il Dottore Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, tomek4446 napisał: A te od Chińczyków mają CE ? Jak Chińczyk da naklejkę to mają. Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ostatnio miałem w chacie naganiacza z firmy branży PV+magazyn energii. Naczarował, narzucał cyframi ile to nie skorzystamy, a okazało się, że kolego który ma firmę elektro instalacyjną zrobi to samo za ok. 1/3 tej ceny. Oczywiście, przy wyłożeniu gotówki, a nie w systemie ratalnym. Wracając do "szczęśćiarzy", którzy mają prąd za darmo, wykładając wcześniej kilkadziesiąt tysięcy z własnej kieszeni. Mam kolegę, który się obnosi ze swoich mega oszczędności z prądu za darmo. Pytam się ile kosztowała go instalacja: 43000 zł. Mówię, że zapłaciłeś z góry za kilkanaście lat za prąd... To słyszę, że "to na firmę"...🙂 6 minut temu, tomek4446 napisał: A te od Chińczyków mają CE ? Oj tam, oj tam. Nie chodzi o jakieś głupie naklejki. Ważne, że z Ali masz taniej niż od "złodziei" z UE. CCC. Cena Czyni Cuda... Odpisz, cytując
michaudio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 56 minut temu, Adi777 napisał: Kiedyś w jakimś teście Astona czytałem właśnie o rzeczach z Forda. Trochę słabe to, zważywszy na klasę i cenę auta. Tak czy siak, piękne auta, zarówno wnętrze jak i środek, czy to DB11 czy DB9 To nic złego. Lambo Diablo miało tylne lampy typu stosowanego w przyczepach traktorów i ciężarówek. Lambo zaczęło wracać z przejażdżek dopiero kiedy dostało manetki i przełączniki od Audi Produkcja kompletnie własnych przełączników, przy sprzedaży jednego, dwóch tysięcy aut rocznie nie ma sensu ekonomicznego. Lepiej także dla klienta użyć części sprawdzonych w setkach tysięcy aut. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Te instalacje to część szwindla zwanego zielonym ładem. Jak napisał kolega @Vectorinni najpierw robi się nadpłatę,a potem prąd "za darmo" do czasu kiedy trzeba wymienić magazyn energii ,albo panele i od nowa . Suflerzy tego interesu zapominają też wspomnieć o delikatnej kwestii utylizacji zużytych elementów,która,gdy problem stanie się masowy z pewnością stanie się kolejnym kosztem szczęśliwego producenta energii. A na koniec największa zagwostka,czyli nieprzewidywalne obciążenie sieci energetycznej nadmiarem prądu - nie ma mądrego, żeby to obliczyć,bo trzeba by przewidzieć pogodę i wiatry... . Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 12 minut temu, il Dottore napisał: Jak Chińczyk da naklejkę to mają. Czyli jak Ci się zjara chałupa to raczej z ubezpieczenia nici ? Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 10 minut temu, michaudio napisał: To nic złego. Jeśli chodzi o sam niezawodny mechanizm to tak,przede wszystkim na działać. No ,ale wykończenie,czyli sam przycisk/ pokrętło z Fiesty w Astonie,albo z Pandy w Maserati obok egzotycznego afrykańskiego drewna i naturalnej skóry to trochę lipa😁 Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 6 minut temu, tomek4446 napisał: Czyli jak Ci się zjara chałupa to raczej z ubezpieczenia nici ? Oj tam. Ale zobacz jak dużo chińczyki "dajo" względem tych europejskich złodziei, co nas tyle lat doili nabierając na 1,2 PureTech... Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 6 minut temu, tomek4446 napisał: Czyli jak Ci się zjara chałupa to raczej z ubezpieczenia nici ? Dlatego można kupić magazyn z Ali na własne ryzyko a można certyfikowany taki sam 2-4x drożej. Ale czemu ma się jarać? Przecież to Chińczycy są dziś światowym liderem technologii bateryjnej. Więc zakup magazynu energii z Ali to gwarancja najwyższej jakości i bezpieczeństwa. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Dobrym przykładem jest Bentley,przyciski i pokrętła ewidentnie z Audi ,ale wykończenie Bentleya,tu chromowana ramka ,tam pierścień z chłodnego metalu i klient wie ,za co płaci Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Przed chwilą, Vectorinni napisał: Oj tam. Ale zobacz jak dużo chińczyki "dajo" względem tych europejskich złodziei, co nas tyle lat doili nabierając na 1,2 PureTech... Już nie doją z taką łatwością. W rocznym zestawieniu sprzedaży Top Ten 2025 w UK MG HS na 8 miejscu a za listopad w UK na 8 miejscu generalnej sprzedaży jest Jajco 7. A to dopiero początek. Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano 55 minut temu Napisano 55 minut temu 8 minut temu, Nowy75 napisał: Te instalacje to część szwindla zwanego zielonym ładem. Jak napisał kolega @Vectorinni najpierw robi się nadpłatę,a potem prąd "za darmo" do czasu kiedy trzeba wymienić magazyn energii ,albo panele i od nowa . Suflerzy tego interesu zapominają też wspomnieć o delikatnej kwestii utylizacji zużytych elementów,która,gdy problem stanie się masowy z pewnością stanie się kolejnym kosztem szczęśliwego producenta energii. A na koniec największa zagwostka,czyli nieprzewidywalne obciążenie sieci energetycznej nadmiarem prądu - nie ma mądrego, żeby to obliczyć,bo trzeba by przewidzieć pogodę i wiatry... . Ja pisałem o tych "farciarzach" jeszcze sprzed epoki magazynów energii. Jeszcze w czasach tych "lepszych warunków na PV" przeliczałem z kolegą, który ma firmę elektryczną koszty i ich zwrot. Wyszło, że jakieś 10-12 lat przy ówczesnych kosztach energii trzeba byłoby czekać na zwrot kosztów. Potem byłoby właśnie pytanie o stan instalacji i ewentualne koszty serwisu/wymiany/utylizacji? Nie znaleźliśmy argumentów za wywaleniem takiej kasy. Nie znaczy to, że jest to kompletnie nieopłacalne. Dwóch moich kuzynów, którzy mają trochę pojęcia i znajomości, kupiło wtedy same komponenty i samemu wykonali montaż całej instalacji. Znanymi tylko sobie sposobami, załatwili wszelkie formalności i do dzisiaj są bardzo zadowoleni z efektów. Ja, jak i większość Kowalskich nie ma takich zdolności, więc skazana jest na "fachfcóf", a to już wygląda jak wygląda. Naciągane jak gumka od gaci. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 51 minut temu Napisano 51 minut temu 1 minutę temu, il Dottore napisał: Przecież to Chińczycy są dziś światowym liderem technologii bateryjnej. Więc zakup magazynu energii z Ali to gwarancja najwyższej jakości i bezpieczeństwa. Co to znaczy Chińczycy ? Nie wiesz kto , gdzie , z czego i jak to robi. Mogę Ci przesłać moje koszulki kupione na Aliexpress. Nadruki walą farbą na bazie benzyny tak , że u nas by to było nie sprzedawalne , nie wspomnę o jakości wykonania i zwyczajnej higienie . Te koszulki to też produkt liderów światowych w dziedzinie technologii. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 45 minut temu Napisano 45 minut temu Kiedyś zapytałem znajomego inspektora elektrycznego ,czemu taką instalację wykonał,znam też dobrze wykonawcę. Inspektor-emeryt odpowiedział,że zutylizował w ten sposób forsę z ekstra zleceń,by mieć spokój ze strony urzędów,które zaczynają nękać posiadaczy domów kwestiami świadectw energetycznych. Wykonawca w prywatnych rozmowach takich instalacji nie poleca...😁 Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano 44 minuty temu Napisano 44 minuty temu 9 minut temu, il Dottore napisał: Przecież to Chińczycy są dziś światowym liderem technologii bateryjnej. Chińczycy są liderem pod względem niskich kosztów przetwarzania i produkcji baterii oraz wielkości produkcji baterii. To nie zawsze idzie w parze z jakością tych produktów. Niestety, tak samo nie idzie w parze jakość certyfikowanych produktów. Tak jeden jak i drugi może zrobić kuku, aczkolwiek ten drugi nieco rzadziej. Cytat Więc zakup magazynu energii z Ali to gwarancja najwyższej jakości i bezpieczeństwa. Nie. To żadna gwarancja, a jedynie tylko nieco większe ryzyko uszkodzenia w porównaniu do produktu certyfikowanego. Na ile warte to ryzyka, ocenia klient. Powtórzę się: CCC... Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 41 minut temu Napisano 41 minut temu 21 minut temu, Nowy75 napisał: Jeśli chodzi o sam niezawodny mechanizm to tak,przede wszystkim na działać. No ,ale wykończenie,czyli sam przycisk/ pokrętło z Fiesty w Astonie,albo z Pandy w Maserati obok egzotycznego afrykańskiego drewna i naturalnej skóry to trochę lipa😁 O to mi właśnie chodziło, niby premium, ale nie wszystko. We wcześniejszym komentarzu odnośnie DB11 i DB9 miałem na myśli wygląd wewnętrzny i zewnętrzny oczywiście. Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano 29 minut temu Napisano 29 minut temu Jeszcze odnośnie ogólnie instalacji PV. Rozmawiałem z kilkoma instalatorami, czy to sieci IT, czy elektrykami. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że coraz częstsze zaniki napięcia czy nieprawidłowości w działaniu urządzeń elektrycznych, w dużej mierze ostatnimi latami wynikają z jakości i ilości instalacji PV w danej okolicy. Gadali coś o jakichś zakłóceniach czy zniekształceniach, które powodują instalacje PV. Żeby być uczciwym, przyczyniają się do tego też nasze sieci, które nie domagają i nie nadążają z natłokiem PV. Problem jest ogólnopolski, a nie regionalny. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 24 minuty temu Napisano 24 minuty temu 13 minut temu, Adi777 napisał: We wcześniejszym komentarzu odnośnie DB11 i DB9 miałem na myśli wygląd wewnętrzny i zewnętrzny oczywiście Jasne. Prawda jest taka ,że chętnie przygarnąłbym nawet te modele z nie do końca koszernymi przyciskami,bo dizajn i cała reszta są obłędne 😁. No i ten gang z wydechu!😁 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 14 minut temu Napisano 14 minut temu 3 minuty temu, Nowy75 napisał: Jasne. Prawda jest taka ,że chętnie przygarnąłbym nawet te modele z nie do końca koszernymi przyciskami,bo dizajn i cała reszta są obłędne 😁. No i ten gang z wydechu!😁 Mój dream car 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts