Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Który wzmacniacz polecili by Państwo do słuchania muzyki filmowej (Hans Zimmer, John Williams itp.) Denon PMA-2500NE czy Arcam SA30 ?

Nie mam i nie będę kupował CD ani żadnego innego źródła dlatego BARDZO WAŻNA JEST JAKOŚĆ DACa (zarówno USB jak i optic / coaxial)

Kolumny to sprawa otwarta - następny zakup, pomieszczenie 35m2.

Interesuje mnie tylko i wyłącznie zakup nowego w sklepie. 

Napisano
12 godzin temu, Radosław Pączkowski napisał:

W przypadku Denona byłby komputer / USB

A jakie kolumny byś polecił do takiej muzyki na 35m2 do 8000 zł / szt. (tylko nowe ze sklepu)

Ważne : Przednia ścian kolumny może być odstawiona maks. 50 / 60 cm od ściany pokoju (za nią) 

Witaj

Kilka dni temu słuchaliśmy kombinacji Denon PMA2500 z B&W 703s2. Moim zdaniem, nie mieliśmy jasności ani natarczywości w tym przekazie. Można było dostrzec nie duże ożywienie, i chęć do gry. Wzmacniacz i głośniki mają mocny bas, ale daleko tu od efekciarstwa. Ta kombinacja może się podobać. Zapraszamy Cię na prezentację do jedno z naszych punktów na mapie Polski :)

Napisano
13 godzin temu, Radosław Pączkowski napisał:

BARDZO WAŻNA JEST JAKOŚĆ DACa (zarówno USB jak i optic / coaxial)

Rotel RA-1592 MkII

NuPrime IDA-16

12 godzin temu, Radosław Pączkowski napisał:

Ważne : Przednia ścian kolumny może być odstawiona maks. 50 / 60 cm od ściany pokoju (za nią) 

Czyli od tylnej ściany kolumny będzie około 10 / 20 cm

Z kolumn do pierwszego wzmacniacza np. Fyne Audio, a do drugiego np. Klipsch

Napisano
17 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Witaj

Kilka dni temu słuchaliśmy kombinacji Denon PMA2500 z B&W 703s2. Moim zdaniem, nie mieliśmy jasności ani natarczywości w tym przekazie. Można było dostrzec nie duże ożywienie, i chęć do gry. Wzmacniacz i głośniki mają mocny bas, ale daleko tu od efekciarstwa. Ta kombinacja może się podobać. Zapraszamy Cię na prezentację do jedno z naszych punktów na mapie Polski :)

Liczę przy zakupie na rabat więc wzmacniacz i kolumny chcę kupić w jednym sklepie. 

Z Państwa oferty wydaje mi się, że najbardziej dla mnie odpowiedni sprzęt  to NAD, ROTEL, KEF,  B&W  - szukam czegoś wyłącznie okazyjnie w dobrym stosunku jakość / cena. 

Co by Państwo polecili aby uzyskać bardzo spektakularny dźwięk w muzyce filmowej i epickiej (35m2, kolumny będą niestety stały blisko ściany) 

13 minut temu, lysyrafal napisał:

Rotel RA-1592 MkII

To też mój faworyt ale podobno ma mniej "spektakularny" dźwięk niż Arcam SA30 i prawdopodobnie nie lepszy niż NAD C399 ...

Co o tym sądzisz ?

Napisano
16 godzin temu, Radosław Pączkowski napisał:

Denon PMA-2500NE czy Arcam SA30

Ciężki temat. To dwa różnie grające piece. Arcam ma równowagę przesuniętą w dół, mocniej dociąża niski środek, gra nieco ciemniej, gęściej, cieplej. Denon to potężny, schodzący do piekieł bas i bardziej rozświetlona góra, mocniejsza niż w Arcamie wyższa średnica - brzmieniowo takie troszkę połączenie dwóch audio światów. Najlepiej byłoby wybrać się na odsłuch lub wypożyczyć sprzęt do domu. Denona z Bowersami absolutnie nie widzę, ale to tylko takie gdybanie - nie słuchałem tego combo.

Napisano
5 minut temu, lpomis napisał:

Ciężki temat. To dwa różnie grające piece. Arcam ma równowagę przesuniętą w dół, mocniej dociąża niski środek, gra nieco ciemniej, gęściej, cieplej. Denon to potężny, schodzący do piekieł bas i bardziej rozświetlona góra, mocniejsza niż w Arcamie wyższa średnica - brzmieniowo takie troszkę połączenie dwóch audio światów. Najlepiej byłoby wybrać się na odsłuch lub wypożyczyć sprzęt do domu. Denona z Bowersami absolutnie nie widzę, ale to tylko takie gdybanie - nie słuchałem tego combo.

A który wzmacniacz zapewni :

- głębszą scenę dźwiękową

- szerszą scenę dźwiękową

- holografię / 3D / namacalność dźwięku ,

na tych samych kolumnach, np. Tannoy Revolution xt8f, Monitor Audio Silver 500, Klipsch RP 8000 II ...

Napisano (edytowany)
50 minut temu, lpomis napisał:

Nie mam pojęcia :)

Dzięki za szczerość ... bo też zastanawiam się ilu opiniom mogę ufać a ilu nie ...

Do niedawna czytałem testy na hfc.com.pl ... do czasu gdy przeczytałem test kabla USB za 1200 zł dzięki, któremu "Dźwięk znacząco się otworzył, a przy tym także nasycił, stał się barwniejszy i zyskał na rozdzielczości"  .

Zastanawiam się jak to możliwe, że jednocześnie prawie wszystkie testowane kolumny i wzmacniacze grają jak dwa-trzy razy droższe :)))

Edytowano przez Radosław Pączkowski
Napisano
47 minut temu, Radosław Pączkowski napisał:

testy na hfc.com.pl

Z własnego doświadczenia - do testów na tej stronie podchodziłbym z dużym dystansem. Spotkałeś się z jakimś produktem, który dostał od nich 2-3 lub nawet 4 gwiazdki? Nie? No właśnie :)

Uważam, że powinieneś zrobić wstępne rozeznanie w odsłuchu, najlepiej we własnej akustyce. Sprawdź jaki kierunek brzmienia Ci odpowiada, jaki sprzęt u Ciebie się sprawdzi. Na forum jest kilka kont branżowych - odezwij się, wpłać kaucję, wypożycz coś do domu, posłuchaj. To już spora kasa jaką chcesz wydać na audio. Szkoda kupować coś w ciemno kierując się tylko opiniami na forum lub (w większości) sponsorowanymi recenzjami w sieci.

Napisano
35 minut temu, dorsz napisał:

https://audio.com.pl/testy/stereo/amplitunery-stereo/2984-r-n803d

Bo następca R-N2000A, to będzie raczej zdecydowanie powyżej budżetu.

Najważniejsze, że przy trudnym ustawieniu kolumn, YPAO może przyjść na ratunek.

W ciągu roku podrożał o 90% (w zeszłym roku był po 3600 zł) także podziękuję firmie Yamaha za niego i resztę serii 

Ale dobrze trafiłeś bo był to mój numer 1 ... niestety się spóźniłem. 

Przed chwilą, Radosław Pączkowski napisał:

W ciągu roku podrożał o 90% (w zeszłym roku był po 3600 zł) także podziękuję firmie Yamaha za niego i resztę serii 

Napisano
2 godziny temu, Radosław Pączkowski napisał:

Ej, no ale to nadal w założonym budżecie. 

No i przede wszystkim, to te ceny to nie jest wina Yamahy, tylko zdzierania w Polsce. 

Poszukaj, może jeszcze gdzieś tam leży.

Napisano
8 godzin temu, Alden1224 napisał:

Zdecydowanie Rotel i do niego Bowersy albo Elac i dadzą fajny efekt. Często masz tez promocje na zestawy.

Jeśli z Elaca to tylko Solano albo Vela, szczególnie 407.To bardzo dobre kolumny , znakomita barwa.

Napisano (edytowany)
23 godziny temu, Radosław Pączkowski napisał:
23 godziny temu, lysyrafal napisał:

Co o tym sądzisz ?

Spektakularny, wielkie słowo i myślę, że to będzie zależeć w głównej mierze od tego, co w brzmieniu cenisz najbardziej i na Tobie robi wrażenie. Rotel jest żywszy niż Arcam, zaś ten drugi zagra cieplej.

Wspominasz wyżej o scenie dźwiękowej i tu duże znaczenie ma ustawienie kolumny, a u Ciebie przy tak bliskiej odległości ścian, nie wróży to nic dobrego.

Zaproponowany wyżej amplituner R-N 803D w porównaniu z wymienionymi tutaj wzmacniaczami nie ma żadnych szans.

Edytowano przez lysyrafal
Napisano
Dnia 14.08.2022 o 11:52, Radosław Pączkowski napisał:

Liczę przy zakupie na rabat więc wzmacniacz i kolumny chcę kupić w jednym sklepie. 

Z Państwa oferty wydaje mi się, że najbardziej dla mnie odpowiedni sprzęt  to NAD, ROTEL, KEF,  B&W  - szukam czegoś wyłącznie okazyjnie w dobrym stosunku jakość / cena. 

Co by Państwo polecili aby uzyskać bardzo spektakularny dźwięk w muzyce filmowej i epickiej (35m2, kolumny będą niestety stały blisko ściany) 

Jeśli od nas miałby być komplet to musimy zmienić wzmacniacz na inną markę :)

Rabat, na pewno zaproponujemy :) Skąd Pan jest?

Napisano (edytowany)
41 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Jeśli od nas miałby być komplet to musimy zmienić wzmacniacz na inną markę :)

Rabat, na pewno zaproponujemy :) Skąd Pan jest?

Przecież napisałem : "Z Państwa oferty wydaje mi się, że najbardziej dla mnie odpowiedni sprzęt  to NAD, ROTEL, KEF,  B&W" :)

Jednak o  ile wśród tego jest kilka interesujących mnie wzmacniaczy : NAD C368, NAD C388, NAD C399, Rotel RA-1572 MkII, Rotel RA-1592 MkII   - biorę wszystkie pod uwagę bo dla mnie liczy się stosunek jakość / cena a nie tylko bezwzględna jakość, to wśród kolumn z waszej oferty trudno mi znaleźć alternatywę dla Tannoy Revolution xt8f, Monitor Audio Silver 500, Klipsch RP 8000f II, Fyne Audio F502 ... każda z tych kolumn jest wyjątkowa co trudno znaleźć np. w KEF czy B&W bo to po prostu dobre kolumny i nic więcej 

1 godzinę temu, lysyrafal napisał:

Wspominasz wyżej o scenie dźwiękowej i tu duże znaczenie ma ustawienie kolumny, a u Ciebie przy tak bliskiej odległości ścian, nie wróży to nic dobrego.

Wiem, ale ok. 55 cm pomiędzy ścianką kolumny z głośnikami a ścianą pokoju za nią to nie jest przeszkoda dla wszystkich kolumn w uzyskaniu całkowicie prawidłowej przestrzenie. Wydaje mi się, że jedną z takich kolumn jest płytka (nie głęboka) i mająca BR od spodu/ przodu poradziła by sobie najlepiej. Gdyby nie ta odległość to wybór by był najprostszy na świecie : Klipsch rf III 7 + synergiczny wzmacniacz do 7000 zł i jest zestaw równy tym za 50 000 zł

A Ty ewentualnie jakie kolumny byś polecił do bliskiego ustawienia przy ścianie ?

Edytowano przez Radosław Pączkowski
Napisano
3 godziny temu, Radosław Pączkowski napisał:

Wychodzi 3879 zł ... Czy to oznacza, że polski dystrybutor narzucił 80% marży ??? 

Ceny na Amazonie bardzo często są inne gdyż jest inna polityka tego giganta. Przytoczony przykład pojawia się co jakiś czas na tej platformie.

Nie wiem jaki jest zysk z sprzedaży tego urządzenia, ale w Europie wiele sklepów ma podobną do tej naszej w Polsce. 

Napisano
18 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ceny na Amazonie bardzo często są inne gdyż jest inna polityka tego giganta. Przytoczony przykład pojawia się co jakiś czas na tej platformie.

Nie wiem jaki jest zysk z sprzedaży tego urządzenia, ale w Europie wiele sklepów ma podobną do tej naszej w Polsce. 

https://petertyson.co.uk/yamaha-r-n803d-network-amplifier?SGS&gclid=Cj0KCQjw3eeXBhD7ARIsAHjssr8tOdE_GH_N_bRmNk7__KUNVt5-O3VvxbDypVwhWZ1TuP7gFnmUpLYaAoVBEALw_wcB

Napisano
21 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ale ten Amazon jest niedobry ... sprzedaje towary taniej niż je kupuje ... nie to co w Polsce 

Tak jak "Dorsz" powyżej wkleił ... okazuje się, że inne sklepy też są niedobre bo sprzedają Yamaha R-N803D za 3 886 zł 

Dobrze, że my w Polsce mamy Audioklan i możemy jak dumni biali ludzi kupić ten sam wzmacniacz Yamaha R-N803D za jedyne 5 999 zł :)

Ja poproszę od razu dwa ... i jeszcze jeden dla kolegi !!!