cwircwir Napisano 27 marca 2023 Udostępnij Napisano 27 marca 2023 Dzień dobry, jeżeli jest możliwość to chciałem zadać szybkie pytanie. Lubię dźwięk lepszy niż z laptopowych głośników, ale też nie świruję. Do tej pory słuchałem muzyki z wysłużonej wieży Sony CMT-CP1 po rodzicach, która w moim odczuciu gra zadziwiająco czysto i przyjemnie i właściwe to "prawie mi wystarczała". Muzyki słucham z iMaca 2017 i Spotify Premium. Z nudów grzebałem na OLX i znalazłem ogłoszenie za 300zł: Sony STR-DE495 + 2x Sony SS-MF450H - czy przejście na ten sprzęt będzie jakimś wejściem schodek do góry i da się odczuć różnicę? Teraz zacząłem trochę czytać, i w to wątpić, bo piszą i mówią że wzmacniacze 5.1 mogą źle przenosić dźwięk na dwie kolumny stereo i że może być płaski, bez niskich tonów i tak dalej 🥴 Czy może gdzieś w tym amplitunerze da się ustawić żeby przekazywało sygnał tylko stereo i nic nie obcinało na subwoofer i w domyśle pozostałe głośniki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 28 marca 2023 Udostępnij Napisano 28 marca 2023 Amplitunery wielokanałowe na pewno zabrzmią gorzej niż stereo. Czy będzie to zmiana na lepsze, czy na inne — ciężko powiedzieć, nie znam Twojej obecnej wieży. Jeśli ogłaszający mieszka blisko Ciebie, to nie zaszkodzi podjechać i przesłuchać, w razie czego zawsze możesz wystawić znowu i odsprzedać sprzęt dalej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 28 marca 2023 Udostępnij Napisano 28 marca 2023 Z Sony warto spojrzeć na model 930/940 QS . Bardzo dobrze wykonane jednostki . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 28 marca 2023 Udostępnij Napisano 28 marca 2023 Dnia 27.03.2023 o 12:15, cwircwir napisał: Sony STR-DE495 daj sobie z tym spokój. Ktoś chce zabytek sprzedać w wygórowanej cenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel.klemens@gm Napisano 28 marca 2023 Udostępnij Napisano 28 marca 2023 Dźwięk z tego Sony będzie bardzo płaski, mało basu nawet po odbiciu w eq. Jeśli podłączysz do tego suba to powiedzmy że jakoś zagra. Stereofonia jest ok ale scena i przestrzeń słabiutka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 Dnia 27.03.2023 o 12:15, cwircwir napisał: Teraz zacząłem trochę czytać, i w to wątpić, bo piszą i mówią że wzmacniacze 5.1 mogą źle przenosić dźwięk na dwie kolumny stereo i że może być płaski, bez niskich tonów i tak dalej 🥴 Czy może gdzieś w tym amplitunerze da się ustawić żeby przekazywało sygnał tylko stereo i nic nie obcinało na subwoofer i w domyśle pozostałe głośniki? jeżeli nie potrzebujesz kina to może poszukaj używanego zestawu stereo - wzmacniacz (ewentualnie amplituner stereo) + kolumny. Jaki budżet chcesz na to przeznaczyć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts