Fafniak Napisano 15 lipca 2022 Udostępnij Napisano 15 lipca 2022 Nowe płyty czarne są wręcz tragicznie naelektryzowane. ALE - mam wrażenie że wersje kolorowe jakby mniej ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 15 lipca 2022 Udostępnij Napisano 15 lipca 2022 Taki patent: Nad wirujacym talerzem dodatkowe ramie z paskiem, który dotykając płytę w ruchu, zbierać będzie ładunek i odprowadzać go poza, bo to dodatkowe ramie bedzie połączone z uziemieniem. Ps: lepiej by ów pasek nie sunął po części płyty na ktorej znajduje sie zapis! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 15 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 lipca 2022 Chodzi mi bardziej o wrażenie ludzi którzy kupują nowe płyty. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fantomas Napisano 16 lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 lipca 2022 Ja mam bez prądu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 16 lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 lipca 2022 A po myciu, też elektryzują? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 11 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2022 Ja mam wrażenie że jest różnie, w zależności od wydawcy i być może sklepu/składu. Ale faktycznie ze starymi (lata 70-90) ten problem mam wrażenie jest mniejszy. Niektóre nowe po myciu też dość szybko zaczynają siać wokół siebie "czary" 😉. Od pewnego czasu stosuję pewien może idiotyczny patent, ale odnoszę wrażenie że pomaga. Przed słuchaniem "przecieram" kręcącą się płytę szczoteczką tzw. węglową, jeden-dwa obroty, cofam szczoteczkę "omiatam" tym ruchomym ramieniem, następnie - uwaga - włosy szczoteczki przecieram o stalową zaślepkę kaloryfera (instalacja C.O. jest dobrym uziomem do odprowadzania ładunków) i jeszcze raz na płytę, trzasków nie ma lub jest ich zdecydowanie mniej i przy zdejmowaniu z talerza włosy nie jeżą się na ręce 😄. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts