meehow86 Napisano 8 stycznia 2023 Napisano 8 stycznia 2023 Dzień dobry wszystkim. Szukam zestawu kolumn głośnikowych, samych frontów, które będą współgrać z Denonem AVR-X1700H. Obecnie mam już leciwe fronty Quadral Quintas z serii 500, niestety w jednym coś "dzwoni" przy niskich częstotliwościach jakby metaliczne dźwięki lub bardziej obrazując dźwięk - jakby drżały naczynia. Głośnik niestety upadł kilka razy na maskownicę, nie zagłębiając się jaki był powód, napiszę tylko - koty. Nie wiem też czy jest sens to naprawiać i co to może być, ale przyspieszyło to tylko proces chęci wymiany na nowy zestaw, a z czasem centralny i surroundy pójdą do wymiany. Cały zestaw Quintas 500 był brany naście lat temu z jakimś amplitunerem Onkyo i jeszcze odtwarzacz DVD dorzucali. Na oku mam Dali Oberon 5 (z polecenia znajomego), ale rozważę też inne opcje. Pomieszczenie to jakieś 25m2, ale wysokie na jakieś 3,5m, będę za jakiś czas się przeprowadzać do klasycznie niskiego mieszkania - jeśli to ma jakoś pomóc w doradzeniu. Lubię niskie, głębokie i soczyste dźwięki (kiedy są potrzebne oczywiście) oraz uczucie przestrzeni w oglądanym filmie (i seriale), czasem muzyka żeby leciała w tle, raczej bez prowadzenia imprezy na prawie full głośności, tylko jako tło. Miałem wymieniać suba z Jamo 210 (trochę niedomaga), ale niestety te dźwięki z jednej przedniej kolumny doprowadzają mnie do szału stąd priorytet się zmienił. W tym przypadku myślałem nad jakimś Klipschem 12SW, ale to w przyszłości. Jak trzeba to dorzucę więcej informacji. Będę dźwięczny za wszelką pomoc czego szukać, za czym się rozglądać. Bedżetowo raczej bez szału - do 4tys za parę. Pozdrawiam i z góry dzięki. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 9 stycznia 2023 Napisano 9 stycznia 2023 Czyli zmieniasz tylko fronty? Reszta zostaje? Dali średnio pasuje do amplitunerów Denona. Tu lepiej jest wybrac coś jaśniejszego. Żywego. Monitor Audio serii Bronze. 200/500 albo Magnata signature 507 Piotrek Odpisz, cytując
S4Home Napisano 9 stycznia 2023 Napisano 9 stycznia 2023 A ja nie uważam, żeby do kina Oberon był złym wyborem, ale w przypadku Twojego pomieszczenia szedłbym raczej w Oberon 7 jeżeli chcesz mieć fajny bas, bo masz jednak wysoko do sufitu, poza tym trochę w tą stronę z tego co piszesz chciałbyś iść z brzmieniem. Ewentualnie możesz jeszcze spojrzeć w kierunku Aurora 700. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 9 stycznia 2023 Napisano 9 stycznia 2023 Od basu jest subwoofer. Może się mylę ?:( Głośniki skręci na 80hz i da na małe . Co mu to da ? 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 9 stycznia 2023 Napisano 9 stycznia 2023 (edytowany) Nie rozumiem tego. Jakby było tak, że tylko małe i tanie podstawki mają sens pod LCR, bo i tak się je odcina na 80 Hz, to nikt by nie kupował większych. Co z dynamiką takich maluchów, możliwościami SPL? Edytowano 9 stycznia 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 9 stycznia 2023 Napisano 9 stycznia 2023 Podesłać , chcesz sprawdzić ? W środę wyślę , podaj adres na PW , numer skrzynki InPost wystarczy . Zwróć uwagę na metraż . Kubatury nie liczę , bo to nie jaskółka w operze . Odpisz, cytując
Butler Napisano 9 stycznia 2023 Napisano 9 stycznia 2023 3 minuty temu, Adi777 napisał: Co z dynamiką takich maluchów, możliwościami SPL? Wydaje mi się że efekt kina na pierdzidełkach z dobrym subem jest satysfakcjonujący, ale to nie może,... No wręcz nie ma prawa mieć poziomu setu z większymi i bardziej dynamicznymi kolumnami, choćby także było odcinane poniżej 80Hz. 1 Odpisz, cytując
Butler Napisano 9 stycznia 2023 Napisano 9 stycznia 2023 Subbas to encyklopedycznie zakres poniżej 80Hz. Zwykle suby do domowych zastosowań oddają efektywnie nawet do 250-300Hz. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 9 stycznia 2023 Napisano 9 stycznia 2023 30 minut temu, Butler napisał: Wydaje mi się że efekt kina na pierdzidełkach z dobrym subem jest satysfakcjonujący, ale to nie może,... No wręcz nie ma prawa mieć poziomu setu z większymi i bardziej dynamicznymi kolumnami, choćby także było odcinane poniżej 80Hz. Budżet 1200 PLN vs 8-10k PLN . Jak to porównać ? Zapraszam każdego , kto będzie w okolicy Białegostoku. Miałem wcześniej Onkyo Rz 900 , 1100 , Klipsch RF 62 II , RC 62Ii , RS 52 II , RP 280 , RC 504 , 2 x SW 115 , 2 x Magnat IC 62 ( z serią RF Klipsch) i 4 x Magnat IC 82 ( z serią RP Klipsch ) Także , wiem gdzie są różnice i czy warte extra $ Odpisz, cytując
Butler Napisano 9 stycznia 2023 Napisano 9 stycznia 2023 48 minut temu, J4Z napisał: No, ciekawe jakby brzmiało jakbyś suba dal tak wysoko. Chciałem nawet kiedyś to sprawdzić, ale pomysł wydawał się głupi. Pomysł nie jest glupi, ale powyżej z tego co pamiętam 120Hz można już zlokalizować w przestrzeni źródło, w przypadku pojedyńczego suba ustawionego niesymetrycznie to raczej niezbyt udany efekt sie uzyska. Ale dwa/cztery suby? 34 minuty temu, maciek72 napisał: Budżet 1200 PLN vs 8-10k PLN . Jak to porównać ? Nie wymagasz od kina pierdyliardow dB, to i trudno szukać dziury w całym. Można lepiej, mocniej, drożej... Tobie odpowiada i ok. Niektórzy mają inne warunki i oczekują jednak czegoś więcej. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 9 stycznia 2023 Napisano 9 stycznia 2023 Wszystko ustawione na 75 dB Koniec spamu w temacie Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 10 stycznia 2023 Napisano 10 stycznia 2023 nie pisałem że oberon nie nadaje się do kina tylko do połączenia z Denonem. To co innego. Podłączanie wiekszych kolumn mimo odcinania ich dolnego pasma ma sens. Te kolumny grają tez inaczej pozostałym pasmem. Ale w pierwszej kolejności podłączył bym takie ktore razem dadza spójny dźwięk. Piotrek Odpisz, cytując
Q21 Napisano 11 stycznia 2023 Napisano 11 stycznia 2023 Dali Oberon dadzą ci solidna podstawę basową, ale w górze nie spodziewaj się fajerwerków grają cieplutko. Oczywiście stawiałbym przy takie przestrzeni na większe Oberon 7, ale jeśli nie miałeś okazji ich słuchania to porównaj je właśnie z Monitor Audio z serii Bronze dodadzą nieco więcej góry a może, któraś z kolumn Klipsch gdzie znajdziesz dobrą podstawę basową i sporo góry w kinie, robią dobry efekt. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts