ifryd Napisano 24 marca 2009 Udostępnij Napisano 24 marca 2009 Witam Chciałbym zakupić zestaw audio głównie do słuchania muzyki rodzaju: jazz, funky jazz,rock, soul. Wstępnie zrobiłem małe rozeznanie i skłaniam się ku takim zestawom:1) Yamaha- RX-797 Yamaha- CDX-4972) Yamaha- RX-797 Yamaha- CDX-497 Yamaha- TX-497+ jakieś głośniki tylko właśnie jakie byłyby dobre do powyższych zestawów ? Lepiej 4 czy 8 ohmowe?Który zestaw bardziej polecacie ten z amplitunerem czy ten z oddzielnym tunerem? Oba maja niezle recenzje.Może w tej cenie jestem w stanie wybrać inny fajniejszy zestaw ? Z drugiej strony Yamaha wydaje się mieć najlepszy stosunek jakosc/cena/.Głownie zależy mi na brzmieniu lecz również na funkcjonalności - np. Chciałbym aby odtwarzacz płyt czytał je szybko a nie zastanawial się przez minutę czy już płyta jest w środku (doswiadczenia z Marantza). Nie zależy mi też bardzo na mp3. Może nie być mozliwości odtwarzania mp3 ale wazne zeby byla jakosc i szybkosc w odczycie płyt.Z gory dziekuje za pomoc.Ifryd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 24 marca 2009 Udostępnij Napisano 24 marca 2009 Na pewno lepiej wybrać zestaw z wzmacniaczem stereo. Aby odtwarzacz szybko czytał płyty musi mieć w środku mechanizm dla CD a nie DVD rom.Z reguły wszystkie odtwarzacze czytające tylko płyty CD (nie SACD)taki mechanizm posiadają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2xB Napisano 24 marca 2009 Udostępnij Napisano 24 marca 2009 Co do pytania odnosnie glosnikow - do tego zestawu nie powinno moim zdaniem robic roznicy czy masz glosniki 4 czy 8 ohmowe, gdyz ta yamaha ma mocy az nadto (chociaz przyznam, ze w dane producenta troche ciezko uwierzyc).Z innych zestawow to ostatnio sluchalem harmana kardona HK980 + HD980 (zestaw do kupiena nowy za ok. 3.000) i naprawde daje rade. Mocy mu rowniez nie braklo przy 3droznych 8 ohmowych kolumnach.Glosniki, ktore moim zdaniem najlepiej z nim wypadly to KEFy IQ90 (porownywalem z Chorusami 716 i Monitor Audio RS6 - przy czym te podobno byly niewygrzane). Kefy mialy najrowniejsze cale pasmo - basy moze nie tak dobre jak w RS6, ale dobre. Srodek i gora rewelacja. Chorusy jak dla mnie mialy za duzo wysokich tonow.Sprzet testowalismy glownie na muzyce rockowej, ale tez na kawalkach orkiestrowych. Takze mysle ze do muzyki jakiej sluchasz tez powinien sie sprawdzic.Jedynie co to IQ90 kosztuja ok. 5k wiec razem z tym zestawem HK to jest 8k bez tunera.Moze powinienes sie rozgladnac/odsluchac IQ70. Niestety nie mialem okazji odsluchania ich i porownania do IQ90. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 24 marca 2009 Udostępnij Napisano 24 marca 2009 Na początek może zestawy:http://sklep.rms.pl/index.php?p2769,zestaw...m-monitor-7-v-5 dynamicznie i trochę efekciarsko styl HKhttp://www.megamedia.pl/zestaw-hi-fi-marantz-stereo-s500.php ciepłe brzmienie Marantza dla mnie bezkonkurencyjnyDalej zaczynają się schody wszystko zależy od ciebie, ja osobiście nie polecam Yamahy, ale to kwestia gustu. Przykładowe połączenia:elektornika:HK HK980 + TU980 + HD980 (do JBL)CA AZUR 640A v.2 + 340T + 640C v.2Marantz PM-5003 + ST-6003 + CD-5003 (do JBL)Pioneer A-A6-J + F-F3-J + PD-D6-Jkolumny:JBL ES80Yamaha NS777Klipsch RB-81 (podstawkowe) lub F2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ifryd Napisano 24 marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 marca 2009 Dziekuje za szybkie odowiedzi !Waham się miedzy Marantzem a Yamaha. Przyznam szczerze, że stylistyka cambridge i Hm nie za bardzo mi odpowiada. Wybierając Marantza pozostanie zawsze niedosyt bo można by było wziąść o klasę wyżej np zamiast 5001 7001 serie Oba zestawy wyglądają bardzo elegancko. Szkoda że nie mam możliwości ich odsłuchu :/Zaproponowane kolumny wyglądają również obiecująco. Nasówa mi się jednak pytanie czy jest różnica dźwieku pomiedzy kolumnami stojącymi a kolumnami "na półkę" To prawda JBL ES80 czy Yamaha NS777 wyglądają ślicznie ale nie mam za bardzo pojęcia gdzie je wstawię do pokoju. Mam problem aby znalesc testy kolumn yamahy NS777 albo Klipsch RB-81. Macie może linki do testów? Mogą być również po angielsku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 24 marca 2009 Udostępnij Napisano 24 marca 2009 Testów nie kojarzę, ale mogę powiedzieć tak: Yamahy nie odsłuchiwałem; JBL no cóż mocny bas, gra z uwypuklonymi skrajami pasma, idealnie komponuje się z Marantzem, Yamaha raczej go nie lubi; Klipsch podobnie jak JBL uwypukla skraje pasma tylko, że bas jest znacznie szybszy, ale o mniejszej głębi; coś za coś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ifryd Napisano 24 marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 marca 2009 A jakie głośniki pasowałyby do wzmacniacza Yamahy Ax-497 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 24 marca 2009 Udostępnij Napisano 24 marca 2009 Nie wypowiadam się o połączeniach Yamahy, a właściwie tej serii, mam do niej po prostu nie pohamowaną niechęć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pharaonxp Napisano 24 marca 2009 Udostępnij Napisano 24 marca 2009 Witam.Widze że postawiłeś na yamahę ,a może dasz się przekonać na wzmacniacz NAD 315BEE + NAD CD 515 BEE jest w podobnej cenie i myśle że jest lepszy niż yamaha.Jeśli chodzi o kolumny polecam kef iq50 http://sklep.fusic.pl/p,pl,1493,kef+iq50+5...pl++gratis.html warto dodać że masz na nie 5 lat gwarancji myśle że warto Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 24 marca 2009 Udostępnij Napisano 24 marca 2009 Co do kolumn JBL -> usłyszałem niedawno takie określenie, że są dla młodych ludzi o szerokich karkach lubujących się w strojach sportowych Nieco wcześniej kupiłem JBL E60.Nieco później posłuchałem innych kolumn i zrozumiałem o czym mowa. JBL to bas nieco dudniący, rozwlekły, bez kontroli. Słuchałem też E90. Wybrałem inne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 24 marca 2009 Udostępnij Napisano 24 marca 2009 To, że JBL to kolumny dla ludzi młodych to rzeczywiście jest mit, ale oparty na mocnych faktach, ale stwierdzenie o tych dresach itp. to już lekka przesada, a z resztą seria E jest jednak dość słaba nawet porównując je do ES czyli niby ta sama półka tyle, że kilka lat później (te same przetworniki) wypadają blado. Jednak zmiany w zwrotnicach (bardzo niskie odcięcie przetworników niskotonowtch <dla ES100 chyba 150Hz>), skrzynie wykonane patrząc od góry na planie rombu + nóżki z kolcami zamiast gumy znacząco porawiły kontrolę basu, ewentualnie można go utemperować zatkaniem BR, jeśli komuś to bardziej odpowiada. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 24 marca 2009 Udostępnij Napisano 24 marca 2009 Można również głośnik basowy pomalować lakierem bezbarwnym.Tylko po co, jeśli są lepsze kolumny nie dla ABS-ów PS. Mit oparty na faktach i to mocnych to już prawie nie mit (albo całkiem nie mit) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ifryd Napisano 24 marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 marca 2009 Hmm a co powiecie na głośniki: HECO ALEVA 500 lub 400? W testach wypadają świetnie a ponadto zwraca się uwagę na ich hi-endowe wykończenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zukzukzuk Napisano 24 marca 2009 Udostępnij Napisano 24 marca 2009 Hej! Podawałeś wielkość pokoju? Jakoś nie mogę odnaleźć?Widzę, że kupujesz głownie po recenzjach i hi-endowym wykończeniu...Nie masz możliwosci odsłuchu?Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ifryd Napisano 24 marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 marca 2009 Witam Pokoj ma ok 12m kwadratowych. Genaralnie jest zagracony: 2 drugarki, komputer, szafy. Cieżko myśleć o akustyce w tak zagraconym pokoju. Być może w niedlugim czasie zupgratuje swoje warunki bytowe wiec wtedy bedzie szansa Tak niestety sugeruje się głównie testami ponieważ w Kielcach cieżko o odsłuch sprzętu. Większość rzeczy jest na zamówienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zukzukzuk Napisano 24 marca 2009 Udostępnij Napisano 24 marca 2009 (edytowany) Hm. Poczekałbym chyba do "upgrejdu" pokoju. W 12 metrach stawiasz głośniki na pow. 20m i wiecej. Do tego kupa elektroniki. Nie mówiac o innych "gratach". Jak to wszystko pomieścisz? Radzę czekać do zmiany lokalu i... zbierać dalej pieniądze.Pozdr. Edytowano 27 marca 2009 przez RoRo ILE RAZY MAM POWARZAĆ!? Nie cytuj postu poprzednika gdy odpowiadasz bezpośrednio po nim!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ifryd Napisano 24 marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 marca 2009 Pewnie masz rację ale poprostu nie mam na czym sluchac muzyki !! A w na obecnym sprzecie nie dziala mi CD a w trybie AUX o rownej godzinie sprzet przelacza mi na wiadomosci z RDS hahaDluzej sie juz chyba nie da czekac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lothian Napisano 25 marca 2009 Udostępnij Napisano 25 marca 2009 Czytając wątek dotyczący zestawu chciałem wrócić do szybkości odczytu. Nieprawdą jest, że odtwarzacze odtwarzające tylko CD posiadają napęd CD-rom. Niestety ok. 70% odtwarzaczy CD posiada napęd DVD-ROM, wynika to z tego, że na rynku jest coraz mniej producentów CD-ROM. Pozostały tylko Sony, Sanyo i Philips (choć podobno już zakończył produkcję). Dlatego też producenci montują odtwarzacze DVD z obsługą CD, więc trzeba samemu się przekonać jak odtwarzacz czyta płyta. Z doświadczenia wiem, ze bardzo szybkimi odtwarzaczami są Rotele. Można mieć za podobne do Yamahy pieniądze fajny zestaw Rotela: RCD-06 i RA-04 (ok.4000zł), który moim zdaniem brzmi ciut lepiej. Co do kolumn, to główną sugestią jest odsłuch. Ja proponuję posłuchać Dali lub Magnatów. Różne podejście do dźwięku, lecz obydwie firmy to wysoka półka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazalski Napisano 25 marca 2009 Udostępnij Napisano 25 marca 2009 Cos kolo 4200 chyba kosztuje zestaw rotela 06 ( odtwarzacz i cd)Kolego. Na Twoim miejscu zgladnalbym na strone www.liniadzwieku.pl aby przejżeć ich oferte. Maja sprzet z gwarancja czasami nawet 50% tanszy od nowego. Za 6000 zlozysz zestaw wart 10-12 i do tego gwarancja. Masz mozliwosc odsluchu, doradzctwa itp. (trzeba przyjechac niestety ).Serdecznie polecamps. nie mam nic wspolnego z tym sklepem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ifryd Napisano 25 marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 marca 2009 Zaczynam się przekonywać co do Rotela Coś czuje, że jeszcze czeka mnie długa droga zanim dokonam wyboru. Dzieki za info odnośnie szybkości napędów! Macie jeszcze jakieś uwagi, doświadczenia odnośnie prędkości odczytu Cd-playerów ? Temat bardzo mnie zaciekawił. Czy tylko Rotel robi szybkie odtwarzacze ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 25 marca 2009 Udostępnij Napisano 25 marca 2009 Mnie poradzono zestaw ROTEL RA04, ROTEL RCD-06S. Wzmacniacz 04 różni się od 06 brakiem pilota i ceną - razem z CD wychodzi ok 3700 chyba. Do tego ładnie pasują kolumienki Elac FS 68 za kolejne 3600 (chyba) i gra muzyka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ifryd Napisano 25 marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 marca 2009 Wszystko ładnie pięknie ale jak dołożyć do tego tuner Rotela to juz nie wychodzi tak różowo niestety :/Chyba bede wlasnie musial przejrzec poszczegolne modele i zobaczyc czym roznia sie od siebie i wtedy wybrac cos pod siebie. Właśnie a jaki tuner polecacie do tego systemu Rotela bo z serii 06 to wydatek kolo 2k ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazalski Napisano 25 marca 2009 Udostępnij Napisano 25 marca 2009 moze ten http://www.allegro.pl/item594361577_rotel_rt06_nowy.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ifryd Napisano 25 marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 marca 2009 Pasowałby idealnie Dzieki za link :]Mam jeszcze jedno bardzo ważne pytanie:W testach są oceniane różne kolumny: stojące, tzw. podstawkowe, narożne do ściany etc... w zwiazku z tym chciałem się zapytać czy jest różnica w jakości dzwieku pomiedzy kolumnami stojącymi a kolumnami podstawkowymi np model (Usher V-601 dla zobrazowania) ???Ok znalazłem odpowiedz na swoje pytanie! Dla być moze innych zainteresowanych wstawiam link:http://www.hifi.pl/porady/ogolne/kol-konstr.php Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 26 marca 2009 Udostępnij Napisano 26 marca 2009 Zamiast Rotela 06 lepiej kup używanego poprzednika - czyli model 02. Dotyczy to zarówno wzmacniacza jak i CD (zresztą jest to powszechna opinia). Funkcje i wystrój taki sam - więc po co przepłacać? Za 2500zł kupisz taki komplet w idealnym stanie, występuje w srebrnym i czarnym kolorze. Oba urządzenia mają piloty w komplecie, a CD jest na laserze SONY (czytnik CD, nie DVD).Tunery się trafiają poniżej tysiąca - ale nie wiem, czy jest różnica między tunerami (czyli który jest lepszy).Czyli za 3500zł trafisz CD+wzmak+tuner, najwyżej trochę poczekasz by całość była tego samego koloru Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts