple, czy innych Brown Sugarów z efektem mulenia i spowolnienia brzmienia, czy buły. 

Tak, dlatego Purple wg. mnie i do moich potrzeb/systemu to niekoniecznie. Brown Sugar to inny pomysł na dźwięk. Nie mają żadnego elementu mulenia / buły /spowolnienia. Nie są również 'efekciarskie' jak niektóre z elementem srebra, czego też osobiście nie lubię. 

Browny mogę jednym słowem ocenić jako  'równe' 

Napisano

Ja natomiast jakoś wyleczyłem się z Mogami i do marki nie wrócę. Co prawda mialem jedynie opisany na 1 stronie 2497, polutowałem sobie zachęcony pozytywnymi opiniami no i przede wszystkim koszt nie majątek, ale chyba jakaś wspólna maniera w tej marce jest. Nie wiem, takie gdybanie i wróżenie z fusów. Ale każdy chyba tak ma, choćby z samochodami, że pewnych marek nie wiedzieć czemu nie lubimy.

Napisano (edytowany)
50 minut temu, Wito76 napisał:

Ja natomiast jakoś wyleczyłem się z Mogami i do marki nie wrócę. Co prawda mialem jedynie opisany na 1 stronie 2497, polutowałem sobie zachęcony pozytywnymi opiniami no i przede wszystkim koszt nie majątek, ale chyba jakaś wspólna maniera w tej marce jest.

Tak może być, ale weź pod uwagę, że tego Mogami zalutowałeś bardzo słabymi „sonicznie” wtykami.

Rozumiem, że są tanie i przy okazji solidne, ale sorry … to nie są dobre wtyki.

😉

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
2 godziny temu, Wito76 napisał:

Ja natomiast jakoś wyleczyłem się z Mogami i do marki nie wrócę. Co prawda mialem jedynie opisany na 1 stronie 2497, polutowałem sobie zachęcony pozytywnymi opiniami no i przede wszystkim koszt nie majątek, ale chyba jakaś wspólna maniera w tej marce jest. Nie wiem, takie gdybanie i wróżenie z fusów. Ale każdy chyba tak ma, choćby z samochodami, że pewnych marek nie wiedzieć czemu nie lubimy.

2497 akurat nie miałem/nie słyszałem.Widzę, że to kompletnie inna konstrukcja - coaxial. 

Porównywał może ktoś jak się ma do 2534 lub 2549?

Napisano
10 godzin temu, DiBatonio napisał:

Tak może być, ale weź pod uwagę, że tego Mogami zalutowałeś bardzo słabymi „sonicznie” wtykami.

Rozumiem, że są tanie i przy okazji solidne, ale sorry … to nie są dobre wtyki.

😉

No ja wiem, że masz zajawkę na wtyki 😀. Dla tego 2497 zastosowałem "bardzo słabe sonicznie" Amphenol. Nie wiem czy patrzysz przez pryzmat ceny czy używałeś je kilkakrotnie i wiesz. 

Na pewno moim dużym zaskoczeniem był fakt, że metrowy IC marki Fezz, model Fac01 ceni się 650zl i jest właśnie na tych Amphenol. Trochę zdziwko złapałem. Ale fakt był taki, że zagrał na testach u mnie bardzo fajnie i docelowo został ze mną. 

Napisano
8 godzin temu, Wito76 napisał:

No ja wiem, że masz zajawkę na wtyki

No ma ma. Ale one niestety robia robote. 

Chociaz ostatnio wszedlem w posiadanie kabli xlr PAD Neptune i one maja wtyki neutrika. Chyba robione dla PADa, ale szczerze, wygladaja prawie jak zwykle.

Sam kabel gra nieziemsko i pognal inne testowane. 

Napisano (edytowany)
9 godzin temu, Wito76 napisał:

Nie wiem czy patrzysz przez pryzmat ceny czy używałeś je kilkakrotnie i wiesz. 

Patrzę tylko przez pryzmat tego co słyszę.

Popełniłem jakiś czas temu IC wg własnego pomysłu materiały i splot etc., żadnych gotowców, ale powiedziałem sobie, że albo na wtykach porządnych, albo wcale, żadnych półśrodków i tyle, kupiłem wtyki FT 111R Furutecha.

Ten kabelek miał pożyczony ode mnie Dedal75, inny kolega jak go usłyszał u mnie stwierdził, żebym sprzedał swoje Albedo Monolitha, bo nie ma  sensu ich trzymać 😆 (pewno przez grzeczność).

Chociaż kabelek pod wieloma względami bardziej mi się podobał niż Monolith. 

W międzyczasie zanabylem konwerter USB >coax M2Tech Hiface Two potrzebowałem kolejnego coaxiala, kupiłem z metra Furutech FX - Alpha Ag i wtyki KacSa RP-85ST srebrzone, później jeszcze Neotecha i też dostał te same wtyki.

Ale po czasie chciałem sprawdzić wtyki , no i zapiąłem te furutechy na coaxialu Furutecha, okazało się, że coaxial nabrał cech, które miał mój IC na tych wtykach FT111R, wtyki grają niestety i albo sknocą , albo poprawią cechy kabla.

44 minuty temu, Mikelas76 napisał:

No ma ma. Ale one niestety robia robote. 

Chociaz ostatnio wszedlem w posiadanie kabli xlr PAD Neptune i one maja wtyki neutrika. Chyba robione dla PADa, ale szczerze, wygladaja prawie jak zwykle.

Nie mów, że kupiłeś XLR za 9tys 😄

Napisano
35 minut temu, DiBatonio napisał:

Nie mów, że kupiłeś XLR za 9tys

Broń Boze. Jeszcze tak nie zwariowalem. Po zmianie sprzetowej zostalo pare elementow do sprzedazy i po pozegnaniu preampa WBA, kupilem uzywke PADa. Gryzlem sie z tematem przez prawie dwa tygodnie. Ostatecznie przekonalem sam siebie ze kasa za preampa "spadla z nieba" i zanabylem Neptuna. 

Swietny kabel, zmasakrowal inne testowane.

Napisano
1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

To prawda, też używałem ten kabelek. Jest kapitalny. Ale po ponad trzech latach zamieniłem go na chord signature, i teraz to jest jazda. Zmiany od czasu do czasu  są wskazane.

Napisano
37 minut temu, DiBatonio napisał:

Jeśli to nie jest tajemnicą, to za ile taka używka, skoro nowy XLR apAD Neptune kosztuje blisko 10 tys.

Przeszlo 4 kafle. Kabelek 1,5 roczny. Sprawdzilem poziom plynu/zelu. I jest bardzo 👍

50 minut temu, mariol napisał:

To prawda, też używałem ten kabelek. Jest kapitalny. Ale po ponad trzech latach zamieniłem go na chord signature, i teraz to jest jazda. Zmiany od czasu do czasu  są wskazane.

No u mnie tez to byla tak zmiana. Z PADa Musaeus na Neptuna. Z tym ze Neptune idealnie zbalansowal sie z reszta sprzetu pod moj gust.

Napisano

Właśnie wróciłem do domu z koncertu Kazika.

Zastanawiałem się będąc na imprezie, czy wykonawca typu np. Kazik, przyjeżdżając na koncert do sali takiej w jakiej grał dzisiaj (Stary Maneż w Gdańsku) dopytuje się o rodzaj nagłośnienia (specyfikację kolumn), oraz o wszelakie kable jakimi połączone są kolumny/mikrofony/wzmacniacze/miksery etc.

Jak myślicie, czy wykonawcy muzyczni dopytują o okablowanie użyte do nagłośnienia koncertów ?

Napisano
6 minut temu, terracan1929 napisał:

Jak myślicie, czy wykonawcy muzyczni dopytują o okablowanie użyte do nagłośnienia koncertów ?

Myślę, że rzadko którzy. Większość tych z wyższej półki ma swój rider techniczny, ale wątpię, żeby obejmował kable.

Napisano (edytowany)

Nasi muzycy mają w pompce, od tego jest ekipa nagłośnieniowa. 

Nie pamiętam już kto to był, ale czytałem kiedyś o jakimś solowym wykonawcy, że dbał o takie szczegóły i jego koncerty naprawde były ucztą dla uszu.

Jak znajdę to wrzucę tutaj.

Napisano
6 minut temu, terracan1929 napisał:

Właśnie wróciłem do domu z koncertu Kazika.

Fanem nie jestem, ale w Kwadratowej lata temu przeżyłem najlepszy koncert w życiu :)

Co do nagłośnienia... Myślę że ekipy które zajmują się sprzętem objazdowym znają się na fachu i panuje do nich coś w rodzaju zaufania. Jeśli klub ma swój system to zakładam że podczas prób jest pełno pytań i sugestii, nie raz słyszałem jak renomowane zespoły odwoływały występ z tego powodu.

• 2 months later...
Napisano

O ile autor się nie pogniewa tu wrzucę obiecany ( Niedrogie kable zasilające) test Viablue nf-s1 .

ViaBlue NF-S1 SILVER STEREO – RCA 2x1m (nowy)

Obiecywałem więc skrobnę, sporo czasu zabrało wygrzewanie w dodatku doszły słuchawki Sennheiser HD 559, HD 599 od razu sprezentowane synowi no i kabel Canare 4S11 (ciekawiły mnie).

No i Sennheiser HD 600 te zostają – ViaBlue NF-S1 poszedł w szranki z mymi ulubieńcami Chord Chorus II/Oslo/ STINES SILVER/ STINES GOLD (na zdjęciach).

Viablue mam doświadczenie posiadając kable zasilające, modele X40 i X60. – wracając do ViaBlue NF-S1 byłem pełen obaw zakupując go lecz niestety ten kabel robi potężne odczucia zadowolenia. Viablue NF-S1 – kabel do każdego systemu, brzmienie jest równie dobre co wygład zewnętrzny! Z wrażenia aż przysiadłem!

Wielka szeroka ściana dźwięku z doskonałą separacja, kapitalnym basem i świetną dynamiką.

Jestem miłośnikiem ciemnego i miękkiego obszernego basu, doznałem zaskoczenia - zabrzmiało  fenomenalnie, rewelacyjnie, Niemiecki RCA zaprezentował ogrom muzyki. Zbudowała się ściana obszernej muzyki bez przytłaczana. Dźwięk był wychodzący z głośników i bardzo przyjemny, dużo szczegółów i dobra głębia, muzyka płynęła bardzo swobodnie, do tego kapitalna separacja. wszystko jeden wielki spektakl zwłaszcza płyta U 96 - Das Boot wreszcie było słychać spadający deszcz no i te kotły bębnowe wybrzmiały nie jak przemoczona skóra którą inne kable tak prezentują.

Generalnie wiele smaczków by można było przytoczyć , Viablue ma w sobie swoistą dostojność, dzięki czemu wokale nie narzucały się za bardzo, brzmiały one bardziej subtelnie i kulturalnie - jedwabiście ale miały swoją głębie i realizm, drażnią mnie a ostrości i sybilanty te były brane w ryzy jak wyżej napisałem.

Bas jest potężny, mocny, głęboki ale świetnie kontrolowany, nie ma buczenia, hurgotania tylną dyktą w meblach – czuć siłę uderzeń. Dynamika idealnie gdzie miała łupnąć to łupnęło. Najciekawiej było gdy z ciekawości włączyłem film Terminator czy Dzień Niepodległości normalnie jak w kinie .

Zafascynował mnie Viablue NF-S1, teraz bitwa z myślami gdzie ostatecznie wpięty będzie CD czy DAC a może i tu przychodzi chęć na ViaBlue NF-S6 ?.

IMG_20240416_150855.jpg

IMG_20240416_150751.jpg

IMG_20240416_150803.jpg

Napisano

wady hmmm: 

- cena (ogólne marudzenie), kupisz nie kupisz potargować się można.

- brak lub rzadkość kabla z drugiej ręki.

- mogą przeszkadzać tuleje ferrytowe gdy mamy ciasno.

- kwestia systemu-aplikacji, może to spotęgować nadmiar basu np . Viablue NF-S1 + Canare 4S11 to ból głowy gotowy.   

Napisano
12 minut temu, P-na napisał:

- cena (ogólne marudzenie), kupisz nie kupisz potargować się można.

Chyba dobrze patrzę - w wersji luzem to 49zł/m ? Do tego sensowne wtyki i jest wciąż atrakcyjnie. Nawet z jakimś oplotem i własnym ferrytem.

Napisano (edytowany)

No ciekawe nie znam canare a viaBlue kojarzę.

Dobrze że chce się ludziom podzielić spostrzeżeniami .

Mam tylko jedno zastrzeżenie , odnośnie "jak w kinie" 

Chyba do innych kin chodzimy , zawsze mnie w oczy kolą takie uproszczenia . 

Reszta ok 👍 Pzdr 

Edytowano przez Dedal