Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Od 2 dni jestem użytkownikiem TIDAL MAX, ale nie mogę tego ogarnąc. W aplikacji Onkyo jest bałagan, Chromecast nie działa. Możliwość kontroli jest tylko poprzez Airplay2.

Co Wy na to? jakie macie wrażenia?

Napisano

U mnie również  w Onkyo (NS-6170) chromecast działa ale katalog się  nie zmienił na Max. Dalej jest tulko flack 16/44 i MQA, natomiast w aplikacji smartphone mam nowy Max ale cały  katalog  MQA wypadł  a powinno być jedno i drugie według  zapewnień  że strony Tidala.

Napisano
55 minut temu, Carmion napisał:

U mnie na Cambridge cxn V2  max  pokazuje jako FLAC 44.1/48khz i 16/24 bit. 

U brata na wiim mini bez problemów. 

Ach te cyferki 😁

Lepiej wam gra, jak widzicie na wyświetlaczu 24bit, albo 48kHz?

Napisano
3 minuty temu, DiBatonio napisał:

Ach te cyferki 😁

Nie, różnica jest niezauważalna i widzę tylko pomiędzy Tidal a Spotify. A te całe mqa mam odczucia różne. Dla mnie najlepiej brzmią wydania japońskie płyt 44.1khz i 16bit.  

Napisano
3 godziny temu, DiBatonio napisał:

Ach te cyferki 😁

Wiesz, bardziej chodzi o to, że jeżeli place i chce widzieć w aplikacji 96 albo 192kHz to chce je widzieć a nie 44,1 ;) bo to czy powiedzmy odczuwam różnice to kwestia drugorzędna;) to tak jakby kupić auto, ma jechać max 300km/h a finalnie pojedzie 180km/h i ktoś powie, po co się burzyć skoro i tak nie jeżdżę 300 ;). Rozumiesz o co mi chodzi? 

Napisano
11 minut temu, Michał Gałązka napisał:

Wiesz, bardziej chodzi o to, że jeżeli place i chce widzieć w aplikacji 96 albo 192kHz to chce je widzieć a nie 44,1

Zgadzam się. Chcę mieć dokładnie to za co płacę. Jeśli obiecują cyferki  - to niech one będą takie jak w obietnicy. 

Swoją drogą, nawet nie wiedziałem (nie znalazłem do dziś) że są jakieś pliki FLAC 192 na Tidal. Są takie? 

Mam dwa serwisy streamingowe - Tidal i Qobuz. Temu drugiemu ufam trochę bardziej.

Taka ciekawostka, znalazłem błąd w pewnym utworze na Qobuz - potem kupiłem oryginalną płytę CD - i ten błąd jest w tym samym miejscu. Czyli było ripowane z tego samego źródła. 

Napisano

Ależ Tidal napisał jaki ma plan co do Flac HiRes, trzeba tylko przeczytać: https://support.tidal.com/hc/pl/articles/17412130162961-HiRes-FLAC-i-nowe-poziomy-jakości-dźwięku

Cytat

Które urządzenia mogą odtwarzać dostępne pliki HiRes FLAC?

Obecnie pliki HiRes FLAC są dostępne tylko w streamingu bezpośrednio w systemach iOS, Android, komputer lub Internet. Obsługa TIDAL Connect, Sonos i Chromecast pojawi się później w 2023 roku.