Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Jak w temacie, w związku z upgradem systemu i zakupem kolumn Opera Callas, sprzedam swoje monitory Canto Grand New Premium (Studio 16 Hertz).

Kupione jako fabryczne nówki w salonie Audioneo w marcu 2022 r., Stan praktycznie idealny. Stały u mnie w domu na standach przez 10 miesięcy i tyle. Wszystko w komplecie: maskownice, oryginalny karton z zabezpieczeniem producenta, dowód zakupu i gwarancja do marca 2024 r. Kolor – orzech amerykański, fornir, lakier półmatowy.

Od wersji podstawowej Canto Grand New różnią się zwrotnicą (więcej przestrzeni, szczegółów i powietrza w górze pasma, bardziej realistyczne wokale). Głośnik wysokotonowy to Morel CAT 308 (na stronie 16Hertz jest błędna informacja, że to Morel Elite - jak w wersji Signature).

Szczegóły techniczne podane przez producenta:

• Pasmo przenoszenia 48-25000 Hz (+/-3 dB)
  • Moc nominalna/muzyczna 110/170 W
  • Zalecana moc wzmacniacza 20-180 W
  • Impedancja 4 Ohm
  • Efektywność 88 dB
  • Wymiary 36 cm wysokości, 21 cm szerokości i 30 cm głębokości
  • Głośnik nisko-średniotonowy Scan Speak Discovery 18W8434G00
  • Głośnik wysokotonowy Morel CAT-308
  • Bas typu bas-refleks

Do pomieszczeń 15-25 m^2. U mnie grały na 18 m^2.

W swoim czasie pisałem o nich bardziej szczegółowo tu:

https://forum.audio.com.pl/topic/86496-canto-grand-new-premium-ze-studia-16-hertz-–-subiektywne-wrażenia-ich-właściciela/

W skrócie: naprawdę duży dźwięk, barwny i nasycony, lekko po ciemnej stronie. Mocny bas, dobrze kontrolowany, trochę podbity w górnym i średnim podzakresie. Ładnie budowana scena w głąb i na szerokość, namacalne wokale.

Nie wymagają szczególnie mocnego wzmacniacza, mogą zagrać zarówno z tranzystorem, jak i lampą. Unikałbym tylko łączenia ich z piecami o gęstej średnicy (np. niektóre Naimy) czy grającymi bardzo obfitym i poluzowanym basem (np. niektóre Atolle), żeby nie wyszło za dużo dobrego. Canto mają soprany raczej słodkie i nasycone niż napowietrzone, więc nie zaszkodzi wzmacniacz o otwartej górze, choć nie musi być specjalnie jasny. ;)

Sam podpinałem do nich różne piece. Dobrze zgrywały się z Trigonem Exxceedem, Gato Amp 150, LAR-em IA 200 HB, Haiku Brightem Mk5 i Haiku SOL-em Indigo, z którym grały u mnie do grudnia 2022 r. Z Haiku SOL-em II było magicznie w jazzie, ale już trochę za gęsto w cięższym rocku.

Cena: 7000 zł. (do negocjacji). Preferowany odbiór osobisty - zachęcam do odsłuchu u mnie w Gdańsku. Za kilka dni dodam linka do ogłoszenia na OLX ze zdjęciami.

Dla porównania: na OLX ktoś chce 8100 zł. za 2-letnie. U mnie 2 razy młodsze, ponad rok gwarancji i sporo taniej. ;) Widzę też na allegro parę ekspozycyjną z Audioneo, której słuchałem u siebie w domu przed zakupem. Moje są młodsze, grają trochę lepiej (bardziej otwartymi sopranami) i mają jeszcze ładniejszy odcień forniru.😊

Oddzielnie sprzedaję swój wzmacniacz: Haiku SOL Indigo w idealnym stanie:

Edytowano przez RoRo
Poprawka na prośbę autora ogłoszenia.
  • 2 weeks later...
Napisano

Nowa cena dla forumowiczów: 6500 zł (do drobnej negocjacji).

Przy okazji - od teraz nowa zasada dot. moich ogłoszeń. W przypadku transakcji kupujący płaci mi 95% wynegocjowanej ceny końcowej. Pozostałe 5% wpłaca na konto podane w wątku "Forumowicze pomagają" (akcja pod patronatem Forum).

(W ciągu kilku dni dodam tę informację do ogłoszeń na OLX.)

Napisano

UWAGA: w ogłoszeniu napisałem wcześniej, że kolumny mają tweetery Morel Elite. Adam ( @kaczadupa ) zwrócił mi uwagę, że to pomyłka i jest to niższy model Morela. Morel Elite jest tylko w wersji Signature. Powieliłem błąd ze strony sklepu. Dzięki za zwrócenie na to mojej uwagi. @MariuszZ / @RoRo - czy moglibyście zmodyfikować mój opis i zmienić wzmiankę o Elite na Morel CAT 308? Z góry bardzo Wam dziękuję.

(W ciągu kilku dni zmodyfikuję ogłoszenie na OLX. Trochę to trwa, bo to konto mojej żony. )

Napisano

Ze względu na nieścisłości w otrzymanym wcześniej od salonu opisie kolumn (pochodzącym pośrednio od producenta!) wycofuję ogłoszenie. Jest już zdjęte z OLX. Postaram się dziś wieczorem napisać na ten temat więcej w wątku o Canto, bo warto informować się wzajemnie o takich sprawach.

@RoRo - wielkie dzięki za pomoc i wsparcie. Dużo to dla mnie znaczyło. :)