Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam posiadam yamaha rx-v683  gra to  z  pylon audio opal 30 + opal center i opal sat. Jezeli chodzi o filmy i gry to jest w miarę ok rozważam jeszcze dokupienie subwoofera. Chciałbym zmienić ampli żeby wycisnąć coś więcej w stero.  Ma być jeden kloc,  wiem że ampli kina domowego to nie ampli stero. Budżet 7K, myślałem nad nad 787 v3i co możecie polecić innego w tej cenie. Najchętniej to bym tego posłuchał z moimi pylonami ale u mnie w mieście niestety nie  ma za bardzo gdzie

Napisano
9 minut temu, makid81 napisał:

Chciałbym zmienić ampli żeby wycisnąć coś więcej w stereo.  

Lepiej zmień kolumny (same fronty). W używkach za 7000 zł kupisz już coś klasowego. Wtedy poprawa w stereo powinna być znacząca.

Napisano

Jak chcesz zmienić amplituner na coś co zagra w kinie i stereo to faktycznie ten NAD, albo uzywane modele Arcama lub Anthema.

W tej cenie ostatnio inny kolega zalazł też Cambridge CXR200

Chyba że amplituner z PRE out.

683 nie ma ale już 685 tak.

Napisano
Dnia 9.06.2023 o 11:12, makid81 napisał:

Witam posiadam yamaha rx-v683  gra to  z  pylon audio opal 30 + opal center i opal sat. Jezeli chodzi o filmy i gry to jest w miarę ok rozważam jeszcze dokupienie subwoofera. Chciałbym zmienić ampli żeby wycisnąć coś więcej w stero.  Ma być jeden kloc,  wiem że ampli kina domowego to nie ampli stero. Budżet 7K, myślałem nad nad 787 v3i co możecie polecić innego w tej cenie. Najchętniej to bym tego posłuchał z moimi pylonami ale u mnie w mieście niestety nie  ma za bardzo gdzie

Witaj,

Jeśli chciałbyś się unowocześnić oraz polepszyć efekt, to możesz się zainteresować Yamahą RXA2A https://www.tophifi.pl/kino-domowe/amplitunery-av/amplituner-kina-domowego-musiccast-yamaha-rx-a2a.html

nie zabraknie Ci tam niczego. Pod względem jakości dźwięku, NAD 758 V3 https://www.tophifi.pl/kino-domowe/amplitunery-av/nad-t758-v3i.html

będzie brzmiał sporo lepiej, ale w tej sytuacji jest ponad 2 tysiące dopłaty. Może chciałbyś do nas przyjechać i porównać te urządzenia?

Napisano
23 godziny temu, Iron napisał:

Spotkałem sie z opinią iż RX-A2A to  jest w zasadzie to samo co RX-V6A , tylko w innej obudowie. Faktycznie tak jest ?

Tak. Bo A2A to jest następca A860. Tu nie było przeskoku względem serii 6. Dopiero model 1080 odstawał. I tu jest tak samo dopiero A4A leci pułap wyżej.

Napisano
4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Tak. Bo A2A to jest następca A860. Tu nie było przeskoku względem serii 6. Dopiero model 1080 odstawał. I tu jest tak samo dopiero A4A leci pułap wyżej.

Czyli w  tym wypadku powinny decydować względy estetyczne lub  zasobność portfela, albo sama świadomość posiadania serii A zamiast V (albo wszystkie naraz 😀). Myślę , że z pewnością znajdą się klienci i na jeden i na drugi

Napisano (edytowany)

A mam  jeszcze jedno pytanie., dotyczące serii Avantage (A4A i wyżej )..

Co to jest i jak działa surround AI? W sieci sa tylko mgliste informacje o dopasowaniu się dźwięku do sceny, a przynajmniej ja tylko takie znalazłem

Edytowano przez Iron
Napisano
5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Mniej więcej już wiem o co chodzi.  A jak to się sprawuje w praktyce?

Napisano
18 godzin temu, Iron napisał:

Mniej więcej już wiem o co chodzi.  A jak to się sprawuje w praktyce?

Tak, że jeśli będziesz korzystał ze ścieżek DTS albo Dolby w 5.1 to nie będziesz tego używał.

Same DSP w Yamahy te ich kaplice, vienna hall i tak dalej fajnie robią sygnał i mozna to właczać w przypadku słabego sygnały TV. Jak oglądasz coś w 2.0

Napisano
2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Tak, że jeśli będziesz korzystał ze ścieżek DTS albo Dolby w 5.1 to nie będziesz tego używał.

Same DSP w Yamahy te ich kaplice, vienna hall i tak dalej fajnie robią sygnał i mozna to właczać w przypadku słabego sygnały TV. Jak oglądasz coś w 2.0

Dzięki za wyjaśnienie.

Miałem kiedyś Yamahę i fakt,  DSP Yamahy naprawdę robią robotę.