Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Moi drodzy, 

ostatnio zmieniłem kolumny i od jakiegoś czasu grają u mnie Kef r3 ze wzmacniaczem Denon pma-2500ne.

Całość bardzo mnie satysfakcjonuje,  jednak wiem, że mój kilkuletni odtwarzacz cd stanowi w systemie wąskie gardło.

Płyty odpalam na Denonie dcd-720, więc starym, budżetowym sprzęcie.

Ogólnie lubię trochę ocieplony dźwięk. Słucham najczęściej muzyki gitarowej. 

Co polecacie w ramach kupna odtwarzacza? 

Osobiście celuję w używany, bądź outletowy Denon dcd-1600ne. Budżet to okolice 4,5 tys. Zł.

Za chwilkę wskoczy dcd-1700ne, ale to już okolice 7k 

Pozdrawiam 

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi :)

Generalnie nie lubię zbyt natarczywej gory i krzykliwych wokali. 

Z drugiej strony, chciałbym również uniknąć zbyt ciepłego odtwarzacza, żeby całkiem nie zamulić muzycznego przekazu. Zależy mi na niemęczącym dźwięku z fajną sceną i separacją. 

Co do zestawu - cd denona bardzo mi się podoba, wkomponowałby się oczywiście wyglądem, ale jeśli w takich pieniądzach znajdę coś lepszego pod moją konfigurację,  będę kierował się dźwiękiem.

pozdrawiam 

Napisano

Jeśli nie musi być komplet Denon-a to polecam przyjrzeć się Musical Fidelity M3scd. Jest muzykalny, wystarczająco rozdzielczy i ma przyjemną barwę. Jeśli lubisz nasycone średnie tony i łagodną górę to jeszcze Naim CD5si. Jeśli nowe są zbyt drogie, można poszukać używanych. Ostrożnie z tym "ciemnym" graniem cd żeby nie przymulić tego systemu za bardzo.

Napisano

Nie lepiej podłączyć do wzmacniacza odtwarzacz CD cyfrowo i potraktować go tylko jako transport? Wykorzystasz niezły DAC we wzmacniaczu, zaoszczędzisz kilka tysięcy, i będziesz miał wciąż wszystko wizualnie spójne.

Jeżeli odtwarzacz nie zacina, nie przeskakuje, szuflada hula - to bym się nawet nie zastanawiał.

Napisano
21 minut temu, sonique napisał:

Nie lepiej podłączyć do wzmacniacza odtwarzacz CD cyfrowo i potraktować go tylko jako transport?

Tak samo bym kombinował. Nawet jeśli ten obecny odtwarzacz nie jest rewelacyjny, to korzystając z niego jako transportu nie obniży się znacząco jakości dźwięku. A już na pewno szkoda kupować nowy odtwarzacz i ponownie dublować daki wbudowane w sprzęt. Ewentualnie, można kupić sam transport, a w przyszłości dołożyć zewnętrznego daka.

Napisano

To jest bardzo dobry pomysł.

Wypożyczył bym i sprawdził dodatkowo transport Cyrusa, Roksan Attessa czy CXC. I wszystko będziesz wiedział. Który zostaje. W najlepszym rozwiązanie okaże się że Twój Denona zostanie. Będziesz stratny o odesłanie 3 transportów. A spokojna głowa. Warto.

Piotrek

Napisano

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :)

na dniach pobawię się obecnym cd i podłączę go do wzmacniacza cyfrowo.

Co do odtwarzaczy Denona, macie jakieś doświadczenia z dcd-1600ne? Mógłby ktoś określić w przybliżeniu charakter jego dźwięku? Pozdrawiam serdecznie. 

Napisano
7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Wypożyczył bym i sprawdził dodatkowo transport Cyrusa...

Cyrus wręcz idealnie wpasuje się w stylistykę wzmacniacza Denon 🤔 No po prostu nic: ani wymiary, ani kolor.

Tym niemniej pomysł na podłączenie cyfrowo  starego DCD ze wzmacniaczem oraz   przetestowanie innych modeli odtwarzaczy lub transportów jest dobry 👍

Pozdrawiam

Napisano
8 minut temu, RoRo napisał:

Cyrus wręcz idealnie wpasuje się w stylistykę wzmacniacza Denon 🤔 No po prostu nic: ani wymiary, ani kolor.

Dnia 25.01.2023 o 08:17, Piotr Sonido napisał:

No i inna sprawa czy w ogóle wchodzi zmiana designu CD. Bo jeżeli musi być komplet no to po co wątek :D

:)

Pozdrawiam

Piotrek