ProjectPi Napisano 7 lipca 2023 Napisano 7 lipca 2023 Jezeli nie interesuje cie to, co pisze, badz masz z tym klopot, z jakiegokolwiek powodu, nie moj problem, to nie jest misja mojego zycia. Koncertu zyczen tez nie realizuje. Masz pytania, moge sobie pogdybac, ale zdecydowanie nie musze. Milego tego i owego. Odpisz, cytując
Bebop Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 12 godzin temu, marcinmarcin napisał: Bo nasz mózg który niewiele sobie robi z poszarpanego przebiegu amplitudy, jest prawdopodobnie mocniej wyczuluny na niezgodności w domenie czasowej. Ja np wyjątkowo źle odbieram ostre filtry w DSP (post i pre ringing) Znalazem ciekawy artykuł. Może niedo końca związany o czym piszesz, może nawet zupełnie od czapy. Jednak warto przeczytać. Przepraszam za mały off top. https://portal.abczdrowie.pl/dudnienie-roznicowe-czy-wiesz-ze-fale-dzwiekowe-moga-wplynac-na-twoja-swiadomosc 1 Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 8 lipca 2023 Autor Napisano 8 lipca 2023 1 minutę temu, audiowit napisał: No i zaorany kolejny wątek Dlaczego zaorwny? Jakoś po trochu się rozwija Odpisz, cytując
audiowit Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 Bo rozmowa jest o tym kto ma rację, a nie o odczuciach z odsłuchu r2r I DS. 1 1 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 Zero informacji o dacach a tylko licytowanie swojego ego. Klotnie - tak to nazwe z braku innego okreslenia - i nic innego. Szkoda 5 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Dlaczego zaorwny? Jakoś po trochu się rozwija Kurcze chyba ci moje pytanie umknelo. Jestem ciekaw wiec powtorze. Chodzilo mi ktory R2R dac takie roznice - na lepsze - pokazal i jesli zmieniles to ktory masz teraz? Odpisz, cytując
ProjectPi Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 Zaorany? Wymiana pogladow. Odczucia to nie wszystko, nawet gdy aspiruja do miana jedynych slusznych. Odpisz, cytując
Bebop Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 Nie czuję aby watek był zaorany. Widzę kulturalną wymianę zdań. Nikt tu jeszcze nie określił czyjegoś DAC'ka "chujnia z grzybnią". Już to pisałem ale powtórzę. Chętnie posłucham R2R bo nigdy nie miałem u siebie. Będę śledzić wątek bo może padną jeszcze jakieś propozycje. 1 1 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 Mariusz a jaki jest Twój pogląd na zastosowane kości w DAC typu Delta Sigma i R2R ? Jakie słuchałeś i co Ci się w nich podobało ? Odpisz, cytując
ProjectPi Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 PCM1796 brakuje detalicznosci, maja wysilony dol gubiacy wlasciwa fakture i wydzwiek. Srednica w miare, dosc ekspresyjna, zenskie wokale brzmia przy tym niezle, z dobrym wypelnieniem. Gora wycofana, niewiele detali, nijaka w odsluchu. ES9028Q2M bije go na glowe w kazdym mozliwym elemencie. Naturalny i swietnie wywazony dol, harmonijnie wspolgrajaca srednica nie faworyzujaca zadnego aspektu brzmienia, detaliczna gora nie pozostawiajaca ani grama odczucia zmeczenia. Dzwiek z dobrze zaprojektowanych i zaimplementowanych DS dostarcza precyzji, synergii z melodyjnoscia bez cienia falszywosci czy taniosci, ktore w gorszych konstrukcjach maja oszukac sluchacza serwujac mu papke niczym z fast foodow. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 Pytanie powinno brzmieć jakie dać słuchałeś, a nie kości. Ta sama kość w różnym daku gra inaczej... ehh... 1 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 Audiowit zawsze możesz takie pytanie zadać Mariusz dzięki za informacje. 1 Odpisz, cytując
ProjectPi Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 (edytowany) @audiowit No i po co taki komentarz? Jak bede chcial dowiedziec sie czegos o roznicach brzmienia pomiedzy DACami, podpytam dr Google. Badz laskaw pozwolic dzielic sie moimi odczuciami. 2 minuty temu, soberowy napisał: Mariusz dzięki za informacje. Prosze uprzejmie. Jakie sa Twoje odczucia odnosnie brzmienia roznych ukladow, dla odmiany? Edytowano 8 lipca 2023 przez Mariusz Kopacki 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 Dlatego, że odpowiadając na tak zadane pytanie nie przedstawiłeś schematu elektronicznego przetwornika. Zatem Twoja odpowiedź świadczy o kompletnym braku znajomosci tematu. Gdybyś powiedział w jakim dac ( model, firma) słyszałeś brzmienie, które opisałeś miałoby to jakaś wartość. Czizas, w internecie można pisać wszystko, ale nie wstyd Wam dawać swoje imię i nazwisko, wypisywać bzdury? Odpisz, cytując
ProjectPi Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 (edytowany) A kim ty jestes, anonimie, ze chcesz mnie pouczac? Jesli czegos nie rozumiem, zwroce sie po pomoc do obeznanych z tematem kolegow. Bylo do przewidzenia, ze sie wlaczysz ze swoimi madrosciami. Szkoda. Edytowano 8 lipca 2023 przez Mariusz Kopacki Odpisz, cytując
audiowit Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 Żadne mądrości. Rzeczy oczywiste. Ale dla tych, którzy cokolwiek w temacie siedzą. 14 minut temu, Mariusz Kopacki napisał: A kim ty jestes, anonimie, ze chcesz mnie pouczac? Jesli czegos nie rozumiem, zwroce sie po pomoc do obeznanych z tematem kolegow. Bylo do przewidzenia, ze sie wlaczysz ze swoimi madrosciami. Szkoda. To koledzy od chodzenia po dachach że światłowodem wiedzą takie rzeczy? Odpisz, cytując
ProjectPi Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 To zabawne jak ochoczo chwyciles sie danej okazji, wielce zabawne. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 Właśnie nie jest to zabawne. Ty też ładujesz w ignorowanych. Szkoda mojego czasu również na Ciebie i klimat jaki wytwarzasz. Niedoceniany? Niespełniony i przez to zakompleksiony. Pa. Odpisz, cytując
ProjectPi Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 Uprzejmie dziekuje za prezentacje. Odpisz, cytując
Bebop Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 Soberowy zadał konkretne pytanie 1 godzinę temu, soberowy napisał: Mariusz a jaki jest Twój pogląd na zastosowane kości w DAC typu Delta Sigma i R2R ? Jakie słuchałeś i co Ci się w nich podobało ? Gdzie Mariusz odpowiedział wyczerpująco 54 minuty temu, Mariusz Kopacki napisał: PCM1796 brakuje detalicznosci, maja wysilony dol gubiacy wlasciwa fakture i wydzwiek. Srednica w miare, dosc ekspresyjna, zenskie wokale brzmia przy tym niezle, z dobrym wypelnieniem. Gora wycofana, niewiele detali, nijaka w odsluchu. ES9028Q2M bije go na glowe w kazdym mozliwym elemencie. Naturalny i swietnie wywazony dol, harmonijnie wspolgrajaca srednica nie faworyzujaca zadnego aspektu brzmienia, detaliczna gora nie pozostawiajaca ani grama odczucia zmeczenia. Dzwiek z dobrze zaprojektowanych i zaimplementowanych DS dostarcza precyzji, synergii z melodyjnoscia bez cienia falszywosci czy taniosci, ktore w gorszych konstrukcjach maja oszukac sluchacza serwujac mu papke niczym z fast foodow. Wtem wpada król audiowit i pieprzy od rzeczy. 24 minuty temu, audiowit napisał: To koledzy od chodzenia po dachach że światłowodem wiedzą takie rzeczy? Kto tutaj rozpieprza wątek? Odpisz, cytując
soberowy Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 46 minut temu, Mariusz Kopacki napisał: Prosze uprzejmie. Jakie sa Twoje odczucia odnosnie brzmienia roznych ukladow, dla odmiany? Miałem kilka przetworników między innymi na AK4497, Sabre ES9068AS, Sabre ES9038, Sabre ES9016, PCM1702 i obecny wbudowany w wzmacniaczu PCM5242. Zawsze jednak były różne zmiany czy to kolumn czy wzmacniacza i nie miałem okazji posłuchać dwóch różnych DAC w tym samym systemie. Miło wspominam XS na AK4497, natomiast Sabre ES9068AS to było bardzo techniczne, surowe brzmienie, za mało muzyki w muzyce. PCM1702 duuużo muzyki, ładna barwa ale zbyt spokojnie, koc i mulenie, ale z odpowiednimi kolumnami kto wie..... 1 Odpisz, cytując
ProjectPi Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 5 minut temu, soberowy napisał: Miałem kilka przetworników między innymi na AK4497, Sabre ES9068AS, Sabre ES9038, Sabre ES9016, PCM1702 i obecny wbudowany w wzmacniaczu PCM5242. Zawsze jednak były różne zmiany czy to kolumn czy wzmacniacza i nie miałem okazji posłuchać dwóch różnych DAC w tym samym systemie. Miło wspominam XS na AK4497, natomiast Sabre ES9068AS to było bardzo techniczne, surowe brzmienie, za mało muzyki w muzyce. PCM1702 duuużo muzyki, ładna barwa ale zbyt spokojnie, koc i mulenie, ale z odpowiednimi kolumnami kto wie..... Oprocz wymienionych na co dzien jeszcze korzystam z ES9219C i PCM1795. I przepraszam za wykorzystanie Twojego pytania na potrzeby malej prowokacji. Moja odpowiedz, choc bazujaca na pewnych rzeczywistych wrazeniach, byla jednak podkoloryzowana, bo w rzeczy samej nie potrafie korzystac z tego typu opisowego jezyka w tematach audio. Odpisz, cytując
Bebop Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 5 minut temu, Mariusz Kopacki napisał: Moja odpowiedz, choc bazujaca na pewnych rzeczywistych wrazeniach, byla jednak podkoloryzowana, bo w rzeczy samej nie potrafie korzystac z tego typu opisowego jezyka w tematach audio. Całkiem dobrze Ci poszło. Niemal fizycznie to poczułem 😇 Audiofilski slang, zwłaszcza ten forumowy to przeważnie bełkot z którego nic nie wynika. Chociaż... przyznam, że jak ktoś umie fajnie pisać to jest nawet wciągające 😉 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 8 lipca 2023 Napisano 8 lipca 2023 Również nie posiadam dobrego pióra, jednak czytając recenzje i opisy kolegów z forum chyba potrafię sobie wyobrazić co mają na myśli, więc nie jest tak źle Odnośnie mojego wpisu wyżej, miałem okazje porównać DAC XS na AKM4497 z odtwarzaczem CD Technics PG 490 i nie byłem w stanie usłyszeć różnic, natomiast pomiędzy odtwarzaczami Denon DCD 725 a DCD 1450 słyszałem wyraźną różnicę. Pierwsze to DS a drugie r2r. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts