Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam wszystkich!

Szukam kolumn do wzmacniacza Nad c 700. Mam 12 m2 pokój i szukam do niego ciepło brzmiących kolumn podstawkowych na dłuższe odsłuchy.

Zainteresowałem się ostatnio kolumnami Elac Carina BS 243.4 i zastanawiam się czy to będzie dobre zestawienie?

Jeśli ktoś miał styczność z tymi kolumnami to będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.

Edytowano przez Robertoss88
Napisano
8 minut temu, Robertoss88 napisał:

szukam do niego ciepło brzmiących kolumn podstawkowych na dłuższe odsłuchy.

Zainteresowałem się ostatnio kolumnami Elac Carina BS 243.4 i zastanawiam się czy to będzie dobre zestawienie?

Moim zdaniem to nie są ciepłe kolumny. Odbierałem je przede wszystkim jako bardzo szczegółowe. Ale może z Nadem zagrają ciepło (nie znam tego wzmacniacza).

Napisano
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Te kolumny z tym wzmacniaczem moga grac na prawdę fajnie. Plusem jest to że to zestawienie kupisz taniej w Topie.

Polecam odsłuchać takę KEF LS50 Meta, oraz Amphion Argon 1

Piotrek

KEF LS50 to nie powiedziałbym,że to kolumny po cieplejszej stronie brzmienia.

Napisano
10 godzin temu, J4Z napisał:

@Rafał S a o basie co byś powiedział? Kiedyś miałem ochotę ich posłuchać. Czasem wraca to do mnie. 

Przykro mi, ale nie pamiętam dokładnie, jak było z basem. Wydaje mi się, że był dość mocny jak na tak małe skrzynki, a przy tym zwarty, raczej techniczny, może w stylu AP C3? Ale to było półtora roku temu, niemal na początku mojej drogi audio. Zapamiętałem głównie ich szczegółowość, bo dla mnie była aż nadmierna i z tego powodu ich nie kupiłem. Inna sprawa, że to były niewygrzane nówki - kto wie jak zagrałyby po tygodniu czy dwóch. Co nie zmienia faktu, że do dziś już i tak bym je ze 3 razy sprzedał. ;)

Napisano

To będzie połączenie, któremu basu nie będzie brakować o ile samo pomieszczenie nie ma z nim problemu. Nie mniej jednak warto posłuchać, ponieważ każdy w inny sposób określi, czy też będzie postrzegał optymalną ilość danej częstotliwości. Pytanie czy tutaj wielkość kolumn będzie miała duże znaczenie i musimy iść w tak kompaktowe rozwiązania jak Carina?

Napisano

Cześć, bardzo dobrą podstawę basową zapewnią Ci kolumny Buchardt S300 MKII lub droższe i nowsze P300. Bardzo fajne opcje z rozciągniętym dołem. Z NADem dobrze powinny zgrać się również Monitor Audio Silver 100. Nieco je uspokoi i może to być rozsądny kierunek. W razie czego zapraszamy na odsłuch :)