slaw0001 Napisano 30 stycznia 2023 Napisano 30 stycznia 2023 https://www.audioholics.com/audio-technologies/dirac-live-active-room-treatment-dsp-room-eq-spring-201823 Odpisz, cytując
lolekdrugi Napisano 30 stycznia 2023 Napisano 30 stycznia 2023 To teraz pytanie kto dostanie Diract ART. Onkyo nadal nie dostało DLBC z tego co mi wiadomo. Dodatkowe pytanie to kiedy Dirac ogarnie coś takiego jak Audyssey Dynamic Volume/Ypao Volume/Dolby Volume. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 31 stycznia 2023 Napisano 31 stycznia 2023 Nie wygląda żeby DIRAC miał w planach coś takiego. To będzie w tych topowych procesorach raczej jak wspomniany STORM. Może w Arcamie z czasem. Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano Środa o 08:28 Napisano Środa o 08:28 Tymczasem od października ponoć weszło oprogramowanie DIRAC ART dla amplitunerów DENON i MARANTZ, które mają 4 wyjścia na suby. Ciekawe co dalej i jak to się przekłada na niskie rejestry w całym KD. U nas w PL jak na lekarstwo opinii jakie korzyści przyniósł upgrade np. do DLBC. A tutaj prawdopodobnie trzeba będzie mieć najpierw DLBC potem ART. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano Środa o 08:43 Napisano Środa o 08:43 (edytowany) DLBC potrzebujesz do ART tylko jak masz wiecej niz 1 suba (albo suba w ogóle, jest informacja na stronie Diraca). Wrzuciłem tez info o tym do wątku nt Diraca. Informacji na grupach w sieci jest sporo btw. Edytowano Środa o 08:47 przez PanKlor Odpisz, cytując
PanKlor Napisano Środa o 09:19 Napisano Środa o 09:19 "NOTE: In order to use ART in a speaker system which includes subwoofers, you will also need the Bass Control license (no subwoofers = no Bass Control license needed)." Odpisz, cytując
PanKlor Napisano wczoraj o 07:07 Napisano wczoraj o 07:07 (edytowany) Tak, w paczkach wychodzi taniej. Edytowano wczoraj o 07:08 przez PanKlor 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 07:27 Napisano wczoraj o 07:27 31 minut temu, Piotr Sonido napisał: To trzeba kupić te 3? 😧😧😧 Grubo! Odpisz, cytując
Butler Napisano wczoraj o 07:46 Napisano wczoraj o 07:46 (edytowany) Ludzie wydają o wiele większe pieniądze na okablowanie gdzie efekt finalny często jest dyskusyjny. Tu mamy coś co realnie wprowadza progres w zaawansowanych systemach kina. Także czy grubo...? Moim zdaniem adekwatnie. Edytowano wczoraj o 07:46 przez Butler 2 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano wczoraj o 08:43 Napisano wczoraj o 08:43 (edytowany) Proponuję sprawdzić ile trzeba wydać pieniędzy na pułapki basowe i inne ustroje akustyczne, które dodatkowo trzeba mieć gdzie ustawić. Może nie jest tanio ale można zrobić to samemu w domu, bez konieczności zatrudnienia speca od akustyki. Edytowano wczoraj o 08:43 przez PanKlor 1 Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu (edytowany) Dnia 30.01.2023 o 14:35, lolekdrugi napisał: To teraz pytanie kto dostanie Diract ART. Onkyo nadal nie dostało DLBC z tego co mi wiadomo. Dodatkowe pytanie to kiedy Dirac ogarnie coś takiego jak Audyssey Dynamic Volume/Ypao Volume/Dolby Volume wiem ze minęło dużo czasu ale podtrzymuję ze takie coś byłoby fajne. 9 godzin temu, Piotr Sonido napisał: To trzeba kupić te 3? Jak jest standardowy Dirac na pokładzie (chyba Room Correction) i tylko jeden subwoofer to może da się kupić tylko ART? edit: właśnie zauważyłem że wymaga Bass Control. Kurczę. to ja teraz na złość skonstruuję DIY ultra nisko schodzące kolumny każda z monoblokiem 500W i zejściem do 20Hz, a subwoofera brak! I kupię tylko ART. Edytowano 22 godziny temu przez Gumowe Ucho 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 22 godziny temu, PanKlor napisał: Tak, w paczkach wychodzi taniej. no własnie bo tu sumaryczna cena robi się dość pokaźna. Szukać promek na paczki. 22 godziny temu, Butler napisał: Ludzie wydają o wiele większe pieniądze na okablowanie gdzie efekt finalny często jest dyskusyjny. Tu mamy coś co realnie wprowadza progres w zaawansowanych systemach kina. Także czy grubo...? Moim zdaniem adekwatnie. Nie wiem jak paczki ale 3300 zł to sporo. Kurcze Denon mógłby się połasić jak Onkyo o tą bazową. Bo widac że się da. Odpisz, cytując
Butler Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu No tak, ale tu trzeba też brać pod uwagę grupę docelową. Jeśli ktoś na kino planuje przeznaczyć budżetowo np. do 10tys zł, to bawienie się w opcjonalne systemy korekcji będzie zazwyczaj przerostem formy nad treścią. Ale jak kino to już konkretny projekt np. powyżej 50tys zł (a to też nie jakiś szał jak się całość podliczy), to te 3-4tys zł nie wydaje się by było istotną barierą finansową, biorąc szczególnie pod uwagę zysk jaki można uzyskać. 1 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Gdybym miał budować swoje nieoptymalne kino raz jeszcze i wiedział to co wiem teraz to najpierw kupiłbym Diraca a potem końcówkę mocy (i to pewnie tańszą niż Atoll). Nie chce mi się dokładnie liczyć ale myślę, że wydałem 30-40k na zestaw 5.3.4. Dla jednego będzie to bardzo dużo, inny wyda 30k na same subwoofery. Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Ale byś się pozbawił przyjemności czytania, rozkminiania i cieszenia się po zakupie, albo rozczarowania bo na końcu się okazuje że najważniejsze i tak jest pomieszczenie i akustyka No właśnie, a skoro DIRAC z DLBC/ART ma pomóc z tą nieszczęsną akustyką to na pewno warto bardziej niż drogie kable czy kolejne końcówki itd... wszak nie ma nic cenniejszego w naszym hobby niż uniknięcie tekstu siedzącej obok żony "ścisz to" Edytowano 3 godziny temu przez Arek_Gd Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 7 minut temu, Arek_Gd napisał: Ale byś się pozbawił przyjemności czytania, rozkminiania i cieszenia się po zakupie, albo rozczarowania bo na końcu się okazuje że najważniejsze i tak jest pomieszczenie i akustyka Jest bardzo ważne tylko w większości przypadków gdzie łączy funkcje kina z przestrzenią do życia trzeba iść na duże kompromisy. Tak, gonienie króliczka to fajna zabawa jak się ma czas. Aktualnie udało mi się podłączyć do prądu 3 subwoofer... minął tydzień od odbioru przesyłki. Może za kolejne 10 dni uda mi się go skalibrować. 8 minut temu, Arek_Gd napisał: No właśnie, a skoro DIRAC z DLBC/ART ma pomóc z tą nieszczęsną akustyką to na pewno warto bardziej niż drogie kable czy kolejne końcówki itd... wszak nie ma nic cenniejszego w naszym hobby niż uniknięcie tekstu siedzącej obok żony "ścisz to" Powiem tak - Dirac Live powoduje, że nagle wszystko jest bardziej kierunkowe, dokładniejsze. Potem wchodzi DLBC i robi cuda z basem. Jest zszyty z głosnikami, czasami w systemach z jednym subem mamy prawie proste kreski (tutaj to loteria ale poprawa jest). Potem jest ART i przy głośnym słuchaniu scen gdzie bas powodował pewne rezonanse i słychac było, że jest lekko przeciągnięty (John Wick 4, początek polecam) okazuje się, że jest jebnięcie i za chwilę cisza. I ta szklanka czy szyba w drzwiach co wcześniej trochę drżała zniknęła. Dlatego też po zakupie ART i odpaleniu gona 5.2.4 byłem ciekawy różnicy gdy dostanie kolejnego suba. No i wracamy do tematu gonienia króliczka. Są też kolejne plany na upgrade i reorganizację LCR i Atmos ale mały remont i malowanie będzie niezbędne więc jeszcze się wstrzymam. Poza tym poczekam aż latorośl trochę podrośnie. Odpisz, cytując
Recommended Posts