Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Noszę się z zamiarem upgrade’u mojego systemu stereo. Obecnie składa się z wzmacniacza Primare I35 Prisma, 2 Reli T5x i kolumn Elac Vela FS407 - wszystko to na powierzchni 30 metrów najzwyklejszego salonu z aneksem kuchennym. Do tej pory miałem przyjemność odsłuchiwać u siebie ATC SCM40, Audiovector R3 Signature, Fink Team Kim właśnie z moim Primare. Najlepiej wypadły Finki - muzykalne, przyjemne i wciągające granie, z fajnie schodzącym i dynamicznym basem. I pewnie bym je kupił gdyby nie tak duża różnica w cenie, która moim zdanie nie była uzasadniona. ATC grały pięknie, ale dopiero na wyższych poziomach głośności - przy cichym słuchaniu było płasko i beznamiętnie. Audiovectory wypadły najgorzej - wycofana średnica względem skrajów pasma. Finalnie moje Vele mocno się w tym zestawieniu obroniły. I tutaj pojawia się pytanie - może jednak lepiej wymienić wzmacniacz? Zasadniczo nie wiem czy czegoś mi brakuję, po prostu szukam nowości. W obecnym zestawie odpowiada mi piękna średnica, ale myślę, że można lepiej. Nienachalna, ale szczegółowa góra pasma, oraz dobrze kontrolowany i mocny bas. Górę i dół chciałbym zostawić na tym samym poziomie, a podkręcić właśnie średnice - może dodać jej jeszcze trochę czaru. Reasumując - szukam zmiany do 35 tysięcy. Mogą to być zarówno kolumny jak i wzmacniacz. 

Napisano

Cześć, warto będzie przesłuchać też Audio Physic Tempo 35, Fyne Audio F502SP. To inne kolumny, ale jak szukasz zmiany, to czemu by nie spróbować :) W obu przypadkach masz solidną podstawę basową, bardzo dobrą średnicę i ciekawą górę, bardziej klarowną w F502SP, ale nie nazwałbym jej jeszcze nachalną. 

Ze wzmacniaczy może zainteresować Cię Rega Aethos, do której możesz podłączyć streamer pokroju Cambridge CXN V2. To jest bardzo ciekawa droga w kwestii średnicy, bo Primare i35 jest, ogółem ujmując, dość szczupłym wzmacniaczem. 

Napisano

AudioPhysic  świetne kolumny nawet TEMPO Plus lub Avanti piękne granie bardzo dobrze zgrywają się z MOON miałem okazję słuchać w jednym z salonów audio przysiadłem na dłużej a to rzadkość u mnie :) 

FYNE pieknie wykonane i tak jak i AudioPhysic ciekawe brzmienie tego po prostu trzeba posłuchać...

Napisano
6 godzin temu, Kamil Sj napisał:

Zasadniczo nie wiem czy czegoś mi brakuję, po prostu szukam nowości.

A branża taki „Smakowity kąsek” na talerzu i tylko jedna porada.

Do roboty chłopaki!!!

Reasumując - szukam zmiany do 35 tysięcy.

I jeszcze deserek😃 

Obecnie składa się z wzmacniacza Primare I35 Prisma, 2 Reli T5x i kolumn Elac Vela FS407

Gratuluję zestawu, nie wiem jak to gra.

Ty wiesz.

Finalnie moje Vele mocno się w tym zestawieniu obroniły.

Moim skromnym, zachęcam do „odpoczynku” na 2 tygodnie od odsłuchów. Po tym czasie poproszę o podziękowanie dla mnie😊

Napisano

A możesz pokazac jak stoi Twój system?

Bo pytanie czy nie lepiej jest teraz przy takiej kwocie zainwestować coś w zmiany akustyki.

Twój system jest na prawdę bardzo dobry. Sam chętnie bym na takim grał. Umiejętnie dobrane i skomponowane elementy.

Buzet jest i nie trudno go wydac ale żeby to było z głową i sensem to już nie jest takie hop siup.

Faktycznie Audio Physici Avanti z Moonem też bym odsłuchał na Twoim miejscu.

Dalej PMC Twenty5 26 z Accuphase, Karan. Leema albo Luxmanem

Spendor Classic 2/3 z wyższym Primare albo Lyngdorfem

Amphion Argon 7LS z AVM albo Lynddorfem.

Rzadko dostępne i polecane na naszym rynku kolumny Legacy.

Kurde no jest wybór.

Piotrek

Napisano (edytowany)
19 godzin temu, Kamil Sj napisał:

Najlepiej wypadły Finki - muzykalne, przyjemne i wciągające granie, z fajnie schodzącym i dynamicznym basem. I pewnie bym je kupił gdyby nie tak duża różnica w cenie, która moim zdanie nie była uzasadniona. 

Od KH Finka masz jeszcze Q Acoustics Concept 300 i 500 oraz Eposy ES14N. Wszystkie tańsze niż Kim, a być może podobnie zestrojone.

Ja sobie w tym tygodniu słucham na jego dużo tańszej konstrukcji (Concept 20) i jestem pod wrażeniem, co ten gość potrafi wycisnąć w zadanym budżecie. 

Edytowano przez Kraft