Gaara Mat Napisano 28 października 2023 Udostępnij Napisano 28 października 2023 Witam. Od jakiegoś czasu zauważyłem/usłyszałem, że transformator buczy, brumi podczas pracy urządzenia. Nie dzieje się tak cały czas. Często można to zaobserwować wieczorami. Czy może mieć na to wpływ ogólne obciążenie sieci elektrycznej w bloku? Wiadomo, że wieczorami zapotrzebowanie na energię jest większe. Jestem sposobem na zniwelowanie tego symptomu jest DCbloker? Mój wzmacniacz to MF m3si. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomikin Napisano 28 października 2023 Udostępnij Napisano 28 października 2023 Miałem podobny problem z Harmanem HK980 i u mnie DC Blocker nie pomógł. Problem leżał gdzie indziej a znikł parę lat później po przemeblowaniu 🙂 Spróbuj ustawić wzmacniacz w innym miejscu, na innym meblu. Jeśli to nie pomoże to wtedy DC Blocker. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaara Mat Napisano 28 października 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 października 2023 29 minut temu, tomikin napisał: Spróbuj ustawić wzmacniacz w innym miejscu, na innym meblu. Uuuu to będzie trudne. Na tą chwilę nie mam takiej możliwości jeśli byla by to wina mebla na którym stoi to wydaje mi się, że by cały czas buczał. Finalnie planuje kupić stolik audio, ale to zakup o niższym priorytecie. Najpierw streamer i listwa! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 30 października 2023 Udostępnij Napisano 30 października 2023 Warto spróbować z DC Blockerem, on nie zawsze pomoże, ale w tej sytuacji może się poprawić. Napisz do nas w razie czego, na pewno znajdzie się coś do wypożyczenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 30 października 2023 Udostępnij Napisano 30 października 2023 Próbowałeś na nim postawić, położyć coś cięższego. Dwa większe tomy. Ewentualnie coś podłożyć bezpośrednio pod wzmacniacz. Można się zorientować skąd jest ten hałas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 30 października 2023 Udostępnij Napisano 30 października 2023 (edytowany) 26 minut temu, Highlander_now napisał: Próbowałeś na nim postawić, położyć coś cięższego. Dwa większe tomy. Ewentualnie coś podłożyć bezpośrednio pod wzmacniacz. Można się zorientować skąd jest ten hałas. Można i tak spróbować, ale dwatomy to za mało. 😉 Bez kilku kg nie podchodź. Czy stolik może mieć znaczenie, może i tak 😁 Ja bym zdjął obudowe/pokrywę i przyjrzał się jak jest zamocowany transformator, spróbowałbym dokręcić jeszcze trochę. @Gaara Mat DC bloker może nie pomóc, jedynie zamuli brzmienie. Akurat wieczorem w blokowiskach jest mniej "elektroszumu", może zacznij od siebie, kiedy wlacz6sz wzmak i słyszysz brumienie sprawdź inne urządzenia w domu jakie są wpiete w gniazda. Sprawdź, czy np nie brumi w momencie kiedy masz włączone TV, może PC w innym pokoju, wypnij lodówkę na chwilę. Edytowano 30 października 2023 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 października 2023 Udostępnij Napisano 30 października 2023 (edytowany) Dnia 28.10.2023 o 10:47, Gaara Mat napisał: Od jakiegoś czasu zauważyłem/usłyszałem, że transformator buczy, brumi podczas pracy urządzenia na ogół są dwie przyczyny zakładam że trafo nie było narażone na obciążenie /praca na zwarciu/ przegrzane trafa może spowodować poluzowanie się uzwojeń i zmianę jego parametrów, zwarcie między zwojami. Objawy może też powodować za niska częstotliwość, sieci lub spadek napięcia co przekłada się na zmniejszoną moc trafa do obciążenia przez wzmacniacz, przy założeniu że w/w jest ok to może być wada konstrukcyjna, lub poluzowane mocowanie trafa do konstrukcji. Zle wykonanie impregnowanie zwojów może też powodować buczenie trafa. Ważne pytanie, na jakie napięcie pracy masz ustawiony wzmacniacz 230V czy 240V Edytowano 30 października 2023 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 30 października 2023 Udostępnij Napisano 30 października 2023 To buczy jakiś luz na trafie , może być źle dokręcony , u mnie pokrywy Ogonowskiego miały luz , zrobiłem uszczelkę z bitumu i po temacie a tak było to 50Hz buuu słyszalne w miejscu odsłuchowym 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 31 października 2023 Udostępnij Napisano 31 października 2023 Nie jesteś pierwszy który to obserwuje na Musicalu. Blocker nie pomoże. Czy w domu wtedy działaja inne urzedznia jak zmywarka albo pralka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaara Mat Napisano 31 października 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 października 2023 Trochę to wszystko dziwne bo zaobserwowałem to późnym wieczorem. Żadne urządzenia, o które pytaliscie nie były włączone. Od tamtej pory nie zaobserwowałem już buczenia. Teraz jest ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts