Elf Napisano 31 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2022 Dzień dobry wszystkim zakupiłem zestaw amplituner Yamaha R-N 602 +głośniki Tesi 261 wszystko jest nowe głośniki stoją na komodzie wysokość 85cm pokój 18mkwadratowych niestety mimo zapewnień w sklepie bas jest bas jest bardzo słaby czy ktoś z panów może doradzić co zrobić aby był lepszy czy dokupić subwoofer byłbym wdzięczny za porady pozdrawiam i życzę wszystkim wszystkiego najlepszego w nowym Roku 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabro Napisano 31 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2022 A słuchałeś przed kupieniem, jak brzmiało na odsłuchu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elf Napisano 1 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 stycznia 2023 Nie słuchałem sprzedawca zapewniał że w tak małym pomieszczeniu basu nie zabraknie nie jestem znawca więc zdałem się na doświadczenie pracownika sklepu (Top HiFi) drugi raz takiego błędu nie popełnię ale teraz jest już za późno Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 1 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2023 Jeśli kupiłeś przez internet to masz 14 dni na zwrot. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabro Napisano 1 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2023 Możesz jeszcze pokombinować z ustawieniem kolumn, bliżej/dalej ściany i zobaczyć jaki będzie efekt. Niestety każdy pod pojęciem "dość basu" rozumie co innego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2023 2 godziny temu, Elf napisał: Nie słuchałem sprzedawca zapewniał że w tak małym pomieszczeniu basu nie zabraknie nie jestem znawca więc zdałem się na doświadczenie pracownika sklepu (Top HiFi) drugi raz takiego błędu nie popełnię ale teraz jest już za późno 18 metrów to wcale nie tak mało. Kiedyś do takich pomieszczeń polecane były na forum ogromne heco aurora 700 😉. Inna rzecz to fakt, że dla każdego "dużo" znaczy coś innego. Być może doradca z @Top Hi-Fi & Video Design nie jest miłośnikiem basu i ilość niskich tonów z Twojego zestawu, akurat dla niego jest satysfakcjonująca. Kolejna sprawa to dość problematyczne usytuowanie Twojego systemu. Przy takim rozmieszczeniu nie tylko z basem mogą być problemy ale generalnie budowanie tak zwanej sceny może być średnie. Kupując większe monitory, możesz uzyskać większą ilość basu ale ustawiając je na komodzie zaczną Ci one najprawdopodobniej dudnić. Także dopóki nie popracujesz nad ustawieniem, kolejne zmiany wg mnie, mają średni sens. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elf Napisano 1 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 stycznia 2023 Jasne po przestawiam meble i zobaczę czy będzie jakiś lepszy efekt w ostateczności do kupię subwoofer możecie panowie jakiś polecić w rozsądnej cenie nowy lub używany Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elf Napisano 1 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 stycznia 2023 Co sądzicie o : Jamo SUB 210 Klipsch R-100SW - subwoofer Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 1 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2023 Kolego @Elf ja zapytam inaczej - czego do tej pory słuchałeś? Jeśli szukasz basu jak z kinowego subwoofera, to tutaj na pewno tego nie znajdziesz Te Indiany to całkiem fajne monitorki jak na ich cenę. Wiem, bo miałem je kiedyś u siebie na ok. 18m. Ilość basu jak na tak małe skrzynki była więcej niż przyzwoita, a co do jego jakości, to adekwatna do ich ceny i tyle. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blatko Napisano 1 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2023 Ktos bardziej doświadczony ode mnie napisał na tym forum że kolumny powinny stanowić 90 % założonego budżetu. I ja się z tym zgadzam, no może 80% ale nie mniej. Ty zrobiłeś odwrotnie, stąd niezadowolenie. Ta Yamaha jest zdecydowanie nie warta tej kasy co obecnie za nią krzyczą. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elf Napisano 2 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 (edytowany) Jasne zestaw zakupiony stacjonarnie zwrotu już nie dokonam ale mam nauczkę na przyszłość Do kupię jakiegoś suba i jakoś to będzie żałuję że przed zakupem nie skorzystałem z forum człowiek uczy się podobno na błędach Edytowano 2 stycznia 2023 przez Elf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 2 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 niestety dałes się złapać na porade dystrybutora. Masz kilka opcji do wyboru. 1. Inaczej ustawić kolumny. Ale u Ciebie i tak stoja blisko ściany. Ale pokombinować coś mozna. 2. wymienić sprzęt na inny bo jednak nie odpowiadają Ci 3. Uzywac loudness i bass regulacji 4. Dołozyć suba. Aczkolwiek do stereo to nie będzie tanie. Jamo i Klipsch sa słabe do stereo. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blatko Napisano 2 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 7 godzin temu, J4Z napisał: Z całym szacunkiem, te słowa są bzdurą. Temat jest duuużo bardziej założony. Moim zdaniem nie da się tak określić. Najwazniejsza jest synergia. co konkretnie jest bzdurą w tym co napisałem? Wiadomo, że temat jest dużo bardziej złożony, ale jak człowiek idzie do profesjonalnego salonu audio z określonym budżetem, np. 6 tys. i wychodzi z kiepskimi głośniczkami i b. drogim jak na swoje możliwości wzmacniaczem to moim zdaniem coś tu jest nie tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 2 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 (edytowany) Dlatego warto kierować się własnymi uszami a nie radami zaczerpniętymi od sprzedawców bądź forumowiczów. Sugestie zawsze mile widziane ale odsłuch (najlepiej w swoich czterech ścianach) zawsze powinien być na pierwszym miejscu. Edytowano 3 stycznia 2023 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim-nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 2 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 Im większy budżet tym podział osobiście bym zwiększał w stronę kolumn. Ale przy mizernych możliwościach nie ma za bardzo pola manewru. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blatko Napisano 2 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 7 minut temu, J4Z napisał: wchodzisz z 10k, podział 80/20. za 8k kupisz fajne paczki, za 2k nie kupisz fajnego wzmaka - nie licząc poprawnych inaczej chińczyków. podział 90/10 to już całkiem katastrofa według mnie 6k teraz to malutki budżet żeby coś z nówek złożyć. To teraz sam sobie odpowiedz co lepiej zagra przy budżecie 10 t. Dowolne głośniki podstawkowe za 2 + dowolny wzmacniacz za 8 czy odwrotnie. Przy budżecie 6 jest podobnie. Jestem więcej niż pewien, że nawet do najtańszej yamahy za mniej niż 1000 zł jak dorzucisz dowolne kolumny podstawkowe za 9 t. to zagra to o 100 klas lepiej niż jak do yamahy za 20 tys. dobierzesz te bieda głośniki za 1500 zł. Więcej - nawet jak do tych głośników dasz wzmacniacz za 500 tys. to nadal będzie tak samo. Oczywiście wszystko nowe. Proponowanie komuś wzmacniacza za ponad 4 tysiące przy budżecie 5,5-6 na całość powinno być karane chłostą. Aż jestem ciekaw na jakie kable namówił sklep tego klienta. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 2 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 9 godzin temu, Elf napisał: Jasne zestaw zakupiony stacjonarnie zwrotu już nie dokonam ale mam nauczkę na przyszłość A próbowałeś gadać z salonem? Zagadaj - Może zgodzą się na jakąś wymianę za dopłatą. Chyba że wywaliłeś już pudełka... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blatko Napisano 2 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 ja też do niedawna miałem pół na pół i byłem zadowolony przez wiele lat, ale uważam że nie jest to rozsądny podział. W omawianym przypadku to ponad 70 % na wzmacniacz - bezsens i pieniądze wyrzucone w błoto. Pomijając, że ta yamaha nie jest warta tych pieniędzy co obecnie kosztuje to te głośniczki nie wykorzystają nawet kawałka potencjału tego wzmacniacza. No ale na pewno fajnie wygląda na półce klocek z napisem yamaha. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 2 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 @Elf Impedancję w amplitunerze ustaw na 4 Ohm. Spróbuj też, tak jak już ktoś pisał, podbić pasma Loudnessem. Ale jak widzę z fotografii, regulator Bass masz w położeniu neutralnym. Przekręć w prawo zwiększając bas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elf Napisano 2 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 (edytowany) Jestem w trakcie przemeblowania od tego zacznę zobaczymy czy coś się zmieni przeniosę komodę i telewizor na inną ścianę wczoraj postawiłem monitory na standach i rozmiescilem po rogach pokoju i szok pojawił się bass łagodny fajnie grający jestem zdziwiony przeniesienie wszystkiego trochę mi zajmie ale jak tylko skończę to napiszę Loudness nie używałem Edytowano 2 stycznia 2023 przez Elf 1 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 2 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 24 minuty temu, Elf napisał: wczoraj postawiłem monitory na standach i rozmiescilem po rogach pokoju i szok pojawił się bass łagodny fajnie grający 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maliik Napisano 2 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 @Elf pomyśl jeszcze o interpunkcji. Tego bełkotu nie da się czytać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 3 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2023 17 godzin temu, Elf napisał: Jestem w trakcie przemeblowania od tego zacznę zobaczymy czy coś się zmieni przeniosę komodę i telewizor na inną ścianę wczoraj postawiłem monitory na standach i rozmiescilem po rogach pokoju i szok pojawił się bass łagodny fajnie grający jestem zdziwiony przeniesienie wszystkiego trochę mi zajmie ale jak tylko skończę to napiszę Loudness nie używałem No to masz jeszcze sporo możliwości. Może nie jest to jeszcze stracone Dnia 2.01.2023 o 07:49, Piotr Sonido napisał: 1. Inaczej ustawić kolumny. Ale u Ciebie i tak stoja blisko ściany. Ale pokombinować coś mozna. Dnia 2.01.2023 o 07:49, Piotr Sonido napisał: 3. Uzywac loudness i bass regulacji To akurat Cie nic nie kosztuje. Poza czasem i doświadczeniem. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elf Napisano 3 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia 2023 Dziękuję za porady będę kombinował 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elf Napisano 4 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 stycznia 2023 No i zaczęło grać bass przy -32 decybelach jest dobrze słyszalny wystarczający Do cichego grania użyje loudness 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts