Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Nie każdy ma na Thiele miejsce ,nie wierze że trafia w gusta każdego jak i spasują się z pozostałymi gratami.

Wątek wizualny pominę . Itd Pzdr 

Ps nie znaczy to, że posłuchać i samemu ocenić nie można ,jednak to chyba nie takie łatwe .

Napisano

Z wcześniejszych propozycji również oddałbym ewentualnie swój głos na Audio Physic Classic 8 (nie ma się co bać ich w stosunku do modelu 5), ewentualnie jeszcze bym tutaj dorzucił Elac Carina FS 247.4, aczkolwiek opcja Thiel'a jak najbardziej sensowna i powinno to zagrać bardzo fajnie. Możesz jeszcze poszukać czegoś z Wilson Benesch (jeżeli używki wchodzą w grę), bo to może być również świetny kompan do Cyrusa.  

Napisano
10 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

O ktorym modelu wogóle mowa?

Kilka modeli CS 2.2/2.3/2.4 kolega powinien coś odsłuchać. Myślę, że na forum Audio Stereo znajdzie kogoś w województwie śląskim, gdzie mógłby odsłuchać. 

7 minut temu, Dedal75 napisał:

Wydedukowałem że model z sygnatury @1Ender

2 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

Czyli? Bo nie wyswietla mi sygnatur.

Thiel CS 1.5

Napisano
Dnia 1.08.2022 o 13:07, 1Ender napisał:

Poszukaj coś z Thieli.

https://m.olx.pl/d/oferta/kolumny-thiel-cs-2-4-CID99-IDJ0UOf.html

Bardzo dobra cena. Kolumny wybitne. Hi-end. Mogą się skończyć Twoje poszukiwania.

Możesz zapytać na forum AS może ktoś będzie ze Śląska. Jedź posłuchać. Link poniżej.

https://www.audiostereo.pl/topic/117117-klub-kolumn-thiel/page/8/#comment-5589061

Pozdrawiam 

Mirek poczytaj o kolumnach w klubie na forum Audio Stereo. Link wyżej.

Pozdrawiam 

Napisano

Widzę, że dzięki koledze Dedal75 zatoczyliśmy tu niezły krąg. Dzięki za zwrócenie uwagi, bo źródło nie jest tu bez znaczenia, a chyba gdzieś to umykało.

Jak wspomniałem źródłem dla  "muzyki w tle" jest u mnie jest YouTube, i nowe kolumny powinny sobie radzić z takim materiałem lepiej od obecnych BL40 MK3 Melodiki. W bardzo dużej mierze jest to spowodowane mozliwościa wyszukiwania głosowego, w które jest wyposażony tv, a które mocno poprawia i ulepsza użytkowanie. Na tą chwile nie wyobrażam sobie dalszego, codziennego użytkowania sprzętu bez tej funkcji. Dla mnie - petarda.

Dlatego na początku napisałem o Heco Aurora - na odsłuchach Melodiki, Indiany i Polków polecano mi je jako równie uniwersalne co Melodika, a zdecydowanie lepsze. Niestety czas nie pozwolił na porównanie. Ale pamięć pozostała. Stąd pomysł.

Czy w tej sytuacji Fyne i Tannoy odpadają? Jak wypadnie Celan? Audio Physic dadzą sobie radę z takim materiałem?

Podkreślam - nie szukam najlepszych kolumn, tylko najlepszego rozwiązania. Wybitne modele raczej staną w domu, w pokoju odsłuchowym, ale na to przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać. Choć Thieli bym posłuchał i teraz....

enak

Napisano
31 minut temu, enak napisał:

Czy w tej sytuacji Fyne i Tannoy odpadają? Jak wypadnie Celan? Audio Physic dadzą sobie radę z takim materiałem?

Audio Physici najbardziej pokażą najgorsza jakośc utworów.

Najlepiej ona "przejdzie" przez Celany oraz Fyne.

32 minuty temu, enak napisał:

Podkreślam - nie szukam najlepszych kolumn, tylko najlepszego rozwiązania. Wybitne modele raczej staną w domu, w pokoju odsłuchowym, ale na to przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać. Choć Thieli bym posłuchał i teraz....

Posłuchaj ale byc może to za wysokie progi jak na start.

Piotr

Napisano

Dbam byś był zadowolony 😊

Ale bardzo często im wyżej tym  gorszej jakości nagrania  grają nie do zaakceptowania . 

Więc musisz trochę gratów odsłuchać , żeby było jak sobie założyłeś . Pzdr

Napisano
11 godzin temu, Dedal75 napisał:

Dbam byś był zadowolony 😊

Gracias amigo!

Wiem, że czym lepszy tor, tym bardziej są obnażane niedoskonałości nagrania i jakości materiału. Dlatego szukam czegoś, co zagra znośnie przy założeniu odtwarzania z YouTube, i bardzo dobrze przy dobrym źródle, jak Flac czy Wav. A w każdym wypadku przestrzenniej i detaliczniej od Melodiki.

Nie szukam nie wiadomo czego za nie wiadomo jaką kasę. Ale mogę na to przeznaczyć nawet 10kpln. Taki budżet bardziej wchodzi w grę przy założeniu zakupu nowych kolumn, ale nie boję się sprawdzonych używek, i tu pewnie jestem w stanie zrealizować założenie za połowę tej kwoty, albo i  raptem 30%. Szczerze mówiąc trochę się zdziwiłem niektórymi propozycjami, ale traktuje je jak najbardziej poważnie, bo w końcu przyjdzie czas na inne granie, i teraz wiem w którą stronę iść z Cyrusem. Ale do tego potrzebuję dedykowanego pomieszczenia, więc to musi jeszcze zaczekać...

Ostatecznie postawię na odsłuch Fyne 501/502 i Celan 7, do tego może Aurora 1000 jako jakieś odniesienie, i Audio Physic Classic 5/8 do porównania 🙂

Trochę boję się góry w polecanych MA Silver i Elacach, a sugerowane Magnaty nie podobają się żonie...

Co jeszcze by się nadawało? Quadral?

enak

Napisano
1 godzinę temu, enak napisał:

Co jeszcze by się nadawało? Quadral?

Poszukaj używanych Usher Mini One DMD. W cenie do 10 tys. ciężko będzie znaleźć coś, co by je przebiło w dziedzinie naturalności, przestrzenności i jakości wysokich tonów. Są głosy, że grają poluzowanym basem, ale absolutnie tak ich nie odbieram - bas jest w mojej ocenie jak najbardziej prawidłowy, czyli zróżnicowany w zależności od danego instrumentu, obecny i stanowiący pożądaną podstawę dla reszty pasma. No i dostajesz jako wisienkę na torcie wspaniałe skrzynki, których jakość wykonania jest nie do przeskoczenia przez konkurentów w tej cenie.

Gdybyś chciał więcej informacji pytaj tu lub na priv.

Napisano
1 minutę temu, enak napisał:

Do YouTube? Bez natarczywej góry i niemęczące?

Nie myl natarczywej góry z górą o doskonałej jakości - to dwie różne kategorie pojęć.

A z tym Youtubem, to nie wiem o co chodzi. Jeśli uważasz, że na lepszych kolumnach nie da się tego słuchać, to po co ten wątek?

Napisano
6 godzin temu, grzegorz. napisał:

Nie myl natarczywej góry z górą o doskonałej jakości - to dwie różne kategorie pojęć.

Po prostu pytam Cię jako fachowca - nie nadinterpretuj.

6 godzin temu, grzegorz. napisał:

(...) to po co ten wątek?

A przeczytałeś cały?

enak

Napisano
9 godzin temu, enak napisał:

Trochę boję się góry w polecanych MA Silver i Elacach

Czemu? Te dwie kolumny mają akurat inną górę.

Jak będzie możliwość odsłuchu to koniecznie ich nie pomijaj.

8 godzin temu, grzegorz. napisał:

Ale ta doskonała jakośc przy słabym materiale będzie natarczywa.

Piotr

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ale ta doskonała jakośc przy słabym materiale będzie natarczywa.

W takim razie wymagania Autora wątku są sprzeczne - "przestrzenne i detaliczne kolumny" do słabego materiału z Youtube. Albo rybki albo akwarium. Dla mnie w ogóle rozważanie Youtuba w kontekście hifi, to jakieś nieporozumienie. Kolega pisze że "Właśnie detali i przestrzeni brakuje mi w Melodikach" i gdy mu się proponuje coś, co te wymagania spełnia, odpowiada, że Youtube nie zagra - to żart jak dla mnie. Pewnie gdybym zaproponował kolumny bardziej gęsto grające (jakieś Wharfedale np,), to byłby zarzut, że detali nie będzie.

Edytowano przez grzegorz.
Napisano

Wielu z Was chce mieć detaliczny system przy słabym źródle. Abo przy słabej realizacji nagrań. No tak się nie da! Albo mało szczegółów,  albo detal i akceptacja, że np. YT nie gra. Albo zmieniamy podejście i budujemy system najlepszy na jaki nas stać, a np. YT traktujemy jako poglądowy, nie jako główne źródło. 

Dla mnie YT to porażka sonicznie. Generalnie nie używam. Nawet czasem może drażnić przy muzyce w tle. Traktuję tę platformę na zasadzie jest, bo jest.

Pozdrawiam 

Napisano
Dnia 5.08.2022 o 11:38, grzegorz. napisał:

W takim razie wymagania Autora wątku są sprzeczne - "przestrzenne i detaliczne kolumny" do słabego materiału z Youtube. Albo rybki albo akwarium. 

Dnia 5.08.2022 o 13:31, 1Ender napisał:

YT nie gra.

Panowie, panowie panowie...

Topic dotyczy stricte wymiany kolumn Melodika na lepsze, przestrzenniejsze i bardziej detaliczne, ale uwaga, BEZ ZMIANY POZOSTAŁYCH ELEMENTÓW, a przyzwyczajenia i źródło do takich należą!

Jasno napisałem, że szukam przestrzenniejszej i detaliczniejszej Melodiki, bo tego mi aktualnie brakuje. I basta.

Idąc Waszym tropem pewnie znajdą się tacy, co napiszą: a to tak to to nie, paaanieee, musisz zmienić elektronikę, kable, pomieszczenie, repertuar, żonę... Heavy metal? Błeeeee - tylko jazz, jazzu słuchaj, tam som detale... Stop! 

Mój tor gra przyzwoicie, nawet z YT, brakuje jednak przestrzeni. I detali. Uwaga - tego nie szuka się w materiale z YT, tylko w dobrze zrealizowanych nagraniach via CD albo WAV/FLAC. Ale to nie zmienia faktu, że przez pięć-sześć dni w tygodniu będzie grał materiał z YT, i w tych momentach kolumny nie mogą być "za bardzo", bo takie połączenie zepsuje zabawę. Owszem - przy właściwym źródle i miejscu odsłuchu będzie miodzio dla uszu, ale co z muzyką puszczaną na szybko, przy porannej kawie, przed wyjściem do pracy? Albo organizowaną na potrzeby spędzenia miłych, spontanicznych chwil z żonką - mam wtedy podpinać gramofon i grzać lampy?

Cieszę się z Waszych propozycji, i z pewnością zwrócę uwagę na Thiel i Usher, ale chyba jeszcze nie teraz. Będę je miał na uwadze przy organizowaniu pokoju odsłuchowego, ale teraz potrzebuję czegoś bardziej uniwersalnego. Przestrzennego i detalicznego, ale pracującego w zgodzie ze słabszym materiałem. W tej chwili o to mi chodzi. W tej chwili tego szukam.

Albo zmieniamy podejście i budujemy system najlepszy na jaki nas stać

Nie zgodzę się z pierwszą tezą. Budujemy system jakiego potrzebujemy, a nie taki na jaki nas stać.

I o to Was właśnie pytam - jest tak i tak, chciałbym żeby kolumny były takie i takie w stosunku do obecnych, za czym się rozglądać, czego posłuchać?

YT traktujemy jako poglądowy, nie jako główne źródło. 

I podobnie jest w moim przypadku - to jest źródło codzienne, ale nie do właściwego odsłuchu. Ale to nie zmienia faktu, że muzyka na tym źródle ma brzmieć co najmniej nieźle. A na pewno lepiej, niż na BL40.

Zatem macie jeszcze jakieś pomysły? W tym miesiącu chciałbym poumawiać odsłuchy.

enak

Napisano
10 godzin temu, enak napisał:

Zatem macie jeszcze jakieś pomysły? W tym miesiącu chciałbym poumawiać odsłuchy.

3 strony już napisane. Przesledz wątek od początku. Pojawiały się kolumny nowe i uzywane. Zbierz liste w wymienionych modeli. Ona już będzie bardzo obszerna.

Klipsche, Heco, Monitor Audio, Ushery, Thiele. To co zostało tu zawarte w wątku już może Ci nie bbyć dane odsłuchać w miesiąc.

No chyba że bierzesz na to wolne :)

Piotr

Napisano
11 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

To co zostało tu zawarte w wątku już może Ci nie bbyć dane odsłuchać w miesiąc.

No chyba że bierzesz na to wolne :)

No a jakżeby inaczej? 😄

Posłucham tego, co będzie dostępne w moim zasięgu. Wspomnianych Usherów ani Thieli w pobliżu raczej nie trafię, dlatego na pierwszy ogień idą nówki: XT6F (jeśli gdziekolwiek będą), 501/502, Aurora i Celan 7/9, MA Silver, Elac Carina i AP Classic.

Dziękuję wszystkim za rady.

Jeśli komuś cos jeszcze się nasunie, to niech pisze!

A jeśli jest ktoś z okolic Cieszyna (Bielska?) kto ma takie graty do odsłuchania, i chciałby mi poświęcić parę chwil, to proszę o PM - wpadnę z piwem, wódką, szkocką, bimbrem...

Oczywiście napiszę tu co w końcu wybrałem, i z jakim rezultatem 🙂