BeMajestiX Napisano 19 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 Witam. Pracownicy w sklepie utwierdzają mnie w przekonaniu, że między danymi kablami XLR: https://supersound.pl/73301-ssq-xx3-kabel-xlr-xlr-3-metrowy a np: WIREWORLD OASYS 8 , WIREWORLD LUNA 8 - Nie będzie ŻADNEJ różnicy w odbiorze dźwięku. Ciężko w to uwierzyć że między dwoma kablami w cenie ok. 1000zł a 120 nie będzie żadnej różnicy - co sądzicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 19 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 Hm. Moze i mowia. Moze dlatego ze pewnie i jeden i drugi kabel jest zrobiony z miedzi. Ktora jest bardzo dobrym przewodnikiem pradu. Nawet jesli ten drugi jest np. ze srebra. Roznica pomiedzy nimi jest wtedy - przeczytalem w necie - 5 %. Ktos mi powie ze mamy tak wyczulone uszy ze potrafimy to wylapac? Nie sadze. Nie wierze w kable i tyle. Jednak gdybym sie mylil, nigdy nie kupuje najtanszego. Sam uzywam Melodiki. Dzwiek miodzio. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 19 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 Najwyrazniej zdobyli sie na odrobine szczerosci. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 19 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 1 minutę temu, ProjectPi napisał: Najwyrazniej zdobyli sie na odrobine szczerosci. Najwyrazniej. Dzisiaj czytalem cos o stolikach audio - pisalo najcichszy stolik ... Nie wiedzialem ze stoliki moga byc glosne, nie mowiac o tym ze moga wydawac dzwieki 🤣 Ten przemysl - hifi czy audio, jak kto woli - zrobil sie przez te wszystkie lata bardzo innowacyjny, jesli chodzi o sposob wyciagniecia od nas kasy . Ale top moja opinia . 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 1 godzinę temu, Artur Brol napisał: Roznica pomiedzy nimi jest wtedy - przeczytalem w necie - 5 %. Ale jak ta różnica ma się przejawić? Zagrają głośniej? No to wystarczy na miedzianych dodać 5% głośności i mamy to samo. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 19 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 Nie wiem czym to się ma przejawiać, chodziło mi że tych 5 % różnicy nikt z nas nie usłyszy, bo nie mamy tak czułego słuchu. Czymkolwiek ta różnica miała by być. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 (edytowany) Różnicę między 60 dB a 63 dB (+5%) na pewno da się usłyszeć. Choć oczywiście płacić krocie za zrobienie sobie głośniej nie ma sensu;) Edytowano 19 sierpnia 2023 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BeMajestiX Napisano 19 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 (edytowany) 31 minut temu, Artur Brol napisał: Nie wiem czym to się ma przejawiać, chodziło mi że tych 5 % różnicy nikt z nas nie usłyszy, bo nie mamy tak czułego słuchu. Czymkolwiek ta różnica miała by być. Dla mnie 5% "na plus" wydaje się sporo, ba przy sprzęcie za 20 tys zł - który będę brał we wrześniu. A co do kabli XLR to jakie byście polecili do tego sprzętu: monitory: adams a8h sub: adam audio sub8 karta dzwiekowa: UNIVERSAL AUDIO UA - APOLLO SOLO USB HE najlepiej dwumetrowe lub więcej, powiedzmy w budżecie do 1-1,5 tys za dwa w sumie mogę przystać na od 1,5 metra+ Edytowano 19 sierpnia 2023 przez BeMajestiX Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 19 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 Ok, 5 % to nie malo ale tylko jesli to mozesz uslyszec, a raczej na to szanse sa male. To nie chodzi o kase tylko o przewodzenie pradu - srebro robi to o 5% lepiej. XLR sprobuj tych . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BeMajestiX Napisano 19 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 (edytowany) Na polskich sklepach dane kable (melodika) sa w cenie 200-300zł. A wykorzystując cały budżet - 1500zł? Jest sens szukać coś droższego? Przy WIREWORLD OASYS 8 jeszcze bym się zmieścił w budżecie. Edytowano 19 sierpnia 2023 przez BeMajestiX Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 19 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 Tylko mi powiedz cos - to sa kable do laczenia np. wzmacniacza z odtwarzaczem. 50 cm nie wystarczy? Bo sie troche zgubilem. Czyli kupujac ten kabel za te 300 zl, zostaje ci blisko 1200. to dobrze , nie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BeMajestiX Napisano 19 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 (edytowany) 3 minuty temu, Artur Brol napisał: Tylko mi powiedz cos - to sa kable do laczenia np. wzmacniacza z odtwarzaczem. 50 cm nie wystarczy? Bo sie troche zgubilem. Czyli kupujac ten kabel za te 300 zl, zostaje ci blisko 1200. to dobrze , nie? dane monitory są aktywne, czyli bez wzmacniacza zewnętrznego. połączyć trzeba dwa monitory aktywne + sub, no i karta dźwiękowa , i pod PC. Oczywiście, super, że zostaje 1200 zł, lecz pytanie brzmi czy warto doinwestować w droższe kable, do 1500 jak pisałem, jeżeli będzie na tyle warty przeskok jakości. Metr już by wystarczył, lecz chciałbym minimum 1,5. Edytowano 19 sierpnia 2023 przez BeMajestiX Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 19 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 Ja bym sprobowal tych Melodik. Moze sie da wypozyczyc. Nie spodoba sie oddajesz i bierzesz na warsztat inne. Jak juz pisalem, nie wierze zbytnio w kable. Nie prowadzi to u mnie jednak do kupowania wszystkiego co najtansze. Po pierwsze, moge sie mylic a po drugie, kupujemy oczami wiec nawet czasem dla przyjemnosci mozna sobie ladnie zrobiony kabel kupic. Raz sie zyje. Jednak bez przesady z cena. Jesli chodzi o przeskok jakosci - tutaj musisz sam sprawdzic. Wiele osob mowi ze jest a znow inni ze nie ma. Kto ma racje ? Z tego co widze to Melodika ma dosc przystepne ceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BeMajestiX Napisano 19 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 Ok dziękuję za pomoc. Jakiś konkretnie model melodiki mialeś na myśli z tej serii "purple" ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 19 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 Purple Rain sprawdz. Maja inne chyba tez ale mi sie strona Melodiki nie otwiera w pracy. Oprocz Melodiki masz wiele innych firm, w tym polskich producentow. Jesli cie sie nie spieszy porozgladaj sie dobrze. Samo szukanie to juz zabawa jest w tym hobby 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BeMajestiX Napisano 19 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 Dziękuję Ok w takim bądź razie może inni użytkownicy jeszcze coś podpowiedzą, tymczasem poklikam do salonów audio m.in, i też zobaczymy co doradzą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 19 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 Tutaj popatrz tak na początek https://planetadzwieku.com/category/przewody-interkonekty-xlr Jest tam kilka firm. Jako ciekawostka- pytałem raz w salonie o kable to mi polecono z rolki. Ile dokładnie kosztowały nie pamiętam już ale co wiem że nie były drogie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 19 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 Najprosciej siegnac po cos z segmentu pro: https://mogami.pl/page,search?q=xlr https://hosatech.com/products/analog-audio/interconnect-cables/hosa-pro-single-interconnects/hxx-000/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 Kable najlepiej kupować w sklepach dla dźwiękowców. Tam nie doliczają audiofilskiego podatku. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 19 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 (edytowany) 9 godzin temu, BeMajestiX napisał: Witam. Pracownicy w sklepie utwierdzają mnie w przekonaniu, że między danymi kablami XLR: https://supersound.pl/73301-ssq-xx3-kabel-xlr-xlr-3-metrowy a np: WIREWORLD OASYS 8 , WIREWORLD LUNA 8 - Nie będzie ŻADNEJ różnicy w odbiorze dźwięku. Ciężko w to uwierzyć że między dwoma kablami w cenie ok. 1000zł a 120 nie będzie żadnej różnicy - co sądzicie? Mając w łapkach monitory aktywne można bardzo łatwo testować rozne kable (nikt nie bedzie pier.....ł że nie zagrało bo wzmacniacz nie ten). Edytowano 19 sierpnia 2023 przez Chyba Miro 84 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BeMajestiX Napisano 19 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2023 Ok dziękuje za odpowiedz, na poczatek mysle sprawdzę Melodike MD2X I jeszcze mam pytanie czy przy kablach XLR, np danych powyżej dlugosc kabla zmienia (pogarsza) jakość dźwięku?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano 21 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2023 Dnia 19.08.2023 o 18:35, BeMajestiX napisał: I jeszcze mam pytanie czy przy kablach XLR, np danych powyżej dlugosc kabla zmienia (pogarsza) jakość dźwięku?? Nie. Jakby mialy 10m to moze, ale nie uslyszysz roznicy pomiedzy 2 a 3m. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 23 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 sierpnia 2023 Panowie, Zawsze powtarzam, większość salonów wypożycza przewody do domu. Można sprawdzić w swoich warunkach i stwierdzić, czy warto waszym zdaniem dopłacać czy nie 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts