Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Ja to zawsze mam na początku ładnie w obudowie, a potem dochodzą pomysły. Pierwszą obudowę już wywaliłem, teraz mam kolejną,większą. Pomysły? Np podświetlenie diodowe na froncie obudowy (sygnalizacja uruchomienia raspberry i zasilaczy) czyli następne kabelki plus rezystory do nich. Podświetlany włącznik główny to kolejne 4 żyły. Potem pomysł, by nie musieć każdorazowo włączać koszyczka z bateriami do Digione Signature, więc dokładam mini płytkę uniwersalną z małym przekaźnikiem na 5V, czyli kolejne 4 żyły dochodzą. Potem pomysł by na wejście jednego z dwóch zasilaczy podać nie napięcie z trafo a z baterii czyli kolejny kabelek. No ale jak baterie padną a ja chcę słuchać? Więc dokładam na tyle obudowy trójpozycyjny włącznik on-off-on i mam możliwość wyboru, by zamiast z baterii szybko przełączyć się i podać na wejście zasilacza napięcie AC z trafo - takie zasilanie hybrydowe hehe, oczywiście jedno z dwóch nie oba naraz. Co to oznacza? - a że dochodzą kolejne kabelki w obudowie i robi się gęsto. Przydałby mi jeszcze jeden patent, kolejna płytka z dwoma przekaźnikami NO/NC i dodatkowy włącznik sterujący, by sobie wybierać skąd będzie zasilana Signature czy z baterii czy z zasilacza (a zasilacz jak wspomniałem wcześniej też hybrydowo). Już nie wspomnę o pomyśle na wyświetlacz i trzech kabelkach do niego. Póki co olałem temat, na fajnym stojaczku, na obudowie jedynie postawiłem tablet 7" i on wyświetla mi ekran Moode wraz z okładką utworu. Pewnie wszyscy już się pogubili co tu się odpie***a :). Tak czy siak przydałaby mi dwa razy taka obudowa by zmieścić się z pomysłami (mam teraz 43x28cm - popularna Auna). 

Edytowano przez Wito76
Napisano
12 godzin temu, Fafniak napisał:

Wasze zasilaczyki super specjalne to pikuś

Witam,

Obserwuję  Gościa  od roku. Ma dobre pomysły. Myślę ze nie należny niedoceniać    myśli technicznej kolegów w Forum bo ten facet ma warsztat  ze wszystkimi maszynami i kasy od groma.

Pozdrawiam

Napisano
Dnia 29.12.2022 o 21:34, dalton napisał:

Witam,

Obserwuję  Gościa  od roku. Ma dobre pomysły. Myślę ze nie należny niedoceniać    myśli technicznej kolegów w Forum bo ten facet ma warsztat  ze wszystkimi maszynami i kasy od groma.

Pozdrawiam

Chodziło mi o coś zupełnie innego. Zobacz jak bezkompromisowo podszedł do kwestii zasilania. (nawet jeżeli jest to bez sensu)

Napisano

W sprawie zasilania obwodów audio ciekawie wypowiada się "Muzg Audio" czyli Konrad Siemientkowski, który dla wielu jest autorytetem w sprawach elektroniki audio. Od ok. 14 minuty porusza sprawy zasilania w wywiadzie jakiego udzielił na kanale "Obiektywnie o audio".

Pozdrawiam.

• 2 weeks later...
Napisano
Dnia 1.01.2023 o 17:48, MariuszZ napisał:

W sprawie zasilania obwodów audio ciekawie wypowiada się "Muzg Audio" czyli Konrad Siemientkowski, który dla wielu jest autorytetem w sprawach elektroniki audio. Od ok. 14 minuty porusza sprawy zasilania w wywiadzie jakiego udzielił na kanale "Obiektywnie o audio".

Pozdrawiam.

Witam,

znam tego Pana. To prawda ze nie jest zły.         Ja  sprawdziłem sobie cenę tego urządzenia które ma pod ręką .  Pojechał po bandzie.;-))