Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Audio Vintage Styl w nowym wydaniu? Czy to tylko design czy stara szkoła budowy kolumn? Co wyszło z tej hybrydy producentom takim jak Klipsch czy Harbeth?
Zapraszamy na najnowsze video.
Tomek zdradzi Wam, które sprawdzone patenty pozostały, a które zastąpiono nowszą technologią i jaki dźwięk z tego powstał. Fani oldschoolowych rozwiązań na pewno znajdą coś dla siebie.

Napisano
13 minut temu, Q21 napisał:

Audio Vintage Styl w nowym wydaniu? Czy to tylko design czy stara szkoła budowy kolumn? Co wyszło z tej hybrydy producentom takim jak Klipsch czy Harbeth?
Zapraszamy na najnowsze video.
Tomek zdradzi Wam, które sprawdzone patenty pozostały, a które zastąpiono nowszą technologią i jaki dźwięk z tego powstał. Fani oldschoolowych rozwiązań na pewno znajdą coś dla siebie.

O i to jest rzeczowy artykuł o kolumnach vintage (tych wysokich modelach vintage).

Pan Tomek widać że wie o co tutaj chodzi - nie ma tutaj ani jednego słowa z którym bym się nie zgodził. Kurcze jakby słyszał siebie i naszego Tomka z Łodzi od Alteców:)

Brawo!! Prawda w 101% 

Fajnie że mamy już trzech Tomków czujących klimat kolumn vintage.

Dodam tylko od siebie, iż kto jeszcze produkował wybitne konstrukcje vintage oparte o dobrej klasy przetworniki w tym konstrukcje horn i woofery 12" i więcej ; JBL, Altec, Electro Voice, Tannoy, Acoustics Research,...

Napisano

I warto jeszcze dodać dlaczego taka kolumna lubi się z lampą. Tak wysoka skuteczność jak najbardziej ale tylko tego typu kolumny pokażą piękno lampy - czyli czarujący, wciągający wokal.

Nie ma nic piękniejszego niż usłyszeć emocje w nagraniu przy połączeniu dobrej lampy z dobrej klasy kolumną vintage.

Napisano

O vintage nie wiem zupełnie nic, na razie jakoś mi nie po drodze. Na pewno istotną przeszkodą jest brak możliwości posłuchania tego typu kolumn, które są w dobrym stanie, a nie naprawiane/modyfikowane bez pojęcia. No przy takim zakupie trzeba mieć po prostu większe doświadczenie. Ale może kiedyś. Na pewno chciałbym posłuchać jak grają takie "kolumienki z jakąś lampą. A filmik bardzo udany👍.

Napisano

Design jest specyficzny i nie każdemu przypadnie do gustu. Podobnie jeśli chodzi o brzmienie, trzeba po prostu posłuchać i ocenić samemu. Ja od wielu lat idę w Vintage oraz wysokoskuteczne kolumny. Miałem Heresy III, które do dziś bardzo miło wspominam, a w chwili obecnej ucho cieszą Altec 604-8H :). 

Klipsch z serii Heritage to brzmienie nie do podrobienia i jest to zupełnie inny charakter niż Klipsch z serii Reference czy Reference Premiere. Trzeba koniecznie posłuchać.

Napisano
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Kto pisze tu na forum?

Tomek z filmu? Zawsze?

Macie na stanie może Spendor Classic 1/2?

Piotr

Najczęściej ja, Szymon ale wymieniamy się w miarę możliwości.

Mamy w chwili obecnej Spendory Classic 1/2 i będą też na AVS :) 

Napisano

Krótki, treściwy film.  Podobało mi się szczególnie jak prowadzący opisał brzmienie tych nowych „vintage”. Podobało się, ponieważ mam bardzo podobne zdanie😊 i mogę tego każdego wieczoru doświadczać.

Mam taki swój „vintage” w nowoczesnym wydaniu, Custom made.

Q21 gratuluję wam pracownika. Nie znam tego Pana, tryska od niego wiarygodność i szczera pasja z jaką opowiada.

BBB47E4F-8A9E-4190-9E11-02352D07A0FE.jpeg

Napisano
Dnia 30.09.2022 o 09:48, Q21 napisał:

Najczęściej ja, Szymon ale wymieniamy się w miarę możliwości.

Mamy w chwili obecnej Spendory Classic 1/2 i będą też na AVS :) 

Szkoda że mam do Was daleko. Bo mam klienta na ich odsłuch. Ale może na audioshow się uda :)

Dzięki!