Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Mariusz Kopacki napisał:

Chcesz powiedziec, ze amplituner kupuje sie glownie po to, zeby korzystac z radia?

Nooo...ja akurat miałem amplituner Yamahę RN602, kupiona głównie po to, aby słuchać radia internetowego oraz Spotify.

1 godzinę temu, Kraft napisał:

Może być odwrotnie. Na wzmacniaczu z funkcjami sieciowymi będziesz miał dostęp do całej muzyki świata, a na amplitunerze będziesz mógł posłuchać jedynie paru stacji radia FM. 

Możesz posłuchać także radia internetowego oraz streamingu.

Dla mnie czymś abstrakcyjnym jest wspomniany przez Ciebie wzmacniacz z funkcjami sieciowymi. To ustrojstwo powinno się nazywać amplitunerem właśnie.

Napisano
11 minut temu, terracan1929 napisał:

Nooo...ja akurat miałem amplituner Yamahę RN602, kupiona głównie po to, aby słuchać radia internetowego oraz Spotify.

I jedno i drugie to streaming, funkcja streamera. Co to ma wspolnego z odbiorem fal radiowych? Amplituner to wzmacniacz ze streamerem?

Napisano
24 minuty temu, Mariusz Kopacki napisał:

I jedno i drugie to streaming, funkcja streamera. Co to ma wspolnego z odbiorem fal radiowych? Amplituner to wzmacniacz ze streamerem?

Nie za bardzo wiem w czym Twój problem tkwi, ale Rn602 to był amplituner i ja na tym amplitunerze słuchałem radia internetowego. Model wyższy tj 803 a także modele niższe , miały także obsługę radia Dab. W zmieniającym się technicznie świecie, fale radiowe dotychczas nam znane są wypierane przez inne sygnały np.cyfrowe, ale to nadal są amplituner .

Napisano (edytowany)

R-N602 to wg producenta Natural Sound Network Receiver. Trzeba sie troche nagimnastykowac, zeby na stronie produktu ustalic, ze jest tu tez wbudowany tuner FM. Ty nawet z tej funkcji nie korzystales, korzystales za to z funkcji streamera, zeby sluchac radia internetowego. Ludzie kupuja amplituner zeby korzystac z tunera FM czy kupuja wzmacniacz ze streamerem zeby korzystac z radia internetowego? Bo jak kupuja amlituner ze streamerem do streamingu stacji radiowych, to z funkcji amplitunera w istocie nie korzystaja.

Kiedys znaczenie okreslenia "amplituner" bylo jasne, a teraz? Wzmacniacz z tunerem FM? Ze streamerem? Wielokanalowy wzmacniacz kina domowego? Jezeli nie interesuje cie ten temat, po prostu nie odpisuj.

Edytowano przez Mariusz Kopacki
Napisano (edytowany)

Dla mnie wzmacniacz to wzmacniacz a amplituner to urządzenie które oprócz wzmacniacza posiada streamer lub radio lub te obie funkcje naraz. Natomiast określenie wzmacniacz z funkcjami sieciowymi jakoś mi nie leży. Dla mnie prościej byłoby napisać amplituner.

Edytowano przez Artur Charicki
Napisano
Dnia 6.07.2023 o 00:52, rivorade napisał:

A czy Denon AVR-X1700HDAB wrzucony w dziale "Okazje audio" jest godny uwagi w kontekście przedstawionych przeze mnie oczekiwań?

Nie bo to amplituner kinowy.

17 godzin temu, lysy napisał:

Przecież to amplituner?

Zgadza się.

Ale też jestem za tym aby tego podziału nie trzymac się teraz tak kurczowo.

Napisano

Rzeczywiście współcześnie wielu poczatkujących melomanów gubi się w tej nomenklaturze, zwłaszcza że nie każdy wzmacniacz sieciowy jest amplitunerem (patrz Denon PMA-900HNE) dlatego prawidłowe stosowanie takich określeń jak amplituner FM, amplituner sieciowy, amplituner AV, wzmacniacz, wzmacniacz sieciowy - mogłoby wiele ułatwić :)