sonique Napisano 22 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 Lubię klimat starych analogów. Nie da się go zastąpić klimatem CD. A dzisiaj pchle targi coraz rzadsze bo świat przyspieszył z largo do allegro… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 Poza technicznym aspektem płyta winylowa to pewien konieczny rytuał. Wyjęcie płyty z półki lub pudełka, wyjęcie koperty z płytą z okładki. Wyjęcie samej płyty. Jej wymiary i wymogi higieny winyli wymuszają odpowiednie ruchy. Położenie na talerzu, uruchomienie gramofonu, przemycie igły, przetarcie płyty i delikatne położenie igły na brzegu płyty. Zaczyna się magia. Ten rytuał ma swoje znaczenie. Pozwala zatrzymać się w tym pośpiechu. Sądzę, że ten aspekt też ma swój wkład w renesans płyty winylowej. Ileż to bardziej wymagające niż kliknięcie w telefonie czy na pilocie. Pchli targ, każdy ma tę cechę, iż można na nim znaleźć różne rzeczy i się potargować, nawet gdy coś kosztuje X zł, zejść do połowy ceny. Mimo to obie strony są zadowolone. Poza tym: "Niech pan przyjdzie za dwa lub trzy tygodnie będę miał dla pana dużo płyt do wyboru, będzie miał pan co przebierać". Zupełnie inne relacje o których zapomnieliśmy przez supermarkety i Internet. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 Takie czasy, że ludzie idą na łatwiznę i ma być przede wszystkim wszystko na wczoraj. Ja w sumie nie słucham z winylu, ale zawsze mnie kręci, gdy wyciągam srebrny krążek z pudełka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 Polowałem długo. Wreszcie mam. Stan "near mint". Wydanie pierwsze z pierwszych CD. https://www.discogs.com/release/136525-David-Bowie-Low 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 22 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 (edytowany) Oj ciężko kupić tę płytę w przyzwoitych pieniądzach. Bo wyskoczyć ze €130-€150 wraz z kosztami wysyłki to nie sztuka - a takie zazwyczaj ceny na Discogs. Twoje wydanie to rok 1984 czyli czas gdy wielu ludzi wciąż nawet jeszcze nie słyszało o nośniku CD… Gratuluję! Edytowano 22 kwietnia 2023 przez sonique 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 Zamówiłem kolejną płyę CD, chyba jeszcze bardziej unikalna niż "Low". Tym razem coś z polskiej muzyki '80. Zaskoczę Was niebawem 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 maja 2023 Udostępnij Napisano 2 maja 2023 @Bebop Zdradzisz, co to za płyta? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 2 maja 2023 Udostępnij Napisano 2 maja 2023 Jak tylko ją dostanę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 2 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 maja 2023 Choć gra Gary Burtona może się podobać, to jednak nie należy do moich najulubieńszych muzyków jazzowych. Jak to więc się stało, że na półce znalazłem aż pięć jego autorskich płyt a wśród nich nawet "perłę"? Nie zliczając tu posiadanych przeze mnie jego kolaboracji z Chickiem Corea. Odpowiedź na to pytanie jest banalnie łatwa. W zasadzie odpowiedzi są dwie. Do gry Burtona pomimo, że mnie nie zachwyca, trudno się przyczepić i słucha się tego jego wibrafonowego "plumkania' bardzo przyjemnie. Jest ono w świecie jazzu wręcz komercyjne - dobre dla nieosłuchanych adeptów stylu bo trudno się nim zrazić. Druga odpowiedź to ta, że Gary otacza się tak znamienitymi muzykami, że niektórych płyt po prostu nie można nie mieć. Co więcej, towarzyszący muzycy mają u Burtona dużo miejsca na solowe popisy... A kto się tutaj pojawia? Spójrzmy: Jest Pat Metheny (guitar), Eberhard Weber (bass), Steve Swallow (bass), Dave Holland (bass), czy też ostatnio bardzo przeze mnie lubiany Roy Haynes (drums). A gdzie ta "perła"? Ano tutaj: Gary Burton - Times Square. Obecnie na Discogs nie ma żadnego egzemplarza na sprzedaż. Na EBAY podobnie... Jest to moim zdaniem jedna z lepszych płyt artysty, choć z tego co widzę raczej nie tak popularna. Świetny skład. Polecam. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 24 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 maja 2023 (edytowany) Szaleństwo i sztuka to dobrana para. Jedno nakręca drugie i na odwrót. Nierzadko oba te zjawiska odciskają swe piętno na wyglądzie i zachowaniu artystów. Dostało się też jednemu z moich ulubieńców. Każdy zna Dave Hollanda, Charlie Hadena... a kto zna Barre Phillipsa? Niewielu. Gdzieś przeczytałem o nim "najbardziej niedoceniony basista z wielkich". Chyba coś w tym jest. W 1979 Barre Phillips nagrywa Journal Violone II. Płytę z wokalizami niejakiej Ainy Kemanis (źródła na jej temat podają niewiele) oraz z towarzyszeniem saksofonu sławnego już wówczas Johna Surmana. Materiał dość awangardowy jak na Phillipsa z tamtych lat przystało. Obecnie na świecie w sprzedaży tylko sześć kopii. Edytowano 24 maja 2023 przez sonique 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 19 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 czerwca 2023 Wczesne poczynania Simple Acoustic Trio (obecnie Marcin Wasilewski Trio). Zanim trafili pod artystyczny mecenat Tomasza Stańko, skryli się pod skrzydłami innego świetnego muzyka, a prywatnie ojca jednego z nich - Henryka Miśkiewicza. Nie muszę dodawać, że płyty nie można kupić ot tak… trzeba polować. Henryk Miśkiewicz & Simple Acoustic Trio - Lyrics (2001). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 17 lipca 2023 Udostępnij Napisano 17 lipca 2023 Jakieś kilka lat temu przeglądając swoje stare kasety magnetofonowe natknąłem się na gift od sisterhood, takie solowe dziełko Eldritcha i wtedy nie znalazłem tego w streamingu… Podaż niewielka, to i ceny płyt były nieco wygórowane, ale w końcu dorwałem za 300 sek… 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 29 lipca 2023 Udostępnij Napisano 29 lipca 2023 Szukałem sobie Station To Station / David Bowie Poluję na pierwsze wydania CD bo mam lekkiego hopla na tym punkcie. No ale prawie 1200 funtów za CD to już chyba przesada? >>> https://www.discogs.com/release/11803398-David-Bowie-Station-To-Station To natomiast mnie kusi https://www.discogs.com/sell/item/2629825908 Ale raczej kupię po powrocie z urlopu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 30 lipca 2023 Udostępnij Napisano 30 lipca 2023 9 godzin temu, Bebop napisał: No ale prawie 1200 funtów za CD to już chyba przesada? >>> https://www.discogs.com/release/11803398-David-Bowie-Station-To-Station 😳 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 30 marca Autor Udostępnij Napisano 30 marca (edytowany) Na CD wydana tylko raz. Długo na nią czekałem. Dwa razy uciekła mi sprzed nosa bo zalicytowałem za mało. I były to jedyne dwa razy w ciągu trzech lat gdy widziałem tę płytę „na rynku”. Do trzech razy sztuka mawiają... Ten egzemplarz przyleciał z Palm City. Płyty nie będę przedstawiał bo takim ocenianym 10/10 pomagać nie trzeba. Jedyne co trzeba zrobić to położyć na tacce odtwarzacza, nacisnąć play i rozsiąść się wygodnie w fotelu… Tomasz Stańko Quintet - Jazzmessage from Poland (1972r.). Edytowano 30 marca przez sonique 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 30 marca Udostępnij Napisano 30 marca @sonique Nie znam tej płyty. Nie widzę jej rownież w streamingu. Czy da się tego gdzieś posłuchać bez materialnego nośnika? No chyba że to material w stylu "Wooden music"- to nie dla mnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 31 marca Autor Udostępnij Napisano 31 marca (edytowany) @Grzesiek202, wieści dobre i złe zarazem. Da się to przesłuchać ale tylko na youtube. Natomiast ta muzyka to zasadniczo okres „Wooden Music”. Czyli szalony „niemiecki” okres działalności Quintetu. Co prawda Jazzmessage… jest delikatniejsza, znacznie bardziej stonowana i refleksyjna niż Wooden Music I ale to wciąż ten sam rodzaj muzyki, ten sam skład, ten sam żar… Jazzmessage bliżej do Wooden Music II - one, w przeciwieństwie do „jedynki” są nawet na swój sposób „melodyjne”…;) Edytowano 31 marca przez sonique 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 31 marca Udostępnij Napisano 31 marca 14 godzin temu, sonique napisał: Na CD wydana tylko raz. Długo na nią czekałem. Dwa razy uciekła mi sprzed nosa bo zalicytowałem za mało. I były to jedyne dwa razy w ciągu trzech lat gdy widziałem tę płytę „na rynku”. Do trzech razy sztuka mawiają... Gratulacje 🙂 Co do samej muzyki, napisałeś wszystko co można o niej napisać. Magia 😊 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 1 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 1 kwietnia (edytowany) Ja wciąż w magicznych latach 70-tych. Nie potrafiłem jeszcze poprawnie i wyraźnie mówić, gdy jeden z moich dzisiejszych ulubieńców - Henri Texier - popełnił płyty „amir” i „Varech”. Ten znakomity francuski basista jest samoukiem, co sprawia, że jego gra jest bardzo oryginalna i mocno inna od tego do czego przyzwyczaili nas instrumentaliści, którzy odebrali tzw. „staranną edukację muzyczną”. Zarówno na „amir” jak i „Varech” Texier wykonuje wszystkie partie instrumentalne oraz śpiewa. Poza kontrabasem, wykorzystuje ud (ang. oud), bombard (podobny do fletu), flet, Fender Bas oraz przeróżne instrumenty perkusyjne. Płyty w wydaniach na CD bardzo trudno dostępne. Szczególnie „Varech”. Polecam. „amir”: https://tidal.com/album/122391128 „Varech”: https://tidal.com/album/122390231 Edytowano 1 kwietnia przez sonique Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aszli Napisano 19 września Udostępnij Napisano 19 września Zobacz w Antykwariat online Winyl-books.pl mają ogromny wybór płyt cd, dvd, winylowych, kaset magnetofonowych itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts