amatordźwięku Napisano 18 lipca 2023 Udostępnij Napisano 18 lipca 2023 Bardzo proszę o konkretne opinie na temat tych kolumn ,czy one są warte tych pieniędzy ? , Co je charakteryzuje ?,co je wyróżnia , czy dobrze się zgrają z Ca axr100d?. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 18 lipca 2023 Udostępnij Napisano 18 lipca 2023 (edytowany) Wyróżnia je na pewno super wykonanie. Czy są warte tych pieniędzy to musisz sam ocenić bo dźwięk to sprawa subiektywna. Z axr powinny się fajnie zgrać moim zdaniem ale jak to zwykle bywa musisz sam sprawdzić. Możesz wziąć pod uwagę też Audiolaba 6000a , jest ich trochę na olx w fajnych cenach. Edytowano 18 lipca 2023 przez Tomasz S. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 19 lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 lipca 2023 Nie wiem czy tu Audiolab nie byłby delikatnie za słaby. Dźwiękowo, bara by pasował ale one lubią prąd. Zgadzam się że sa warte negocjacji ceny i zakupu jesli odpowiadają Ci. Fajne paczki. Co je wyróżnia? Kopółkowy średniotonowy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 19 lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 lipca 2023 Cześć, Wharfedale to kolumny bardzo specyficzne, dość mało uniwersalne. Zdecydowanie są świetnie wykonane, bardzo stabilne, wyróżnia je właśnie wstęga i kopułka na średniotonowym przetworniku. Najlepiej moim zdaniem sprawdzają się ze wzmacniaczem z otwartą górą, więc zarówno Audiolab (mamy go w bardzo dobrej cenie na promocji), jak i AXR100 mogą się spodobać w tym zestawieniu. Same z siebie mają raczej załagodzoną górę, a dodatkowo grają gęstym, ocieplonym dźwiękiem. Całość bardzo muzykalna, moim zdaniem to świetne kolumny do muzyki jazzowej, akustycznej, chociaż też zdecydowanie można je w innych gatunkach. W razie czego zapraszamy do kontaktu celem odsłuchów, wypożyczeń i indywidualnych wycen Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatordźwięku Napisano 20 lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 lipca 2023 Dnia 19.07.2023 o 12:05, Q21 napisał: Cześć, Wharfedale to kolumny bardzo specyficzne, dość mało uniwersalne. Zdecydowanie są świetnie wykonane, bardzo stabilne, wyróżnia je właśnie wstęga i kopułka na średniotonowym przetworniku. Najlepiej moim zdaniem sprawdzają się ze wzmacniaczem z otwartą górą, więc zarówno Audiolab (mamy go w bardzo dobrej cenie na promocji), jak i AXR100 mogą się spodobać w tym zestawieniu. Same z siebie mają raczej załagodzoną górę, a dodatkowo grają gęstym, ocieplonym dźwiękiem. Całość bardzo muzykalna, moim zdaniem to świetne kolumny do muzyki jazzowej, akustycznej, chociaż też zdecydowanie można je w innych gatunkach. W razie czego zapraszamy do kontaktu celem odsłuchów, wypożyczeń i indywidualnych wycen Nie ale czym dźwiękowo różni się ta wstęga od zwykłej kopułki noi , kopulkowy średni od zwykłego średniotonowca , i jak z basem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 20 lipca 2023 Udostępnij Napisano 20 lipca 2023 Takie porównanie jest bardzo trudne, bo kopułki i wstęgi potrafią bardzo się od siebie różnić Są to jednak elementy, które zdecydowanie te kolumny wyróżniają. Basu mają sporo, jest gęsty, mocny, ale nie należy do najszybszych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 20 lipca 2023 Udostępnij Napisano 20 lipca 2023 @amatordźwięku model niżej czyli Wharfedale Evo 4.2 poczytaj może znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 21 lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 lipca 2023 Nie są to zbyt popularne kolumny, choć samo wykonanie i wygląd ( rzecz gustu ) zasługują według mnie na pochwały. https://hi-fi.com.pl/testy/kolumny/5871-wharfedale-evo-4-3.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 21 lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 lipca 2023 (edytowany) Mam mniejszy model. Wiadomo,że czy wygląd nam się podoba to rzecz gustu, ale wykonane są na prawdę super. Zresztą też każdy kto je widzi pierwszy raz pyta co to za kolumny. Wydaję mi się,że serię Aura też kupię. Edytowano 21 lipca 2023 przez Tomasz S. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 21 lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 lipca 2023 (edytowany) @Tomasz S. mam pytanie te 4.2 do jakich pomieszczeń minimum polecasz, no i jak z basem wzbudza się (dudni) na zdjęciu troszkę pusto 🙂 Edytowano 21 lipca 2023 przez RLC2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 21 lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 lipca 2023 @RLC2Bo to był praktycznie pierwszy mebel w nowym mieszkaniu. Już jest teraz lepiej zagospodarowane. Ciężko mi powiedzieć do jakich pomieszczeń bo to od akustyki zależy. One są dosyć kapryśne jeżeli chodzi o ustawienie i wysokość. Ta konstrukcja ma port basowy w podstawie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 21 lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 lipca 2023 2 godziny temu, Tomasz S. napisał: Ciężko mi powiedzieć do jakich pomieszczeń bo to od akustyki zależy. U ciebie całościowo w ilu m² grają? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 21 lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 lipca 2023 @RLC2 Salon z otwartą kuchnią to około 25 metrów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 21 lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 lipca 2023 U mnie podobny metraż dzięki za informację 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 21 lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 lipca 2023 3 godziny temu, Tomasz S. napisał: Mam mniejszy model No aż się prosi. Miejsca nie brakuje Fajny duecik. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 21 lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 lipca 2023 @lpomis to stare zdjęcie, lepiej kolumny na nich widać. Standy są oczywiście. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatordźwięku Napisano 21 lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 lipca 2023 Dnia 19.07.2023 o 07:58, Piotr Sonido napisał: Nie wiem czy tu Audiolab nie byłby delikatnie za słaby. Dźwiękowo, bara by pasował ale one lubią prąd. Zgadzam się że sa warte negocjacji ceny i zakupu jesli odpowiadają Ci. Fajne paczki. Co je wyróżnia? Kopółkowy średniotonowy Ja nie szukam wzmaka bo mam już Ca axr 100d tylko kolumn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 24 lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 lipca 2023 Dnia 21.07.2023 o 13:06, Tomasz S. napisał: Mam mniejszy model. Wiadomo,że czy wygląd nam się podoba to rzecz gustu, ale wykonane są na prawdę super. Zresztą też każdy kto je widzi pierwszy raz pyta co to za kolumny. Wydaję mi się,że serię Aura też kupię. Co to za stolik? ładny. Dnia 21.07.2023 o 18:27, amatordźwięku napisał: Ja nie szukam wzmaka bo mam już Ca axr 100d tylko kolumn Moim zdaniem to byłby ciekawy kompan do nich. Możesz je sprawdzić. Odsłuchać w salonie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 24 lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 lipca 2023 50 minut temu, Piotr Sonido napisał: Co to za stolik? ładny. A to mój projekt. Miał wyjść lekko inny , ale pomyliłem się w obliczeniach 2 razy i finalnie jest taki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 24 lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 lipca 2023 32 minuty temu, Tomasz S. napisał: A to mój projekt. Miał wyjść lekko inny , ale pomyliłem się w obliczeniach 2 razy i finalnie jest taki Ale Ty go robiłeś czy zlecałeś komuś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 24 lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 lipca 2023 52 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Ale Ty go robiłeś czy zlecałeś komuś? Zlecałem. Szafki RTV na rynku albo mi nie pasowały albo były za drogie. Dąb wycięliśmy z Tatą u niego w lesie, w tartaku zrobili z niego deski a stolarz wysuszył, obrobił i zrobił takie blaty. Lokalny spawacz pospawał te profile i pomalował proszkowo. W sumie tylko wymyśliłem jak ma wyglądać, dostarczyłem drewno do specjalistów i złożyłem. Oryginalnie miało wyjść coś jak na grafice poniżej ale najpierw zamówiłem 2 blaty w dokładnie takim samym rozmiarze ( te na dole ma niższy węższy ) więc profile musiałem już inaczej rozrysować. Potem pomyślałem,że górny blat będzie wystawał wyżej ponad profil ale nie założyłem ,że obrobiony blat będzie o tyle niższy niż były deski ( 3,8 a wyszło 3 cm ). I tak w sumie jestem zadowolony z efektu finalnego 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 24 lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 lipca 2023 Dnia 21.07.2023 o 18:27, amatordźwięku napisał: Ja nie szukam wzmaka bo mam już Ca axr 100d tylko kolumn Powinniśmy mieć jedno i drugie u siebie W razie czego zapraszamy na odsłuch. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 lipca 2023 Dnia 18.07.2023 o 21:01, amatordźwięku napisał: Bardzo proszę o konkretne opinie na temat tych kolumn ,czy one są warte tych pieniędzy ? , Co je charakteryzuje ?,co je wyróżnia , czy dobrze się zgrają z Ca axr100d?. Kupowanie kolumn "na oko" to według mnie pomysł, z którym powinniśmy być ostrożni. Mam takie domniemanie, że pytasz o nie bo Ci się podobają co nie jest dziwne Niemniej łatwiej będzie Ci dopasować kolumny pod siebie jeśli spróbujesz określić swoje preferencje. Evo to zdecydowanie ciepłe kolumny, które lubią prąd więc AXR to w zasadzie nie taki najgorszy kompan do nich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano 24 lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 lipca 2023 Miałem okazję słyszeć Evo 4.2, bardzo ładnie grają środkiem. W UK to popularny model, ładnie wygląda i dobrze brzmi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatordźwięku Napisano 24 lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 lipca 2023 6 godzin temu, S4Home napisał: Kupowanie kolumn "na oko" to według mnie pomysł, z którym powinniśmy być ostrożni. Mam takie domniemanie, że pytasz o nie bo Ci się podobają co nie jest dziwne Niemniej łatwiej będzie Ci dopasować kolumny pod siebie jeśli spróbujesz określić swoje preferencje. Evo to zdecydowanie ciepłe kolumny, które lubią prąd więc AXR to w zasadzie nie taki najgorszy kompan do nich. Nie chcę kupować na oko , poprostu próbuje zawęzić swoje kryteria wyszukiwania , gdy będę pewny co chce odsłuchać , to napewno na te odsłuchy pojadę , ciekawią mnie także kolumny Taga Harmony , kef , nie tylko wharfedale... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts