stan Napisano 17 maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 17 maja 2007 Zupełnie przypadkiem ostatnio zainteresował mnie format FLAC i zupełnie przypadkiem postanowiłem teraz tu napisać bo może przypadkiem ktoś używałby takiego standardu. Nie wiem dlaczego, ale przypadkiem pomyślałem, że Muzyczny_Gość mógłby coś o tym wiedzieć, dlatego zwracam się z tym pytaniem do (ale nie tylko) niego Czy to prawda, że FLAC potrafi kompresować bezstratnie? Jak brzmi w wersji skompresowanej? Chodzi mi o porównanie do mp3 np. 256 lub 320? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 17 maja 2007 Udostępnij Napisano 17 maja 2007 stan zdecydowanie pliki formatu FLAC oddaja o wiele lepiej niz zgranie do formatu mp3...Słynne 320kb/s które juz brzmi dość dość chowa sie naprawde do plików w formacie FLAC u mnie gra to ładnie....no ale duzoo mi chyba dała konfiguracja ktora mi odpowiada:) (przypominam,ze nie mam sprzetu za 20tysiaków zamykam sie raczej w przedziele ok 6tyś.-łącznie) polecam ściągnąc coś z sieci i naprawde można być zadowolonym z tego formatu pliku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mapet Napisano 18 maja 2007 Udostępnij Napisano 18 maja 2007 Słuchasz na DVD (są takie z FLAC?) czy z komputera? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 18 maja 2007 Udostępnij Napisano 18 maja 2007 FLAC głównie z kompa ale z Creative Sound Blaster® X-Fi Elite Pro, + kabel Klotz miedzy wzmakiem a kartą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zn21 Napisano 18 maja 2007 Udostępnij Napisano 18 maja 2007 kompresja flac jak ape są kompresjami bezstartnymi. Dlatego gdy przekonwerujesz je do wave otrzymasz spowrotem jakośc źródłową (dokładnie CD). Natomiast popularny mp3 jest kompresją stratną co oznaczę utratę danych co słychać doskaonale przy odrobinie lespszym sprzęcie. W necie można spotkac trochę muzy tak skompresowanej ale głównie klasykę i jazz, pop bardzo rzadko. Wadą dla większości jest dość duży plik w stosunku do czasu nagrania. Za to odpłaca się jakością. Dla mnie mp3 to nieporozumienie. Naszczęście APE jak i flac to wybawienie dla ludzi którzy lubią słuchać muzykę przez duże M z dobrą jakością, dlatego gorąco polecam pytany przez Ciebie plik flac jak i APE. Ja też przypadkiem trafiłem na muzykę Vivaldiego zapisaną w formacie flac. Przekonwertowałem na wave i jakież było moje ździwienie jak płytke włożyłem do odtwarzacza CD. Rewelacja!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 18 maja 2007 Udostępnij Napisano 18 maja 2007 mp3 sa zgrywane przez roznego rodzaju kodeki dlatego czesto jakos nawet przy 320kb/s jest marna. cale szczescie wiekszosc w ostatnim czasie jest juz coraz to lepszej "jakosci" pomimo strat chociaz fakt faktem FLAC i plyty CD sa o wiele lepiej nagrane bardziej dynamiczne i oddaja to co maja oddac.. w mp3 poprostu tylko sluchamy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stan Napisano 23 maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 23 maja 2007 Dzięki za obszerne wyjasnienia, a jak byście określili jakość FLAC czy tego APE skompresowanego (nie po przerobieniu na WAV) w odnienieniu do dobrego (320) mp3? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 23 maja 2007 Udostępnij Napisano 23 maja 2007 stan powiem tak i jedno i drugie nie ma takiego idealnego odwzrowowania..FLAC powinien lepiej brzmiec i brzmi..owszem..natomiast co do "dobrze nagranych mp3"to w sumie patrzac z ogolnego punktu widzenia poprostu trzeba uslyszec, napewno FLAC lepiej brzmi od mp3 ale czasami zdarzaja sie wyjatki jak wszystkiego poprostu nalezy posłuchac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a-l-f-a Napisano 23 maja 2007 Udostępnij Napisano 23 maja 2007 Cytat Dzięki za obszerne wyjasnienia, a jak byście określili jakość FLAC czy tego APE skompresowanego (nie po przerobieniu na WAV) w odnienieniu do dobrego (320) mp3? Ja twierdzę, że w ogromnej większości przypadków (wiele ponad 95%) nie słychać różnicy pomiędzy mp3 od 200-240 kbps a cdaudio/wav. A kompresja przy VBR jest większa niz dla FLAC co najmniej kilkakrotnie. pozdro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rupert Napisano 24 maja 2007 Udostępnij Napisano 24 maja 2007 Stopień kompresji w mp3 VBR jest wiele lepszy niż we FLAC, a takie WMA potrafi chyba nawet więcej. W sprzęcie przenośnym rzeczywiście nie ma to pewnie znaczenia bo i tak nie słychać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zn21 Napisano 24 maja 2007 Udostępnij Napisano 24 maja 2007 ja powiem tak: jak na kompie będziesz słuchał to nie ma wielkiej różnicy jak na sprzecię audio z prawdziwego zdarzenia to mp3 i pozostałe kopresje stratne odpadają bo usłuszysz, że to nie to!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 24 maja 2007 Udostępnij Napisano 24 maja 2007 zn21 zapraszma do mnie na odsłuch..moge zaskoczyc Cie brzmieniem u mnie mp3 lub FLAC Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 24 maja 2007 Udostępnij Napisano 24 maja 2007 muzyczny... A pochwalisz się na czym te odsłuchy miałyby być dokonane? Hm... Wiesz u mnie słychać różnicę pomiędzy brzmieniem oryginalnych płyt, a ich kopiami wypalonymi na kompie. Dotyczy to przede wszystkim tych "nieco lepiej" nagranych... Zatem z ciekawością czytam, iż skompresowana muzyka nie brzmi gorzej? Ale oczywiście nie przeczę, iż tak nie jest. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 24 maja 2007 Udostępnij Napisano 24 maja 2007 Bert a chcesz w kd czy stereo? bo mnie sie podoba jedno i drugie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 24 maja 2007 Udostępnij Napisano 24 maja 2007 muzyczny... Przepraszam za wcześniejsze pytanie. Tak sobie pomyślałem, iż może to być w sumie krępujące (chwalenie się publicznie sprzętem) Oczywiście możesz, jeżeli chcesz pochwalić się na "priva". Natomiast pytanie było zupełnie serio. Jestem niestety zagorzałym stereomaniakiem. Kino domowe... Wiesz uwielbiam dziwactwa - m.in. filmy Antonioniego, Feliniego, "wczesnego i średniego" Polańskiego i Bergmana... Jakoś nikt nie wpadł na pomysł wydania tychże staroci w 5.1 Może stąd moja lekka niechęć inaczej - może nie niechęć, co delikatne bycie z boku... Zatem w stereo... Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 24 maja 2007 Udostępnij Napisano 24 maja 2007 mam to napisane w stopce ale ok' onkyo A9511 + podlogowce Paradigm monitorR 9 v.5 (+kable Klotz + wtyki WBT) sygnal karta z kompa Creative Sound Blaster X-Fi Elite Pro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 24 maja 2007 Udostępnij Napisano 24 maja 2007 Bert do dzi slubie stereo to chyba takie przywiazanie do czegoś od czego sie kiedys kiedyś lat temu zaczynało wiec zupelnie Ciebie rozumie ja mam takie konfiguracje sprzetu poniewaz mi sie podobaja i nie szukalem az tak zbytnio w testach..ni emam czasu siedziec calymi dniami w domu iszukac ...doszukiwac sie niuansow muzycznych dlatego i mp3 czy Flac zupelnie nie przeszkadzaja mi kino jest ok i do filomow (a gustuje glownie w szybkich kinach akcji ,,trilerach oraz filamach historycznych roznej masci) w tym kino mi sie sprawdza idealnie a kino oaprte na zmodyfikowanym zestawie dość sporym Tonsil seria Voyager i moze ktos mi tou zaraz powie,ze mam kiepskie glosniki do kina ale coz juz mam je troche i jestem z zona do nich bardzo przywiazany sa lekko zmienione zwrotnice ( nie przez byle kogo) + inne soprany i do tego kina jakie mam i jakie preferuje jest idealne ..niestety a moze stety... mam w nim przody+centralny + tylny sourround) nie posiadam suba... bo nie wiem czy jest sens pokoj robi sie zamaly a moje fronty są duze i graja dosc obszerną dolna partią... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 24 maja 2007 Udostępnij Napisano 24 maja 2007 W stereo Onkyo + Paradigm... To chyba udane połączenie! A nie myślałeś o zintegrowaniu kina domowego ze stereo? Dokładnie pytam o to, czy Paradigm'y jako kolumny frontowe nie byłyby hmm doskonalsze? Są dynamiczne, jak cholera i mają dodatkowo kawał basu, co czyniłoby niezasadnym inwestowanie w suba! Pytanie - jak zintegrowałyby się z pozostałymi głośniczkami Tonsila... A tak na marginesie to niezły offtopic zrobiliśmy! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 24 maja 2007 Udostępnij Napisano 24 maja 2007 1.tiaaa tez tak myslelm ale niestety ze wzgledow estetycznych zostalo jak zostalo:) 2. zona.. i tu chyba nie trzeba wecej komaentarzy 3. centralny za 350pln przody za 3K wez to zgraj sensownie:) 4. owszem graly juz przody nie byl bym soba jak bym nie podlaczyl..tymbardziej ,ze mam je stosunkowo krotko:) stereo stoi w sypialnie gdzie rowniez jest komputer a offtop dalej trwa:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 24 maja 2007 Udostępnij Napisano 24 maja 2007 Doskonale rozumiem!!! Żona + wystrój wnętrza... Pewna redakcja kiedyś wymyśliła doskonałe określenie WAF - "wife acceptance factor". Pewnych rzeczy w naszych polskich realiach nie da się przeskoczyć... Ale fajnie, że próbowałeś!!! A tak, na marginesie (co prawda off-topic, ale wreszcie forum się trochę ożywiło) próbowałeś zasilić Onkyo i resztę z jakiegoś przyzwoitego odtwarzacza CD? Nie brzmiało lepiej niż muza z kompa? Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phil Napisano 25 maja 2007 Udostępnij Napisano 25 maja 2007 Cytat sa lekko zmienione zwrotnice ( nie przez byle kogo) A przez kogo? Pytam poważnie, bo słyszałem, że można fajnie i niedorgo poprawić fabryczne kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 25 maja 2007 Udostępnij Napisano 25 maja 2007 Cytat Cytat sa lekko zmienione zwrotnice ( nie przez byle kogo) A przez kogo? Pytam poważnie, bo słyszałem, że można fajnie i niedorgo poprawić fabryczne kolumny. ------------------------------------------------------------------------------ jeden z najbardziej znanych konstruktorów kolumn i wzmacniaczy lampowych w Polsce: Pan Kornel Mikołajec (firma Kornell - dawny sklep Puzon). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 26 maja 2007 Udostępnij Napisano 26 maja 2007 Zainteresowaliście mnie formatem flac, do tej pory omijałem skompresowane pliki, może dlatego, iż miałem do czynienia jedynie z "lepszymi" i gorszymi mp3. Różnicę w brzmieniu mp3 i CD słyszę wyraźnie i godzę się mp3 jedynie dla mocno rockowych płyt, lub jako zachętę do kupienia CD - takie "przedsłuchanie". Chyba poszukam sobie w sieci muzyki tego formatu i sprawdzę - szczególnie chodzi o jazz i klasykę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 26 maja 2007 Udostępnij Napisano 26 maja 2007 Cytat mam to napisane w stopce ale ok' onkyo A9511 + podlogowce Paradigm monitorR 9 v.5 (+kable Klotz + wtyki WBT) sygnal karta z kompa Creative Sound Blaster X-Fi Elite Pro Mam wątpliwości co do źródła z PC - choćby karta dźwiękowa była najlepsza, to każdy PC przecież szumi - nie denerwuje Cię wentylator w czasie słuchania muzyki? Może miałem do czynienia z badziewiastymi komputerami, ale każdy denerwująco szumiał - nie tylko jakiś przegrzany AMD ale i Penthium. Chyba, że używasz samej karty jako wzmacniacza BEZ komputera? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 26 maja 2007 Udostępnij Napisano 26 maja 2007 spokojnie sypialnie nie nalezy do małych a komp jet poprostu cichy na polpasywnym chlodzeniu - chyba miales doczenia faktycznie z glosnym kompem. a po drugie no to juz bez przesady, niedlugo moze zapropoujecie potroje drzwi od domu bo na klatce schodowej za glosno?? Mamm owszem sprzeta taki jaki mi sie podoba a doszukiwanie sie niedociagniec u mnie w domu jest lekko przesadzone - mam nadzije,ze Ty masz akustycznie idealne cale mieszkanie od podlogi po nierownomieny sufit... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts