Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Pilot do audio troche ma problemy z przyciskami. Z doswiadczenia wiem iz warto przeczyscić styki pod gumką przycisku. Jednak problemem jest otwarcie go. Nie zlokalizowałem żadnej srobki. Tzn jedna jest w pojemniku na baterie. Ale nic nie daje wykrecenie jej. Zna ktoś sposób na otwarcie nie uszkadzajac tego pilota. Jesli sa tam zatrzaski, to bardzo mocno trzymają :/

Napisano

Przed otwieraniem pilota który jest na zatrzaski warto go zagrzać (do worka foliowego i dmuchać suszarką ) używać plastikowych narzędzi ,styki przeczyścić i zakonserwować preparatem Kontakt  ,gumki można zregenerować czymś takim https://sklep.avt.pl/zestaw-do-naprawy-pilotow-gumki-100szt-klej.html?gclid=Cj0KCQjwrs2XBhDjARIsAHVymmSCAWNVFgmMsUOKKC23IUTkNYdzKc1fBwuOQkvs_8tdRkolv3Y6tkUaAtC2EALw_wcB

Napisano (edytowany)
43 minuty temu, elektron6 napisał:

Lub też szukaj dodatkowej śrubki pod naklejką...

Nie ma mnie w domu wiec nie moge teraz wrzucić zdjecia. Spróbuję jednak opisać. Pilot jest cały plastikowy. Ale od górnej strony gdzie sa przyciski jest coś ala płytka z szczotkowanego aluminium (przynajmniej tak wyglada) a w niej wykonane dziury na przyciski. Zastanawiam sie właśnie czy te śrubki są od wierzchu (obok przycisków) i np. zaklejone tą płytką. 🤔

Czy aż tak by sobie utrudniali prace w razie jakichkolwiek prac servisowo-naprawczych? Hmm skoro w moim Tannoy potrafia w podobny sposób maskować śruby mocujace kosze przetworników, to wykluczyć tego tutaj tez nie mogę.

28 minut temu, P-na napisał:

Przed otwieraniem pilota który jest na zatrzaski warto go zagrzać (do worka foliowego i dmuchać suszarką )

Oooo! Tego patentu nie znałem. Dzieki👍

Piloty bo mowa o dwóch to modele marantz z wzmacniacza i cd. Dzieki Bogu sa wspólne i mozna je zamiennie używać, jednak część przycisków działa na jednym a część na drugim. Dobrze jednak że nie zdublowaly sie te same przyciski. Uzywam obecnie dwóch bo np. Włączanie cd musze odpalac z tego z wzmacniacza. Mozna tak żyć, ale jest to kłopotliwe

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano

Piloty obecnie tak są produkowane nie co w latach 80 tych tam były widoczne śrubki ,a w tych szukaj pod naklejką w dolnej części (pod płytką aluminiową raczej błędny trop),jeszcze można zajrzeć w miejscu baterii ,a jak nie ma pozostaje rozpoławianie zacznij od dłuższego boku stosuj też tzw. dyskietki, katy plastikowej itp.  Ostrożnie z nożami i śrubokrętem ponieważ można odkształcić plastik  

Napisano

Czasami w szparę wystarczy wetknąć twardszą kartę bankową. Czasem się udaje w tak prosty sposób.

Generalnie warto kupić taką plastikową szpatułkę do takich operacji.

https://archiwum.allegro.pl/oferta/otwierak-narzedzia-do-otwierania-obudow-telefonow-i8887961392.html

Cena nie jest zbyt wysoka i pewnie jakość nie najlepsza ale i tak będzie lepsze niż gmeranie śrubokrętami :) 

https://allegro.pl/kategoria/akcesoria-otwieraki-305457

tylko szukać plastikowych końcówek

Napisano

Zrobie w domu z bliska z obu stron by pokazać dokładnie. W sieci ciężko znaleźć akurat mój model.

Bo już trochę lat mają ;)

Pozatym trafiam na chyba zamienniki bo są bez loga marantz

Wiec mogą mieć inne rozwiazania np. Srobki zamiast zatrzasków

Napisano (edytowany)
Napisano

Jak juz pisałem wcześniej...

Dnia 9.08.2022 o 13:57, Chyba Miro 84 napisał:

problemem jest otwarcie go. Nie zlokalizowałem żadnej srobki. Tzn jedna jest w pojemniku na baterie. Ale nic nie daje wykrecenie jej.

28 minut temu, P-na napisał:

mam taki u syna (PM 5005) śrubka jest pod bateriami ,patrz foto.

Zajeło mi to 12min

W sensie że... udało sie go Tobie otworzyć?

W 12minut?

Napisano (edytowany)

Odnaleźć jaki to pilot i oferty  , co do otwierania to niejeden już odwiertem i jest to wykonalne . 

To że jest śrubka nie zmienna faktu że są w dalszym ciągu zatrzaski ,próbuj wydłuż  linii plastik - aluminium  

Edytowano przez P-na