B87 Napisano 24 maja 2023 Udostępnij Napisano 24 maja 2023 (edytowany) Cześć, podstawki Elac Solano w małym salonie, na ISO-155 na stoliku RTV, około 2,5 m od słuchacza. Wymagane funkcje sieciowe oraz łaskawość dla słabej jakości nagrań live z YT. Pogra też z gramofonem (TEAC TN-350, więc MM nie wymagane). Mam kilka pomysłów i liczę, na jakiekolwiek porady. Nie wiem czy będę miał okazję przesłuchać wszystkie. Jak to może zagrać? Każda opinia cenna. NAD C700 Rotel A14 MK2 + Bluesound Node Hegel H95 Audiolab Omnia Czy coś powinienem odrzucić lub polecacie coś w budżecie ok. 5000-7000? Z góry wielkie dzięki! Edytowano 24 maja 2023 przez B87 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 24 maja 2023 Udostępnij Napisano 24 maja 2023 Szukałbym czegoś z dobrze kontrolowanym basem i z otwartą górą pasma. Solano mają ją bardzo delikatną. Jak bardzo mały jest ten salon? Te monitory potrzebują duuuuuużo przestrzeni dookoła siebie. Nie wiem czy stolik RTV to dobre miejsce na nie, nawet na podstawkach. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B87 Napisano 24 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 maja 2023 15 m2. Bass reflex mają w dół. Mogę zapewnić im ok. 30 cm od ściany. Zakochałem się w ich dźwięku i jestem w stanie znieść ich niedoskonałość w moich warunkach przez jakieś dwa, trzy lata, aż do zmiany mieszkania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 24 maja 2023 Udostępnij Napisano 24 maja 2023 Na bass reflex nie patrz. To praktycznie nie ma znaczenia. A słuchałeś ich już z czymś konkretnym u siebie czy tylko w salonie? Jeśli tak to z jaką elektroniką Ci spasowały? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 24 maja 2023 Udostępnij Napisano 24 maja 2023 Cześć, zamiast Omni zasugerowałbym Audiolaba 7000A + Octavio Stream po optyku. Lepsza kontrola basu, moim zdaniem przyjemniejsza sygnatura. Bardzo dobrą opcją może być też Cambridge CXA81 + Octavio Stream. W razie czego, zapraszamy na odsłuchy 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B87 Napisano 25 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 maja 2023 (edytowany) 7 godzin temu, lpomis napisał: Na bass reflex nie patrz. To praktycznie nie ma znaczenia. A słuchałeś ich już z czymś konkretnym u siebie czy tylko w salonie? Jeśli tak to z jaką elektroniką Ci spasowały? Póki co słuchałem w salonie z moim NAD D3020 V2 i już byłem zakochany Docelowo sprawdzę u siebie, tyle, że zapewne nie wszystkie konfiguracje Edytowano 25 maja 2023 przez B87 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 25 maja 2023 Udostępnij Napisano 25 maja 2023 Cześć @B87 W założonym budżecie zaproponował bym Ci urządzenie o wiele lepsze od wyżej wymienionych, (jeśli tylko może być sprzet uzywany) Nie wiem tylko czy będzie chemia między Naimem, a Solano??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 25 maja 2023 Udostępnij Napisano 25 maja 2023 Hej, Odrzucił bbym audiolaba ze względu na to co pisał Ipomis. Tu faktycznie wzmacniacze z otwarta góra lepiej sięsprawdzą. Cambridge, czy to seria CXA czy EVO, Lyngdorf, NAD C, Primare. Chociaż wiadomo to indywidualne podejście. Ale fajne kolumny warto poświęcić nieco czasu na dobór dobrej elektroniki. Jeśli je juz masz to wypożyczaj do domu wzmacniacze. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B87 Napisano 26 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 maja 2023 (edytowany) Postaram się sprawdzić, ale proszę jeszcze o opinie, czy różnica między Solano, a Vela jest spora. I jak na ich tle wypadają Dali Menuet SE? Pozdrawiam Edytowano 26 maja 2023 przez B87 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 26 maja 2023 Udostępnij Napisano 26 maja 2023 39 minut temu, B87 napisał: Postaram się sprawdzić, ale proszę jeszcze o opinie, czy różnica między Solano, a Vela jest spora. I jak na ich tle wypadają Dali Menuet SE? Pozdrawiam Jest niestety zauważalna. W VELA jest JET5, w Solano wersja "4" Po drugie one są różnie strojone. W Vela możesz liczyć na nieporównywalnie lepszą różnorodność i oderwanie dźwięku od głośników. Ale cena jest dwukrotna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 26 maja 2023 Udostępnij Napisano 26 maja 2023 Solano i Vela to inne granie. Vele są bardziej sprężyste na basie, nie tak mocno dociążone w niskich rejestrach. Precyzyjniejsze, czystsze na średnicy. Zdecydowanie bardziej otwarte na wysokich, świeższe, żywsze. O małych Dali możesz sporo poczytać na forum. Całkowicie inny klimat niż Elaki. To kupiłeś już te Solano? 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 26 maja 2023 Udostępnij Napisano 26 maja 2023 Aczkolwiek SOLANO i VELA potrzebują dobrej elektroniki (choć to raczej oczywiste) Mogę jeszcze dopowiedzieć, że w SOLANO jest mocniejszy basior ale cierpi na kontroli. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B87 Napisano 26 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 maja 2023 Nie kupiłem, zamierzam, bo mnie oczarowały. Dla nich z budżetu 7k na zestaw, wjeżdżam w budżet 12 k na zestaw A Vela jest już budżetowo blisko Solano A no i nie dwukrotnie @Top Hi-Fi & Video Design - u Was zestaw Solano+C700 i Vela+C700 to różnica 1300 zł. Mowa o monitorach rzecz jasna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 26 maja 2023 Udostępnij Napisano 26 maja 2023 hehe no to moja gafa, bo myślałem, że piszemy o podłogówkach :):):) Patrząc na naszą promkę, to tak. Różnica jest naprawdę niewielka a można mieć lepsze podstawkowce! Dołożyć warto, to przecież zakup na lata! (prawdopodobnie) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alden1224 Napisano 27 maja 2023 Udostępnij Napisano 27 maja 2023 7 godzin temu, B87 napisał: Nie kupiłem, zamierzam, bo mnie oczarowały. Dla nich z budżetu 7k na zestaw, wjeżdżam w budżet 12 k na zestaw A Vela jest już budżetowo blisko Solano A no i nie dwukrotnie @Top Hi-Fi & Video Design - u Was zestaw Solano+C700 i Vela+C700 to różnica 1300 zł. Mowa o monitorach rzecz jasna. Zdecydowanie warto dołożyć, Vele maja naprawdę duży potencjał i potrafią pięknie zagrać, szczególnie słychać ta różnice jak trochę głośniej się gra między nimi. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 27 maja 2023 Udostępnij Napisano 27 maja 2023 Chyba, że ktoś woli ciepłe granie Solano wtedy obiektywnie lepsza równowaga innych monitorów nic nie zmieni. Top wypożycza, więc sprawdź u siebie na spokojnie przez kilka dni. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alden1224 Napisano 27 maja 2023 Udostępnij Napisano 27 maja 2023 6 godzin temu, kaczadupa napisał: Chyba, że ktoś woli ciepłe granie Solano wtedy obiektywnie lepsza równowaga innych monitorów nic nie zmieni. Top wypożycza, więc sprawdź u siebie na spokojnie przez kilka dni. To prawda są naprawdę bardzo melodyjne, można ich słuchać godzinami, znajomy ma podłogówki solano i przy spotkaniach grały godzinami. Do tego jakość ich wykonania. Co do wymagającej elektroniki to się sprawdza szczególnie w momencie odsłuchy przy niskim poziomie głośności. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 27 maja 2023 Udostępnij Napisano 27 maja 2023 Tak, wykonanie Solano jest wybitne. PERFEKCJA. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alden1224 Napisano 27 maja 2023 Udostępnij Napisano 27 maja 2023 Niestety ceny bardzo wzrosły ostatnio 😭 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 27 maja 2023 Udostępnij Napisano 27 maja 2023 Wzrosły i na to nie mieliśmy wpływu - to decyzja producenta. Ale kto powiedział Panowie że nie można tych cen z nami negocjować :)? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B87 Napisano 28 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 maja 2023 (edytowany) Dnia 26.05.2023 o 22:59, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Jest niestety zauważalna. W VELA jest JET5, w Solano wersja "4" W Solano jest również JET 5. Vele póki co blokuje Żona, że względu na wygląd. Ja doceniam ich kunszt, ale Solano wizualnie o wiele bardziej mi podchodzą. No nic, to detal. Zaczynam też myśleć o Rotelu S14... Edytowano 28 maja 2023 przez B87 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alden1224 Napisano 28 maja 2023 Udostępnij Napisano 28 maja 2023 W tej cenie chyba lepiej grający był by zestaw Rotela 1572 plus bluesound po USB wpięty lepszy dźwięk i lepszy streaming jak chodzi o aplikacje 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 28 maja 2023 Udostępnij Napisano 28 maja 2023 2 godziny temu, B87 napisał: Solano Możesz powiedzieć w jakim metrażu będą u Ciebie grały i czy masz szansę dać im chociaż te 80cm od ścian? Ja rozumiem co Ci się w nich podoba, można się zatracić w ich sposobie prezentacji muzyki ale też wiem jak zdrową podstawą basową dysponują a ich góra nie jest z tych, która ilością będzie równoważyła potęgę niskich tonów. Oczywiście wszystko zweryfikuje test u Ciebie w domu. Druga sprawa to piec, ciężko mi się to pisze... ale nie wiem czy faktycznie z takim Heglem H190 nie będzie całkiem całkiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B87 Napisano 28 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 maja 2023 (edytowany) 15 m2, od ściany mogę dać 35 cm. Sprawdzę u siebie, natomiast przebasowienie mnie nie przeraża, bo jestem trochę festyniarz i podbijam zawsze basy Uparłem się na nie, bo wiem, że w przyszłości w i innym pomieszczeniu będą idealne. Teraz zaś myślę, że w tym niełatwym ustawieniu i tak ciężko znaleźć coś lepszego. Edytowano 28 maja 2023 przez B87 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 28 maja 2023 Udostępnij Napisano 28 maja 2023 3 godziny temu, Alden1224 napisał: W tej cenie chyba lepiej grający był by zestaw Rotela 1572 plus bluesound po USB wpięty lepszy dźwięk i lepszy streaming jak chodzi o aplikacje Niezależnie na co byś się skusił to lepszym wyborem byłby Rotel RA1572 a niż S14 Ba! tutaj można rozważyć i jeszcze lepszego RA1592 i w dalszym ciągu będzie mógł poczuć różnicę na obydwu parach. 2 godziny temu, kaczadupa napisał: Możesz powiedzieć w jakim metrażu będą u Ciebie grały i czy masz szansę dać im chociaż te 80cm od ścian? Ja rozumiem co Ci się w nich podoba, można się zatracić w ich sposobie prezentacji muzyki ale też wiem jak zdrową podstawą basową dysponują a ich góra nie jest z tych, która ilością będzie równoważyła potęgę niskich tonów. Oczywiście wszystko zweryfikuje test u Ciebie w domu. Druga sprawa to piec, ciężko mi się to pisze... ale nie wiem czy faktycznie z takim Heglem H190 nie będzie całkiem całkiem. H190 daje sobie radę z Solano i z Vela. Brzmi inaczej a niż Rotel, jest troszkę rozjaśniony ale ma nutę ocieplenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts