Marek Cwajgart Napisano 16 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 16 kwietnia 2023 Dnia 11.04.2023 o 09:24, jurek341 napisał: Robs86 mam dokladnie to samo mikro przyciencja na tidal od pewnego czasu U mnie tak samo, Tidal tnie, ale ostatnio się poprawiło. Może Wam to pomoże - na stronie producenta, podstronie twa10b, zakładka Q&A takie coś: "2023-03-28 Zacinanie, zawieszanie się odtwarzania - co zrobić? PODSTAWOWE KROKI Przed podjęciem poniższych kroków, należy wykonać reset odtwarzacza sieciowego do ustawień fabrycznych z poziomu aplikacji sterującej (4Stream / WiiM Home) . I. Sprawdź i aktualizuj do najnowszych wersji: - System operacyjny (iOS, Android), na którym są zainstalowane aplikacje sterujące odtwarzacza. - Aplikacje sterujące. Najlepiej je odinstalować, pobrać i zainstalować ponownie. II. Przeprowadź reset routera sieciowego, do którego podłączony jest odtwarzacz. III. Skonfiguruj połączenie odtwarzacza do sieci zgodnie z instrukcją obsługi. - Sprawdź czy oprogramowanie układowe odtwarzacza sieciowego jest aktualne. Jeżeli nie, zaktualizuj odtwarzacz. Uwaga! Odtwarzacz pracuje wyłącznie z sieciami Wi-Fi w paśmie 2.4GHz. Zarówno odtwarzacz jak również inne urządzenia, które z nim współpracują (telefon, komputer) muszą korzystać z tej samej sieci i w przypadku Wi-Fi muszą być podłączone do pasma 2.4GHz. Niektóre routery / wzmacniacze Wi-Fi łączą pasmo 2.4GHz i 5GHz co może powodować problemy. Te 2 pasma powinny być rozdzielone (należy ustawić dla nich inną nazwę) lub należy włączyć wyłącznie pasmo 2.4GHz. IV. Wykorzystaj połączenie przewodowego (LAN) Jeżeli problem dalej występuje i odtwarzacz jest połączony do sieci przez Wi-Fi, należy sprawdzić podłączenie przewodowe (LAN). DODATKOWE KROKI Jeżeli dalej występują problemy, należy: I. Sprawdzić czy nie pojawił się jakiś dodatkowy element obciążający sieć np. odtwarzacz multimedialny typu TV Stick. Można dla celów próby i eliminacji odłączać dostęp poszczególnych urządzeń do sieci i testować. II. Jeżeli problemy z odtwarzaniem występują dla serwisów Spotify i Tidal, można pominąć aplikacje sterujące (zamknąć je) i sprawdzić odtwarzanie z aplikacji dedykowanych (mobilnych lub desktopowych) tych serwisów, korzystając z połączenia Connect. Upewnij się, że aplikacje Spotify i Tidal są zaktualizowane do aktualnych wersji - pomocne może też być ponowne zainstalowanie tych aplikacji." Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 16 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 16 kwietnia 2023 "Zarówno odtwarzacz jak również inne urządzenia, które z nim współpracują (telefon, komputer) muszą korzystać z tej samej sieci i w przypadku Wi-Fi muszą być podłączone do pasma 2.4GHz." Klasyka belkotu... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 Trafiła mi się tania taga z drugich rak na gwarancji w dobrych pieniądzach więc od jutra będą testy. Tylko nie doczytałem że pracuje wyłącznie na 2.4GHz 🤔 Ale coś mi się wydaje że nie do końca to może być prawda 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef Herczek Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 12 godzin temu, Artur Charicki napisał: Trafiła mi się tania taga z drugich rak na gwarancji w dobrych pieniądzach więc od jutra będą testy. Tylko nie doczytałem że pracuje wyłącznie na 2.4GHz 🤔 Ale coś mi się wydaje że nie do końca to może być prawda 🙂 Pewnie dlatego że 2.4GHz jest bardziej stabilne przy większych odległościach. Przewinęło mi się kilka streamerów przez ręce i z tego co pamiętam to żaden nie pracował na 5GHz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 Ale ja miałem 2 wiim mini i cały czas pracowały na 5GHz. Obecnie jeden tak pracuje 🙂 Zresztą w apce wiim widziałem że można wybierać 2.4 lub 5. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimkr Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 2 godziny temu, Józef Herczek napisał: Pewnie dlatego że 2.4GHz jest bardziej stabilne przy większych odległościach. Przewinęło mi się kilka streamerów przez ręce i z tego co pamiętam to żaden nie pracował na 5GHz. Denon DNP-800 też ma oba zakresy. W starszym DNP-730 było tylko 2.4 GHz i czasami np. na Qobuzie hires się przycinał, Rozwiązaniem był Denon Heos Extend , którym łączyłem DNP-730 przez Ethernet do sieci 5 GHz. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 TWA-10B bazuje na A97, a ten modul ma warianty single band i dual band. Moze w Tadze jest wlasnie tylko 2,4. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 Moja WXC-50 też ma tylko 2,4. Ale ja podłączyłem ją po kablu do routera i śmiga aż miło. To chyba najlepsza opcja podłączenia. Oczywiście, jeśli jest taka możliwość. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel Laszenko Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 Dnia 23.03.2023 o 14:10, Józef Herczek napisał: To może Wiim Mini (masz go od ręki) + Fiio D03 (używkę kupisz poniżej 100pln)? Lepszego Daca ogarniesz po wakacjach a całość Cię wyjdzie taniej niż Taga. Ja porównywałem oba dokładnie w takiej konfiguracji (Taga po RCA) i brzmiały identycznie (po aktualizacji Tagi w styczniu ale to inny temat). Taga nie jest taka rozwojowa - to na bank. Nie podpasuje to oddasz a Fiio się przyda choćby do TV. Potwierdzam mam od kolegi z forum wiim mini i fio gra bardzo fajnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 11 godzin temu, terracan1929 napisał: Moja WXC-50 też ma tylko 2,4. Ale ja podłączyłem ją po kablu do routera i śmiga aż miło. To chyba najlepsza opcja podłączenia. Oczywiście, jeśli jest taka możliwość. Kabel to kabel Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 Podłączyłem tage, konfiguracja i te sprawy. Teraz mam taką sytuację jak z Wiim Mini przed włączeniem w MQA opcji Renderer only. Czyli kawałki z Tidala są max 48KHz. @Mariusz KopackiDa radę coś pozmieniać żeby były jak przez Wiim czyli nawet do 96KHz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 48 minut temu, Artur Charicki napisał: Podłączyłem tage, konfiguracja i te sprawy. Teraz mam taką sytuację jak z Wiim Mini przed włączeniem w MQA opcji Renderer only. Czyli kawałki z Tidala są max 48KHz. @Mariusz KopackiDa radę coś pozmieniać żeby były jak przez Wiim czyli nawet do 96KHz Watpie. Z tego co wiem Linkplay zrobilo unfolding MQA na wylacznosc dla swojego WiiM. Taga w tym ujeciu to nizsza kategoria. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 W ogóle opcje w apkach 4stream czy Wiim Home są okrojone względem Wiim Mini. Nawet nie mogę głośności ustawić na fix. Chyba że przyjdzie jakaś aktualizacja. Na razie słabo to widzę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 6 minut temu, Artur Charicki napisał: W ogóle opcje w apkach 4stream czy Wiim Home są okrojone względem Wiim Mini. Nawet nie mogę głośności ustawić na fix. Chyba że przyjdzie jakaś aktualizacja. Na razie słabo to widzę. To, co sie pojawia na Tadze, jest spoznione wzgledem WiiM. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 (edytowany) Jak to spóźnione? Nie rozumiem. Ze najpierw coś wprowadzają na Wiim a później dopiero na Tage? Edytowano 21 kwietnia 2023 przez Artur Charicki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 No raczej. WiiM to marka wlasna Linkplay, producenta modulu w Tadze. Wlasciciel marki Taga to tylko odbiorca modulu, z jakas tam umowa supportowa w ramach ktorej nie bylo nawet dedykowanej aplikacji, jaka Linkplay robi dla niektorych partnerow. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrJ12 Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 (edytowany) Też mam czasem mikro przycięcia na Tidal connect.... Mało tego, czasem tnie na radiu tunelowym. Tak się zastanawiam czy nie spróbować wiim pro. Przy okazji bym przetestował, jak działa Tidal master czyli HiFi plus. Czy warto dopłacać. Edytowano 22 kwietnia 2023 przez PiotrJ12 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 23 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2023 A nie możesz kupić na próbę i sam sprawdzić? Jak nie podejdzie to oddodasz w ciagu 14 dni. Jakie dopłacanie masz na myśli? Z tego co widzę to różnica w cenie to 50pln Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 23 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2023 (edytowany) A czy to normalne że w opcjach tagi w apce Wiim mam tylko Device W opcjach Wiim mam niżej zakładkę Sound z wyborem wyjścia czy eq. W Tedze tego nie ma? Edytowano 23 kwietnia 2023 przez Artur Charicki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 23 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2023 Mozliwe. Linkplay juz jakis czas temu zapowiadal, ze czesc funkcji z WiiM app bedzie udostepniania tylko konkretnym urzadzeniom. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 23 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2023 Nieporozumienie. Trzeba sprzedać ten szajs i kupić pro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrJ12 Napisano 23 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2023 12 godzin temu, Palmos napisał: A nie możesz kupić na próbę i sam sprawdzić? Jak nie podejdzie to oddodasz w ciagu 14 dni. Jakie dopłacanie masz na myśli? Z tego co widzę to różnica w cenie to 50pln Mam na myśli dopłacanie do Tidal Master 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 23 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2023 Aha Ja mam tidal hifi i na wiim pro żadnych przycięć nie ma. Podobnie radio internetowe. Może coś jest z siecią 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek341 Napisano 24 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2023 Witam u mnie taka sama sytuacja z przycinaniem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 25 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 Tidal wkrótce rezygnuje z MQA ciekaw jestem jak łyknął to urządzenia i czy będa z tym kolejne problemy. Ale pozbędziemy się niepotrzebnych rozmów na ten temat. 12 godzin temu, jurek341 napisał: Witam u mnie taka sama sytuacja z przycinaniem Masz soft zaktualizowany do najnowszej wersji? Jak Ci pokazuję zasięg w apce? Ile kreseczek? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts