xroma Napisano 20 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2023 Jako, że to mój pierwszy post, mówię wszystkim Dzień dobry Planuję rozbudowę mojego systemu 5.1 do 7.1 + Atmos. Chciałem zaplanować sobie rozłożenie kabli i znalazłem zagwozdkę. Szukałem odpowiedzi, ale nie znalazłem takiej wprost. Być może jest ktoś kto posiada podobny amplituner rozbudowany o głośniki Atmos. Jak to podłączyć? Widzę wyjścia na 6 głośników + sub (a właściwie 2 suby) Ale nie widzę osobnych na głośniki Atmos. Gdzieś mi się obiło, że powinny być podłączone pod wyjście "front" no ale tam mam już duże kolumny podłogowe. Nie chcę by zakłócały one odtwarzanie stereo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
W-3 Napisano 20 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2023 (edytowany) Cześć w ampli masz 7 wyjść . Front Left , front right , center , surround Left , surround right , rear surround Left oraz rear surround right. W te 2 ostatnie wejścia podłączasz 2 głośniki do Atmosa. Z tym ampli możesz mieć maxymalnie setup 7.2 lub 5.2.2 . Mam sam właśnie taki. Edytowano 20 stycznia 2023 przez W-3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 20 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2023 Tak jak pisze kolega W-3 , z tym amplitunerem możesz mieć układ 7.2 lub 5.2.2 (atmos) maksymalnie. A wyjścia głośnikowe przypisujesz w menu amplitunera (rear surround left i rear surround right) jako głośniki Atmos (sufitowe przednie lub środkowe ) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xroma Napisano 23 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2023 Dziękuję bardzo za pomoc. Warto dla 7.1 + Atmos zmieniać ampli? Czy 7.1 lub 5.1+Atmos jest wystarczający? Pomieszczenie 28m2 w prostokącie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 23 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2023 Wszystko jest zależne od warunków lokalowych i zasobności portfela. Bywali tu tacy to mając ponad 50m2 salony nie byli w stanie prawidłowo głośników rozstawić Kluczową sprawą jest to czy masz możliwość odsunięcia kanapy od tylnej ściany o co najmniej 1m, bo taka jest zalecana minimalna odległość od głośnika do najbliższego miejsca odsłuchu. Jeśli tak, to 7.x.x lub x.x.4 nie stanowi problemu. W zwykłym 5.1 surround masz po bokach lekko z tyłu. Przy 7.1 dochodzą Ci tylne surround za Tobą. Podstawowy Atmos x.x.2 to dwa głośniki nad głową lekko z przodu. Rozszerzony x.x.4 to dwa na suficie przed Tobą 45 stopni i dwa za Tobą 45 stopni. 18 minut temu, xroma napisał: Czy 7.1 lub 5.1+Atmos jest wystarczający? Jednemu wystarczy najtańszy Fiat, drugi musi bawarkę jeszcze tuningować bo 300KM to za mało Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 23 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2023 Jak jesteś na etapie remontu , to polecam położenie kabli dla 13 głośników Zgodnie z zaleceniami Dolby dla Atmos lub Auro 3D Zawsze możesz wystające przewody przykryć obrazem Uwierz mi , ta pasja nie ma końca Usytuowanie głośników Auro , bardzo dobrze spisuje się przy odtwarzaniu ścieżki Atmos . Jedyny głośnik w suficie VOG , który możesz , ale nie musisz montować , bo jest bardzo mało materiału dźwiękowego dla tego kanału . Ale jak uruchomisz kodek Neural X , wtedy zagra z każdym kodekiem Ja mam w pokoju 25m 19 monitorów:) dla 2 kodeków . Atmos 7.2.6 i 13.2 dla Auro 3D 7 dolnych głośników i 2 suby są wspólne dla obu kodeków . Dzięki pomocy kolegi Tomasza , który zbudował spliter , mogę przełączać między dwoma kodekami Atmos i Auro . Za kalibrację odpowiedzialny jest Denon AVC 6700 z dwoma bankami pamięci . Jestem teraz na etapie wpięcia w system 18 i 19 głośnika Dla spójności brzmienia wykorzystałem wszystkie takie same przetworniki . W suficie zrobiłem dla nich kopię 1/1 ( takie same wymiary i grubości ) skrzynek z HDF Zapraszam na demo Pokój 25m2 , wydzielona cześć relaxu 16m2 Ściana frontowa zbudowana na listwach meblowych , pomiędzy nimi schowane i poprowadzone przewody głośnikowe. I przykryta 3 płytami meblowymi ciętymi na wymiar Odpowiadając na Twoje pytanie , warto jak najwięcej i jak najbardziej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 23 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2023 @maciek72 a ten żyrandol to Ci nie dzwoni jak bas podkręcisz? 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 23 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2023 Nie Ale , jak zobaczyłem , co żona wybrała , to poczułem lekki niepokój Nie przechodziły żadne ledy , spot light. Ma być zwis i kropka Nie mam dudniącego basu , a kryształki się nie dotykają . Na szczęście Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xroma Napisano 23 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2023 Bardzo fajny zestaw. Jednak u mnie kino domowe jest dodatkiem. To znaczy oglądam sporo i lubię dobry dźwięk, jednak musiałem iść na kompromis. Kompromis polega na jednym systemie dla stereo i surround. Dlatego podstawą są fronty. Satelity nie zagrają muzyką jak bym chciał. Ze stereo jestem bardzo zadowolony. Dwa osobne zestawy nie przeszły by przez moją drugą połowę. a wiem, że to by było optymalne. Jednak udało mi się osiągnąć na tym ampli satysfakcjonującą jakość stereo dzięki zastosowaniu "starych" klocków. CD, korektor, grmofon, oddzielny tuner a nawet deck kasetowy Tidal Hifi też całkiem nieźle daje. Spotify już lekko w tyle. Chyba, że weźmie się którąś playliste "HiFi" lub "Audiophile" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 23 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2023 Proponuję budować jak najwięcej efektów na takich satelitach . Najważniejsze , aby centralny równał do frontów . Efekty mogą być z innej stajni . Wybrałem takie jakie mam , bo i tak odcinam po kalibracji na 80hz . Także jakbym zainwestował w konstrukcje 5-10 x droższe i tak nie przyniosą poprawy efektów x 5-10 To są tylko efekty . Mam do oddania 5 takich monitorów . Zapraszam na PW , jakbyś chciał tanim kosztem zbudować górną warstwę Atmos/Auro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 24 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2023 23 godziny temu, xroma napisał: Warto dla 7.1 + Atmos zmieniać ampli? Czy 7.1 lub 5.1+Atmos jest wystarczający? Pomieszczenie 28m2 w prostokącie. Jesli to będzie dobrze ustawione dobrze zaplanowane to warto. W sensie żadne odbicia itp. Z tym że teraz "warto" to musisz sprawdzić koszty. bo 7.1 + Atmos to nie będzie tani amplituner. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 24 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2023 Szukaj Yamaha 2070 , 2080 , 3070 , 3080 Denon 4400 , 4500 , 6500 , 6700 - ten mam i polecam Onkyo nie polecę , bo można się sparzyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 25 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2023 Czemu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 25 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2023 Przez płyty HDMI. Za duży odsetek awarii Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 23 godziny temu, maciek72 napisał: Przez płyty HDMI. Za duży odsetek awarii Ale przecież to było w amplitunerach sprzed dekady. A nie takie są tutaj polecane Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 Miałem 900 i 1100 , uwalone Co raz pojawia się kolega z Onkyo , który szuka pomocy. 2500 PLN za reanimację, troszkę za drogo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 27 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2023 RZ1100 pracował w klasie D. Prze dziwne. RZ900 miałem. Do tej pory gra u klienta do którego poszedł. Może źle stały? To typowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 28 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2023 Dnia 26.01.2023 o 10:23, maciek72 napisał: Miałem 900 i 1100 , uwalone hmm to są modele z nowymi chipsetami hdmi. Zatem faktycznie dość dziwne, że padły. Jak mniemam po gwarancji? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fluid81 Napisano 29 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2023 (edytowany) Dnia 23.01.2023 o 09:50, maciek72 napisał: Jak jesteś na etapie remontu , to polecam położenie kabli dla 13 głośników Zgodnie z zaleceniami Dolby dla Atmos lub Auro 3D Zawsze możesz wystające przewody przykryć obrazem Uwierz mi , ta pasja nie ma końca Usytuowanie głośników Auro , bardzo dobrze spisuje się przy odtwarzaniu ścieżki Atmos . Jedyny głośnik w suficie VOG , który możesz , ale nie musisz montować , bo jest bardzo mało materiału dźwiękowego dla tego kanału . Ale jak uruchomisz kodek Neural X , wtedy zagra z każdym kodekiem Ja mam w pokoju 25m 19 monitorów:) dla 2 kodeków . Atmos 7.2.6 i 13.2 dla Auro 3D 7 dolnych głośników i 2 suby są wspólne dla obu kodeków . Dzięki pomocy kolegi Tomasza , który zbudował spliter , mogę przełączać między dwoma kodekami Atmos i Auro . Za kalibrację odpowiedzialny jest Denon AVC 6700 z dwoma bankami pamięci . Jestem teraz na etapie wpięcia w system 18 i 19 głośnika Dla spójności brzmienia wykorzystałem wszystkie takie same przetworniki . W suficie zrobiłem dla nich kopię 1/1 ( takie same wymiary i grubości ) skrzynek z HDF Zapraszam na demo Pokój 25m2 , wydzielona cześć relaxu 16m2 Ściana frontowa zbudowana na listwach meblowych , pomiędzy nimi schowane i poprowadzone przewody głośnikowe. I przykryta 3 płytami meblowymi ciętymi na wymiar Odpowiadając na Twoje pytanie , warto jak najwięcej i jak najbardziej Co to za głośniki masz na tej ścianie za tv /gra to w ogóle ? Edytowano 29 stycznia 2023 przez fluid81 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 29 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2023 Gra : )Do niskich tonów są 2 suby Monitory , to Tannoy Hts 101 xp . Mam takich do oddania 5 sztuk 10 godzin temu, lolekdrugi napisał: W tej konfiguracji bardzo dobrze brzmi Atmos i Auro . Polecam bardzo . Łatwiejsze i w sumie bezinwazyjne w ryciu sufitu Ps . Onkyo po gwarancji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 29 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2023 (edytowany) 2 godziny temu, fluid81 napisał: Dzięki pomocy kolegi Tomasza , który zbudował spliter o jakim spliterze piszesz? P.s. prawdopodobnie zamiast tych wszystkich pilotów co tam leżą wystarczyłby pilot firmy OneForAll który zastąpiłby wszystkie inne. Edytowano 29 stycznia 2023 przez lolekdrugi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeklbn Napisano 29 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2023 (edytowany) Dnia 23.01.2023 o 09:50, maciek72 napisał: Jak jesteś na etapie remontu , to polecam położenie kabli dla 13 głośników Zgodnie z zaleceniami Dolby dla Atmos lub Auro 3D Zawsze możesz wystające przewody przykryć obrazem Uwierz mi , ta pasja nie ma końca Jeżeli to ma być solidny remont to ja również proponuję położenie jak największej ilości kabli. Co do wystających kabli - ja prawie wszystko mam zakończone puszkami (dla głośników wiszących) lub gniazdami (dla stojących). Jedyny wyjątek to fronty i centralny, gdzie kable leżą, ale i tak ich prawie nie widać, bo większość komoda zasłania. Na nieużywane (jeszcze) przewody w puszkach mam położoną gładź, więc tego w ogóle nie widać. Co do sufitu to nieużywane kable mam wyprowadzone na strop, w każdej chwili można wywiercić otwór i zamontować głośnik. To takie moje tipy na przyszłą rozbudowę. Edytowano 29 stycznia 2023 przez przemeklbn 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 29 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2023 Patent mojego kumpla na rozbudowę audio w przyszłości to wypuszczenie kabli przy okazji remontu na pełny atmos (6 kanałów), a tymczasowo ma zamontowane w tym miejscu na tych przewodach oświetlenie bo ceny go przeraziły i musi sobie wszystko w czasie rozciągnąć. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 30 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 Jakie ma do tego pomieszczenie? W sensie wielkości? I jest to zaadoptowane jedynie pod sale kinową ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 30 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 8 minut temu, Piotr Sonido napisał: Jakie ma do tego pomieszczenie? W sensie wielkości? I jest to zaadoptowane jedynie pod sale kinową ? Salon wielofunkcyjny większy niż mój cały parter... haha, nowomoda na otwartą przestrzeń. Ale przynajmniej miejsce na głośniki zaplanowane z głową i dość przyjazne materiały na wykończeniu więc nie powinno być źle z akustyką. Kumpel kumplem, ale to z tych co zawsze chcą mieć więcej i lepiej i lubią się tym chełpić. Zawsze tak miał. No ale na 9.2.6 to się porwał trochę zbyt nonszalancko i sam przyznał że może być ciężko, do tego rodzina wkrótce mu się o bliźniaki powiększy 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts