Bryn87 Napisano 15 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2023 Cześć! Mam temat i mam nadzieję, że tacy fachowcy jak Wy mi pomogą :). Obecnie mam stereo w postaci amplituner HK AVR 3550 + kolumny stereo JBL ES80. Jest to już archaiczny zestaw, który zakupiłem jako komplet w 2015r. Mam fajną ofertę na wzmacniacz Audiolab 6000A i stąd parę pytań. 1. Czy chociaż tymczasowo zagra to JBL ES80? Nie ma teraz kasy na kolumny (chyba, że jest coś godnego polecenia do 2-3tys zł i w miarę wąskie z powodu jak poniżej?). 2. Moje pomieszczenie do odsłuchu jest lipne. Mianowicie stereo stoi we wnęce pomiędzy schodami a kominkiem - jednym słowem ciasny zakamarek z dwoma narożami, gdzie obecne głośniki nie mieszczą się na podłodze (załączm zdjęcia - sorki za bałagan). W grę wchodzi powieszenie TV (wcześniej było mniej cali i całość mieściła się bez problemu). 3. Czy w związku pkt. 2 jest sens pchać się w tego Audiolaba? Jeśli tak to jakie kolumny polecicie do kwoty 3tys. zł (pod kątem późniejszej zmiany na lepsze). Dodaję link do zdjęcia. https://zapodaj.net/bb80754eccbc5.jpg.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2023 (edytowany) Nie ma sensu. Nic tą podmianką wzmacniacza nie uzyskasz. Twoje kolumny nie są złe, ale w takim ustawieniu nic nie zagra dobrze. Edytowano 15 stycznia 2023 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bryn87 Napisano 15 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2023 Kurde to lipa, a już się napaliłem na tego audiolaba. Lubię oglądać koncerty rockowe live na TV. Czyli jedyne wyjście, to zmiana miejsca kącika TV? Gorzej bo na parterze nie mam opcji na zmianę lokalizacji TV - salon połączony jest z kuchnią i na każdej ścianie są duże okna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2023 Wrzuć zdjęcia całego pomieszczenia. Może nie dostrzegasz jakiejś szansy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 15 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2023 48 minut temu, Bryn87 napisał: Czy chociaż tymczasowo zagra to JBL ES80? Podzielam zdanie @Kraft , te kolumny zostaw. Słucham ich u kolegi i wstydu nie ma. Mają spory dół , który może sprawiać problemy w trudnych pomieszczeniach. Po za tym nie jest źle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bryn87 Napisano 15 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2023 1 godzinę temu, Kraft napisał: Wrzuć zdjęcia całego pomieszczenia. Może nie dostrzegasz jakiejś szansy. https://zapodaj.net/172260a1fa04d.jpg.html Link z plikiem rozkładu parteru Słuchajcie, czytałem na innych forach, że te moje JBL to dziadostwo. Skoro mówicie, że nie ma z nimi tragedii, to czy zmiana ampi AVR 3550 cos pomoże, czy po prostu samo przestawienie /ustawienie sprzętu da rezultat? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2023 (edytowany) 8 minut temu, Bryn87 napisał: Słuchajcie, czytałem na innych forach, że te moje JBL to dziadostwo. Skoro mówicie, że nie ma z nimi tragedii, to czy zmiana ampi AVR 3550 cos pomoże, czy po prostu samo przestawienie /ustawienie sprzętu da rezultat? Słuchałem ich kiedyś i zrobiły na mnie dobre wrażenie. Też grały z HK. Szczególnie bas miały ładny. Myślę, że u Ciebie "nie grają" właśnie przez tragiczne ustawienie. Edytowano 15 stycznia 2023 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 15 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2023 1 godzinę temu, Bryn87 napisał: https://zapodaj.net/172260a1fa04d.jpg.html Link z plikiem rozkładu parteru Słuchajcie, czytałem na innych forach, że te moje JBL to dziadostwo. Skoro mówicie, że nie ma z nimi tragedii, to czy zmiana ampi AVR 3550 cos pomoże, czy po prostu samo przestawienie /ustawienie sprzętu da rezultat? Regula najslabszego ogniwa. Ustawienie plus pomieszczenie rzutuja na reszte. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bryn87 Napisano 15 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2023 Podsumowując, kupno tego audiolaba nie ma sensu, szkoda bo fajna cena jest za nowego. Widzicie jakąś możliwość, żeby jakoś inaczej ustawić kolumny na moim parterze? Czy przy zmianie miejsca odsłuchu wzmacniacz audiolaba lepiej zagrałby z moimi obecnymi kolumnami niż amplituner HK? Cena w okolicach 2400 zł za ten wzmacniacz kusi.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 15 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2023 Wypożyczyć od @Q21. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 15 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2023 3 godziny temu, Bryn87 napisał: Podsumowując, kupno tego audiolaba nie ma sensu, szkoda bo fajna cena jest za nowego. Widzicie jakąś możliwość, żeby jakoś inaczej ustawić kolumny na moim parterze? Czy przy zmianie miejsca odsłuchu wzmacniacz audiolaba lepiej zagrałby z moimi obecnymi kolumnami niż amplituner HK? Cena w okolicach 2400 zł za ten wzmacniacz kusi.... Jak ci ten nowy wzmacniasz pasuje, to go po prostu kup. W muzyce czasem wiecej chodzi o wrazenia i wyobrazenia niz o faktyczny odsluch, a skoro nastroj bedzie lepszy to i wrazenia sie poprawia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 15 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2023 Ja się nie oparłem i sam też kupiłem Nie zmienia to faktu , że tam nie ma za bardzo ( albo ja nie mam pomysłu ) jak dobrze tego zestawu ustawić i dołożenie tego audiolaba tego nie naprawi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bryn87 Napisano 15 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2023 Dobra, z przykrością, ale odpuszczam. Wywalenie 2400 zł bez efektu poprawy dźwięku jest bez sensu. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts