Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Posiadam salon 20m2 5m x 4m. Kolumny będą stały na ścianie 5m w odległości ok 3m od siebie ale przysuniete do ściany (20cm). Będą miały ok 1m do narożników pokoju. Kanapa jest na przeciwnej ścianie - odległość między ścianami 4m. Układ prawie trójkąta równobocznego ( glosniki- odsłuch) 

Przeanalizowałem różne kolumny i z racji tego że będą stały przy ścianie zrezygnuje z kolumn z bass refleks z tyłu ( kolumny będą ok 15-20 cm od ściany ) 

Zona narzuciła warunek że muszą być czarne pasujące do wnętrza - czarne wykończenia + drewno dębowe + ciepłe światło ( loftowe klimaty) 

Słuchamy głównie rock + soul + pop, nie słuchamy techno i hip hop. 

Ogólnie Yamahy przypadły mi do gustu więc  chciałbym umówić się na odsłuch 2 opcji 

Tańszej 

https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-r-n602-indiana-line-tesi-561.html

Oraz droższej 

https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-r-n803d-indiana-line-tesi-661.html

Bardzo proszę Was o opinie na temat tego zestawu + ewentualne sugestie innego zestawu. Mam głowę otwarta na konstruktywne opinie. Pozdrawiam i będę wdzięczny za pomoc. 

Zapomniałem dodać, że muzyki słuchać zamierzamy z sieci przez Tidal 

Napisano
43 minuty temu, Konrad Szaszkowski napisał:

Witam,

Posiadam salon 20m2 5m x 4m. Kolumny będą stały na ścianie 5m w odległości ok 3m od siebie ale przysuniete do ściany (20cm). Będą miały ok 1m do narożników pokoju. Kanapa jest na przeciwnej ścianie - odległość między ścianami 4m. Układ prawie trójkąta równobocznego ( glosniki- odsłuch) 

Przeanalizowałem różne kolumny i z racji tego że będą stały przy ścianie zrezygnuje z kolumn z bass refleks z tyłu ( kolumny będą ok 15-20 cm od ściany )

Jak masz budżet?

Ja mam bardzo podobny układ, pokój także prostokątny z kolumnami na dłuższej ścianie, vis a vis kanapy. Z tym, że u mnie za kolumnami ciągną się regały z książkami.

Mój zestaw to Cyrus One HD, kolumny Audio Physic Classic 8. I jestem z niego bardzo zadowolony.

Jeśli boisz się bass refleksu, to np. możesz zwrócić uwagę na Fyne Audio 501, które mają to inaczej rozwiązane

Co do Yamahy i tych kolumn, to może @Piotr Sonido coś Ci więcej napisze, ja ich nigdy nie słyszałem.

Napisano
5 godzin temu, Konrad Szaszkowski napisał:

Witam,

Zona narzuciła warunek że muszą być czarne pasujące do wnętrza - czarne wykończenia + drewno dębowe + ciepłe światło ( loftowe klimaty) 

Słuchamy głównie rock + soul + pop, nie słuchamy techno i hip hop. 

Ogólnie Yamahy przypadły mi do gustu więc  chciałbym umówić się na odsłuch 2 opcji 

Tańszej 

https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-r-n602-indiana-line-tesi-561.html

Oraz droższej 

https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-r-n803d-indiana-line-tesi-661.html

Bardzo proszę Was o opinie na temat tego zestawu + ewentualne sugestie innego zestawu. Mam głowę otwarta na konstruktywne opinie. Pozdrawiam i będę wdzięczny za pomoc. 

Zapomniałem dodać, że muzyki słuchać zamierzamy z sieci przez Tidal 

Loftowo też wyglądają Klipsch z serii RP :D

Yamaha z Indiana Line to sztandarowy zestaw jednego ze sklepów tu obecnych chociaż uważam, że jeśli masz możliwość to możesz kupić go osobno i spasować z innymi kolumnami jak Heco Aurora póki są jeszcze w ludzkich cenach albo Elac Debut  

Oprócz tego jak szukasz all in one masz jeszcze w podobnym budżecie Denon DRA 800 , Onkyo 8270 i jakiś bliźniaczy model Pioneera :)

każdy z tych sprzętów możesz kupić jako nówkę i używkę :) 

Napisano

Cześć,
Z tej dwójki zdecydowanie stawiałbym na Yamahę 803d w połączeniu z Indianą Tesi 661 ale mimo wszystko spojrzałbym na wzmacniacze stereo z opcjami sieciowymi, które zapewnią brzmienie na zdecydowanie wyższym poziomie. Miałbyś tutaj Audiolaba 6000a Play, który zapewni muzykalniejsze brzmienie z większą przestrzenią. 

Spójrz koniecznie w kierunku Quada Vena II Play i kolumn KEF Q750. Brzmienie dynamiczne, szczegółowe ze świetną kontrolą basu. Kolumny łatwe w ustawieniu i są także w kolorze czarnym ;)

Zapraszam po wyceny. 

Napisano
21 godzin temu, maxredaktor napisał:

Co do Yamahy i tych kolumn, to może @Piotr Sonido coś Ci więcej napisze, ja ich nigdy nie słyszałem.

Akurat połączenie Yamahy z Indianą to udany trop. Problem z Yamahą obecnie jest taki że jej cena w Polsce jest oderwana od rzeczywistości.

Więc dokładają sety kolumn. Swoich kolumn bo to produkt Audio klanu i robią niby promocję.

Więc powiem tak.

Samej Yamahy w PL nie kupisz z innymi kolumnami bo się po prostu nie opłaca.

W zestawie musisz sprawdzić czy to faktycznie jest cena jaka jest w europie czy tylko przekreślona wartość i podana niższa a i tak wyższa niż wszędzie.

Ja bym jednak stawiał na Aurora 700, KEF Q 750 czy ELAC F5.2 z Topów.

Piotr