Bo0M Napisano 24 stycznia 2023 Napisano 24 stycznia 2023 Moi drodzy, ostatnio zmieniłem kolumny i od jakiegoś czasu grają u mnie Kef r3 ze wzmacniaczem Denon pma-2500ne. Całość bardzo mnie satysfakcjonuje, jednak wiem, że mój kilkuletni odtwarzacz cd stanowi w systemie wąskie gardło. Płyty odpalam na Denonie dcd-720, więc starym, budżetowym sprzęcie. Ogólnie lubię trochę ocieplony dźwięk. Słucham najczęściej muzyki gitarowej. Co polecacie w ramach kupna odtwarzacza? Osobiście celuję w używany, bądź outletowy Denon dcd-1600ne. Budżet to okolice 4,5 tys. Zł. Za chwilkę wskoczy dcd-1700ne, ale to już okolice 7k Pozdrawiam Odpisz, cytując
MacieQ Napisano 24 stycznia 2023 Napisano 24 stycznia 2023 Ze swojej strony mogę polecić Rotel-a RCD-1572 MKII który u mnie współpracuje z Denkiem PMA-1600 i podobnie jak u Ciebie zastąpił DCD-720. 1 1 Odpisz, cytując
dayzee Napisano 24 stycznia 2023 Napisano 24 stycznia 2023 RCD 1572 MKII, świetny cd, u mnie gra z RA 1572 MKII, również polecam. 1 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 25 stycznia 2023 Napisano 25 stycznia 2023 Do tego systemu dobrał bym jaśniejszy CD. nie brakuje Ci obecnie nieco pazura w górnych rejestrach? No i inna sprawa czy w ogóle wchodzi zmiana designu CD. Bo jeżeli musi być komplet no to po co wątek Piotrek 1 Odpisz, cytując
Bo0M Napisano 25 stycznia 2023 Autor Napisano 25 stycznia 2023 Dziękuję za odpowiedzi Generalnie nie lubię zbyt natarczywej gory i krzykliwych wokali. Z drugiej strony, chciałbym również uniknąć zbyt ciepłego odtwarzacza, żeby całkiem nie zamulić muzycznego przekazu. Zależy mi na niemęczącym dźwięku z fajną sceną i separacją. Co do zestawu - cd denona bardzo mi się podoba, wkomponowałby się oczywiście wyglądem, ale jeśli w takich pieniądzach znajdę coś lepszego pod moją konfigurację, będę kierował się dźwiękiem. pozdrawiam Odpisz, cytując
Q21 Napisano 25 stycznia 2023 Napisano 25 stycznia 2023 Jeśli nie musi być komplet Denon-a to polecam przyjrzeć się Musical Fidelity M3scd. Jest muzykalny, wystarczająco rozdzielczy i ma przyjemną barwę. Jeśli lubisz nasycone średnie tony i łagodną górę to jeszcze Naim CD5si. Jeśli nowe są zbyt drogie, można poszukać używanych. Ostrożnie z tym "ciemnym" graniem cd żeby nie przymulić tego systemu za bardzo. 1 Odpisz, cytując
sonique Napisano 25 stycznia 2023 Napisano 25 stycznia 2023 Nie lepiej podłączyć do wzmacniacza odtwarzacz CD cyfrowo i potraktować go tylko jako transport? Wykorzystasz niezły DAC we wzmacniaczu, zaoszczędzisz kilka tysięcy, i będziesz miał wciąż wszystko wizualnie spójne. Jeżeli odtwarzacz nie zacina, nie przeskakuje, szuflada hula - to bym się nawet nie zastanawiał. 3 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 25 stycznia 2023 Napisano 25 stycznia 2023 21 minut temu, sonique napisał: Nie lepiej podłączyć do wzmacniacza odtwarzacz CD cyfrowo i potraktować go tylko jako transport? Tak samo bym kombinował. Nawet jeśli ten obecny odtwarzacz nie jest rewelacyjny, to korzystając z niego jako transportu nie obniży się znacząco jakości dźwięku. A już na pewno szkoda kupować nowy odtwarzacz i ponownie dublować daki wbudowane w sprzęt. Ewentualnie, można kupić sam transport, a w przyszłości dołożyć zewnętrznego daka. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 26 stycznia 2023 Napisano 26 stycznia 2023 To jest bardzo dobry pomysł. Wypożyczył bym i sprawdził dodatkowo transport Cyrusa, Roksan Attessa czy CXC. I wszystko będziesz wiedział. Który zostaje. W najlepszym rozwiązanie okaże się że Twój Denona zostanie. Będziesz stratny o odesłanie 3 transportów. A spokojna głowa. Warto. Piotrek 1 Odpisz, cytując
Bo0M Napisano 26 stycznia 2023 Autor Napisano 26 stycznia 2023 Bardzo dziękuję za odpowiedzi na dniach pobawię się obecnym cd i podłączę go do wzmacniacza cyfrowo. Co do odtwarzaczy Denona, macie jakieś doświadczenia z dcd-1600ne? Mógłby ktoś określić w przybliżeniu charakter jego dźwięku? Pozdrawiam serdecznie. Odpisz, cytując
RoRo Napisano 26 stycznia 2023 Napisano 26 stycznia 2023 7 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Wypożyczył bym i sprawdził dodatkowo transport Cyrusa... Cyrus wręcz idealnie wpasuje się w stylistykę wzmacniacza Denon 🤔 No po prostu nic: ani wymiary, ani kolor. Tym niemniej pomysł na podłączenie cyfrowo starego DCD ze wzmacniaczem oraz przetestowanie innych modeli odtwarzaczy lub transportów jest dobry 👍 Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 26 stycznia 2023 Napisano 26 stycznia 2023 8 minut temu, RoRo napisał: Cyrus wręcz idealnie wpasuje się w stylistykę wzmacniacza Denon 🤔 No po prostu nic: ani wymiary, ani kolor. Dnia 25.01.2023 o 08:17, Piotr Sonido napisał: No i inna sprawa czy w ogóle wchodzi zmiana designu CD. Bo jeżeli musi być komplet no to po co wątek Pozdrawiam Piotrek 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts