ADAM7 Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 Krótkie pytanko czy z w/w kolumnami poradzi sobie musical fidelity m6si. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endymion123 Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 Był to jeden ze wzmacniaczy jakie sugerowano mi do sprawdzenia do moich Arii, więc zakładam że spokojnie tak. Jeśli szukasz wzmacniacza do tych kolumn to możesz sprawdzić i posłuchać, zależnie od budżetu, Atoll in200SE, Parasound Hint 6 czy Michi X3. Wszystkie słuchałem z nimi i o żadnym nie powiedziałbym, że do nich nie pasuje, aczkolwiek rzecz jasna mam swoje preferencje. U mnie stanęło na Michi ale mocno zastanawiałem się też nad Parasoundem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM7 Napisano 12 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 Hej dzięki za odpowiedź. U mnie akurat jest odwrotnie, posiadam już ten wzmacniacz i chce wymienić kolumny. Trochę czytałem o tych ariach i z opisu czuje ze mogą mi podpasowac. W najbliższym czasie zorganizuje sobie jakieś odsłuchy w salonie hi fi. Zastanawiam się tylko czy ten wzmak w pełni sobie z nimi poradzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 (edytowany) Masz test MF 6si magazynu Audio dostępny dla wszystkich w sieci. Jasno napisano, że zasilacz daje radę, zawsze daje radę. A już na marginesie, fajnie w tym teście napisano (odnosząc się do brzmienia MF) czemu Hegel gra a muzyki w tym graniu nie ma. Oczywiście każdy może mieć inne zdanie ale jak się tak głębiej zastanowić/wsłuchać to.... Edytowano 12 listopada 2022 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 Arie nie są złe, ale z Musicalem może być trochę za technicznie. Może poszukiwania w kierunku ocieplenia lub grzeczności byłoby lepsze... a może z NAIM-em? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 Krótka odpowiedź: tak, spokojnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM7 Napisano 12 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 Dzięki za odpowiedzi w przyszłym tygodniu odsłuchy. Mam nadzieję że arie powala moje obecne kolumny. Plan jest taki że zabieram kolumny które posiadam wraz ze wzmakiem do salonu i robimy bezpośrednie porównanie. Niestety nie wypożyczają do domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 9 godzin temu, kaczadupa napisał: Jasno napisano, że zasilacz daje radę, zawsze daje radę. Tego akurat nie byłbym taki pewny. 1 godzinę temu, ADAM7 napisał: Mam nadzieję że arie powala moje obecne kolumny. A jakie są Twoje obecne kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM7 Napisano 13 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 listopada 2022 Obecnie gram na malo znanych kolumnach quadral aurum wotan 8. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM7 Napisano 14 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 listopada 2022 No dobra jestem umówiony na odsłuchy w salonie hi fi na piątek. Zabieram swoje klamoty czyli wzmak, kable oraz kolumny + kilka płyt. Zaproponowano mi następujące kolumny do odsłuchu: Monitor audio silver 500 Dali Optikon6 MK 2 Audiovektor QR3 oraz Focal Aria 926 ponieważ nie mają na stanie do odsłuchu 948 w które celowałem. I tutaj mam pytanie ponieważ otrzymałem informację że 948 to prawie to samo co 926 tylko więcej basu i trudniejsze w ustawieniu paczki. Ewentualne braki w basie można załatwić odpowiednim subem.? Może ktoś się do tego odnieść w szczególności branża i oraz ocenić pozostałe kolumny pod kątem mojego wzmacniacza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 14 listopada 2022 Udostępnij Napisano 14 listopada 2022 Cześć, MF6si to niezwykle wydajny i dynamiczny wzmacniacz o bogatej średnicy. Zgranie z Focal Aria 948 jest bardzo dobre ale chwilami może być nieco za dużo góry. Musiałbyś posłuchać i ocenić samemu. Jeśli masz już ten wzmacniacz i szukałbyś kolumn o detalicznym brzmieniu to oprócz Arii 948 zaproponowałbym Audiovector QR5, Dali Opticon 6 MK2 oraz Klipsch Forte IV jeśli tylko miałbyś warunki na te kolumny. Posłuchaj także koniecznie coś o cieplejszym brzmieniu typu Pylon Diamond 28, Dali Oberon 7/9 czy Kef Q950, które mają świetny stosunek jakości do ceny. Weź też poprawkę na Arię 926, ponieważ brzmią inaczej niż 948. Są zdecydowanie szczuplejsze i ostrzejsze w odbiorze względem większego modelu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM7 Napisano 15 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2022 Jak to zwykle bywa nagły zwrot akcji w moich poszukiwaniach. Mianowice znalazłem takie kolumienki w przyzwoitej cenie Audiovector R3 Signature. I pytanie czy trochę nie za słabe do wzmaka i wielkości pomieszczenia czyli 42 m Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 15 listopada 2022 Udostępnij Napisano 15 listopada 2022 Audiovector R3 Signature to zupełnie inna liga. MF 6si oczywiście zagra ale nie wyciągnie 100% z tych kolumn. Jeśli masz możliwość posłuchania to koniecznie z niej skorzystaj 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 Zgadzam się. Auiovector R3 to inna liga. Kolumny nie są za slabe do wzmaka. A i w 42 powinny dac rade. Obie kolumny i Aria i Audiovector to kolumny jasne. Z tym że Focal potrafi się pogubić na górnych rejestrach. Potrfi być syczący. Dlatego Musical który obcina sporo górnego pasma to dobry trop tutaj. Audiovector gra dokładnie. ale nie ma takich zapędów. To inna liga kolumn nieco. Nawet nie nieco. Muscial Pasuje do R3, chodź tu może być też ciekawie z innymi typami. Piotr 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Z tym że Focal potrafi się pogubić na górnych rejestrach. Potrfi być syczący Aria 906 też lubi przesadzać z sybilantami ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Aria 906 też lubi przesadzać z sybilantami ? Też potrafią być ostre. Wszystko zależy od wzmacniacza. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 Przed chwilą, Q21 napisał: Też potrafią być ostre. Wszystko zależy od wzmacniacza. A z SN3 gra Aria 906 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 5 godzin temu, kaczadupa napisał: A z SN3 gra Aria 906 ? Osobiście bym nie wybrał takiego połączenia, bo drażnił mnie zakres wyższej średnicy i góry ale znam osoby, którym takie granie by odpowiadało 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 17 listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 listopada 2022 21 godzin temu, kaczadupa napisał: Aria 906 też lubi przesadzać z sybilantami ? Moim zdaniem tak. Przy "udanym" w cudzysłowie połączeniu z wzmacniaczem. Tak. 14 godzin temu, Q21 napisał: Osobiście bym nie wybrał takiego połączenia, bo drażnił mnie zakres wyższej średnicy i góry ale znam osoby, którym takie granie by odpowiadało Tutaj się z kolegami zgodzę. Mam podobne odczucie. Tu sybilantów nie będzie. nie powinno, bo nikt tego nie zagwarantuje. Ale faktycznie wyższa średnica by mnie też drażniła. Piotr 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM7 Napisano 23 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 Jestem po odsłuchach i na placu boju pozostały dwa zestawy kolumny mianowicie focal aria 926 oraz audiovektor R3 signature. Teoretycznie te drugie powinny wygrać w cuglach ale z moją elektroniką nie było przepaści pomiędzy nimi a i cena czyni cuda. Focale z MF zgrały się przepięknie i chyba to jest moje brzmienie na które w końcu trafiłem. Sporym również atutem focali jest wygląd bo są przepiękne czego nie możną powiedzieć o audiovektorach. Jeżeli chodzi o moje quadrale to zagrały straszliwą wysuniętą średnicą tłumiącą bas. Dramat. Co prawda słuchałem w sklepie z innymi kablami i inna akustyką. Myślę że połączenie bi wire w ich przypadku sporo daje właśnie eksponując bas i łagodząc środek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 23 listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 (edytowany) Ostatnio 948 były na bardzo fajnej wyprzedaży we Francji. Nie zdziwiłbym się gdyby niedługo zawitały na OLX. Jeszcze ten kolor wydaje się dostępny https://www.fnac.com/Enceinte-colonne-Focal-Aria-948-Prime-Walnut-Vendue-a-l-unite/a13823109/w-4#omnsearchpos=1 Edytowano 23 listopada 2022 przez Tomasz S. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 23 listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 ADAM7 jesteśmy razem z Lublina. Mam u siebie arię 948. Jeżeli chcesz posłuchać ze Swoim sprzętem to zapraszam. Podzielę się moim doświadczeniem o nich. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM7 Napisano 23 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 Mariol dzięki za zaproszenie ale w sobotę jadę do wawy i wybiorę na 100 % jeden z zestawów które wymienilem. Mam nadzieję że to będzie jednak audiovektor. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 23 listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 Ok. Proponowałem posłuchanie 948 gdyż grają inaczej niż 926. Testowałem również 936, ale po 2 dniach je odesłałem. Sam jestem ciekawy jak one zagrałyby z Twoim wzmakiem. Prawdą jest tak jak koledzy wyżej pisali, że może być dokuczliwa wysoka średnica. Przez około 2-3 miesiące dobierałem kable aby to wyeliminować. Ostatnie szlify jeszcze ciągle robię z lampami. Magii dokonała lampa RCA 5963 czarny mat z lat 50. Wokal jest czyściutki wysunięty do przodu bez żadnych zaszumień w górnych częstotliwościach, wszelkie dodatki w tle są świetnie prezentowane i o syczeniu można zapomnieć. Zaletą tych arii są niskie częstotliwości. Ponieważ słucham różnych gatunków muzycznych więc dlatego je wybrałem ze względu na ich uniwersalność. Jeżeli masz jakieś pytania to jestem do dyspozycji. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM7 Napisano 23 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 Lampa z lat 50 tych? Bardzo chętnie bym posłuchał jak to gra i porownal ze swoim wzmacniaczem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts