il Dottore Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, tomek4446 napisał: A te od Chińczyków mają CE ? Jak Chińczyk da naklejkę to mają. Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ostatnio miałem w chacie naganiacza z firmy branży PV+magazyn energii. Naczarował, narzucał cyframi ile to nie skorzystamy, a okazało się, że kolego który ma firmę elektro instalacyjną zrobi to samo za ok. 1/3 tej ceny. Oczywiście, przy wyłożeniu gotówki, a nie w systemie ratalnym. Wracając do "szczęśćiarzy", którzy mają prąd za darmo, wykładając wcześniej kilkadziesiąt tysięcy z własnej kieszeni. Mam kolegę, który się obnosi ze swoich mega oszczędności z prądu za darmo. Pytam się ile kosztowała go instalacja: 43000 zł. Mówię, że zapłaciłeś z góry za kilkanaście lat za prąd... To słyszę, że "to na firmę"...🙂 6 minut temu, tomek4446 napisał: A te od Chińczyków mają CE ? Oj tam, oj tam. Nie chodzi o jakieś głupie naklejki. Ważne, że z Ali masz taniej niż od "złodziei" z UE. CCC. Cena Czyni Cuda... Odpisz, cytując
michaudio Napisano 59 minut temu Napisano 59 minut temu 56 minut temu, Adi777 napisał: Kiedyś w jakimś teście Astona czytałem właśnie o rzeczach z Forda. Trochę słabe to, zważywszy na klasę i cenę auta. Tak czy siak, piękne auta, zarówno wnętrze jak i środek, czy to DB11 czy DB9 To nic złego. Lambo Diablo miało tylne lampy typu stosowanego w przyczepach traktorów i ciężarówek. Lambo zaczęło wracać z przejażdżek dopiero kiedy dostało manetki i przełączniki od Audi Produkcja kompletnie własnych przełączników, przy sprzedaży jednego, dwóch tysięcy aut rocznie nie ma sensu ekonomicznego. Lepiej także dla klienta użyć części sprawdzonych w setkach tysięcy aut. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 51 minut temu Napisano 51 minut temu Te instalacje to część szwindla zwanego zielonym ładem. Jak napisał kolega @Vectorinni najpierw robi się nadpłatę,a potem prąd "za darmo" do czasu kiedy trzeba wymienić magazyn energii ,albo panele i od nowa . Suflerzy tego interesu zapominają też wspomnieć o delikatnej kwestii utylizacji zużytych elementów,która,gdy problem stanie się masowy z pewnością stanie się kolejnym kosztem szczęśliwego producenta energii. A na koniec największa zagwostka,czyli nieprzewidywalne obciążenie sieci energetycznej nadmiarem prądu - nie ma mądrego, żeby to obliczyć,bo trzeba by przewidzieć pogodę i wiatry... . Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 51 minut temu Napisano 51 minut temu 12 minut temu, il Dottore napisał: Jak Chińczyk da naklejkę to mają. Czyli jak Ci się zjara chałupa to raczej z ubezpieczenia nici ? Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 43 minuty temu Napisano 43 minuty temu 10 minut temu, michaudio napisał: To nic złego. Jeśli chodzi o sam niezawodny mechanizm to tak,przede wszystkim na działać. No ,ale wykończenie,czyli sam przycisk/ pokrętło z Fiesty w Astonie,albo z Pandy w Maserati obok egzotycznego afrykańskiego drewna i naturalnej skóry to trochę lipa😁 Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano 42 minuty temu Napisano 42 minuty temu 6 minut temu, tomek4446 napisał: Czyli jak Ci się zjara chałupa to raczej z ubezpieczenia nici ? Oj tam. Ale zobacz jak dużo chińczyki "dajo" względem tych europejskich złodziei, co nas tyle lat doili nabierając na 1,2 PureTech... Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 42 minuty temu Napisano 42 minuty temu 6 minut temu, tomek4446 napisał: Czyli jak Ci się zjara chałupa to raczej z ubezpieczenia nici ? Dlatego można kupić magazyn z Ali na własne ryzyko a można certyfikowany taki sam 2-4x drożej. Ale czemu ma się jarać? Przecież to Chińczycy są dziś światowym liderem technologii bateryjnej. Więc zakup magazynu energii z Ali to gwarancja najwyższej jakości i bezpieczeństwa. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 40 minut temu Napisano 40 minut temu Dobrym przykładem jest Bentley,przyciski i pokrętła ewidentnie z Audi ,ale wykończenie Bentleya,tu chromowana ramka ,tam pierścień z chłodnego metalu i klient wie ,za co płaci Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 40 minut temu Napisano 40 minut temu Przed chwilą, Vectorinni napisał: Oj tam. Ale zobacz jak dużo chińczyki "dajo" względem tych europejskich złodziei, co nas tyle lat doili nabierając na 1,2 PureTech... Już nie doją z taką łatwością. W rocznym zestawieniu sprzedaży Top Ten 2025 w UK MG HS na 8 miejscu a za listopad w UK na 8 miejscu generalnej sprzedaży jest Jajco 7. A to dopiero początek. Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano 34 minuty temu Napisano 34 minuty temu 8 minut temu, Nowy75 napisał: Te instalacje to część szwindla zwanego zielonym ładem. Jak napisał kolega @Vectorinni najpierw robi się nadpłatę,a potem prąd "za darmo" do czasu kiedy trzeba wymienić magazyn energii ,albo panele i od nowa . Suflerzy tego interesu zapominają też wspomnieć o delikatnej kwestii utylizacji zużytych elementów,która,gdy problem stanie się masowy z pewnością stanie się kolejnym kosztem szczęśliwego producenta energii. A na koniec największa zagwostka,czyli nieprzewidywalne obciążenie sieci energetycznej nadmiarem prądu - nie ma mądrego, żeby to obliczyć,bo trzeba by przewidzieć pogodę i wiatry... . Ja pisałem o tych "farciarzach" jeszcze sprzed epoki magazynów energii. Jeszcze w czasach tych "lepszych warunków na PV" przeliczałem z kolegą, który ma firmę elektryczną koszty i ich zwrot. Wyszło, że jakieś 10-12 lat przy ówczesnych kosztach energii trzeba byłoby czekać na zwrot kosztów. Potem byłoby właśnie pytanie o stan instalacji i ewentualne koszty serwisu/wymiany/utylizacji? Nie znaleźliśmy argumentów za wywaleniem takiej kasy. Nie znaczy to, że jest to kompletnie nieopłacalne. Dwóch moich kuzynów, którzy mają trochę pojęcia i znajomości, kupiło wtedy same komponenty i samemu wykonali montaż całej instalacji. Znanymi tylko sobie sposobami, załatwili wszelkie formalności i do dzisiaj są bardzo zadowoleni z efektów. Ja, jak i większość Kowalskich nie ma takich zdolności, więc skazana jest na "fachfcóf", a to już wygląda jak wygląda. Naciągane jak gumka od gaci. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 30 minut temu Napisano 30 minut temu 1 minutę temu, il Dottore napisał: Przecież to Chińczycy są dziś światowym liderem technologii bateryjnej. Więc zakup magazynu energii z Ali to gwarancja najwyższej jakości i bezpieczeństwa. Co to znaczy Chińczycy ? Nie wiesz kto , gdzie , z czego i jak to robi. Mogę Ci przesłać moje koszulki kupione na Aliexpress. Nadruki walą farbą na bazie benzyny tak , że u nas by to było nie sprzedawalne , nie wspomnę o jakości wykonania i zwyczajnej higienie . Te koszulki to też produkt liderów światowych w dziedzinie technologii. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 24 minuty temu Napisano 24 minuty temu Kiedyś zapytałem znajomego inspektora elektrycznego ,czemu taką instalację wykonał,znam też dobrze wykonawcę. Inspektor-emeryt odpowiedział,że zutylizował w ten sposób forsę z ekstra zleceń,by mieć spokój ze strony urzędów,które zaczynają nękać posiadaczy domów kwestiami świadectw energetycznych. Wykonawca w prywatnych rozmowach takich instalacji nie poleca...😁 Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano 23 minuty temu Napisano 23 minuty temu 9 minut temu, il Dottore napisał: Przecież to Chińczycy są dziś światowym liderem technologii bateryjnej. Chińczycy są liderem pod względem niskich kosztów przetwarzania i produkcji baterii oraz wielkości produkcji baterii. To nie zawsze idzie w parze z jakością tych produktów. Niestety, tak samo nie idzie w parze jakość certyfikowanych produktów. Tak jeden jak i drugi może zrobić kuku, aczkolwiek ten drugi nieco rzadziej. Cytat Więc zakup magazynu energii z Ali to gwarancja najwyższej jakości i bezpieczeństwa. Nie. To żadna gwarancja, a jedynie tylko nieco większe ryzyko uszkodzenia w porównaniu do produktu certyfikowanego. Na ile warte to ryzyka, ocenia klient. Powtórzę się: CCC... Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 20 minut temu Napisano 20 minut temu 21 minut temu, Nowy75 napisał: Jeśli chodzi o sam niezawodny mechanizm to tak,przede wszystkim na działać. No ,ale wykończenie,czyli sam przycisk/ pokrętło z Fiesty w Astonie,albo z Pandy w Maserati obok egzotycznego afrykańskiego drewna i naturalnej skóry to trochę lipa😁 O to mi właśnie chodziło, niby premium, ale nie wszystko. We wcześniejszym komentarzu odnośnie DB11 i DB9 miałem na myśli wygląd wewnętrzny i zewnętrzny oczywiście. Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano 8 minut temu Napisano 8 minut temu Jeszcze odnośnie ogólnie instalacji PV. Rozmawiałem z kilkoma instalatorami, czy to sieci IT, czy elektrykami. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że coraz częstsze zaniki napięcia czy nieprawidłowości w działaniu urządzeń elektrycznych, w dużej mierze ostatnimi latami wynikają z jakości i ilości instalacji PV w danej okolicy. Gadali coś o jakichś zakłóceniach czy zniekształceniach, które powodują instalacje PV. Żeby być uczciwym, przyczyniają się do tego też nasze sieci, które nie domagają i nie nadążają z natłokiem PV. Problem jest ogólnopolski, a nie regionalny. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 3 minuty temu Napisano 3 minuty temu 13 minut temu, Adi777 napisał: We wcześniejszym komentarzu odnośnie DB11 i DB9 miałem na myśli wygląd wewnętrzny i zewnętrzny oczywiście Jasne. Prawda jest taka ,że chętnie przygarnąłbym nawet te modele z nie do końca koszernymi przyciskami,bo dizajn i cała reszta są obłędne 😁. No i ten gang z wydechu!😁 Odpisz, cytując
Recommended Posts