darek.s74 Napisano 6 listopada 2023 Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 Cześć. Posiadam amplituner jak w tytule, do którego podłączony mam telewizor kablem optycznym. Mam do tego kolekcję płyt CD, których nie mam na czym odtwarzać i wymyśliłem sobie zakup jakiegoś odtwarzacza. Budżet mam dość ograniczony (około 500-600 zł.) więc jeśli chodzi o odtwarzacze CD w grę wchodzą tylko używki. Więc wpadłem na pomysł o zakupie Blu-ray i wykorzystywania go do słuchania płyt (nowe można kupić za 500-600 zł.). Tylko czy to jest dobry pomysł i jakość dźwięku z takiego z odtwarzacza byłaby lepsza niż ze Spotify (aktualnie w ten sposób słucham muzyki)? Jeśli tak to na co mam zwrócić uwagę przy zakupie i jaki jakimi kablami podłączyć go do Yamahy. Pomyślałem o wyjściu optycznym, ale tam podpięty mam TV - czy istnieją jakieś rozdzielacze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel.klemens@gm Napisano 6 listopada 2023 Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 (edytowany) A ta Yamaha ma tylko jedno wejście optyczne? Jest jeszcze kabel coaxial. Kolejny sposób to prosty chinch czyli analogowo bo dźwięk przestrzenny u ciebie odpada. Jakość Spotify vs odtwarzacz dla mnie muzyka z cd brzmi lepiej. Edytowano 6 listopada 2023 przez pawel.klemens@gm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek.s74 Napisano 6 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 (edytowany) Wydaje mi się że jedno optyczne ale sprawdzę jeszcze w domu. A taki odtwarzacz Blu-Ray sprawdziłby się myślisz jako CD? Edytowano 6 listopada 2023 przez darek.s74 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek.s74 Napisano 6 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 I jeszcze jedno. Czy do moich potrzeb ma znaczenie czy kupię odtwarzacz DVD czy Blu-ray? Całkowicie pomijam aspekt oglądania filmów, ma służyć tylko i wyłącznie do muzyki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel.klemens@gm Napisano 6 listopada 2023 Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 Ja słuchałem na DVD i blu ray. Nie potrafiłem wyłapać różnic w brzmieniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek.s74 Napisano 6 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 Rozumiem, dzięki za info Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 6 listopada 2023 Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 Nie jestem przekonany czy DVD czy Bluray będzie tak wygodny w obsłudze jak CD. Czy będziesz musiał podłączyć do TV żeby widzieć jakie operacje przeprowadzasz itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel.klemens@gm Napisano 6 listopada 2023 Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 Zdecydowanie CD będzie wygodniejsze bo żeby cokolwiek zmienić w ustawieniach DVD/blu ray trzeba wspomóc się tv. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek.s74 Napisano 9 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 listopada 2023 (edytowany) A co myślicie o odtwarzaczu PIONEER PD-30AE? Mógłbym wziąć go np na raty. Albo też w ratach YAMAHA CD-S303 lub DENON DCD-600NE? Czy z Yamaha RN-602 sensownie by któryś zagrał? Edytowano 9 listopada 2023 przez darek.s74 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel.klemens@gm Napisano 10 listopada 2023 Udostępnij Napisano 10 listopada 2023 Ja odtwarzacza bym za tyle nie kupił. Szedł bym w używkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 10 listopada 2023 Udostępnij Napisano 10 listopada 2023 8 godzin temu, darek.s74 napisał: Czy z Yamaha RN-602 sensownie by któryś zagrał? Zdecydowanie lepiej kupić kilkuletni odtwarzacz CD zamiast nowego w podobnej cenie. Choćby Yamahę 700 lub 1000 (czyli dość świeże modele). Był niedawno bardzo podobny temat-też o sensie używania BR do płyt CD. Poszukaj to i poczytaj, bo jest tam parę propozycji. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 10 listopada 2023 Udostępnij Napisano 10 listopada 2023 Lepiej kupic uzywany odtwarzacz CD jeśli bedziesz na tym odtwarzał muzykę. Jeśli jeszcze filmy to do tej Yamahy możesz wziąć odtwarzacz BD i podłączyć cyfrowo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek.s74 Napisano 10 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 listopada 2023 Ale jakby pominąć kwestię czy 1500 to drogo za jak nowy sprzęt (tak, wiem że budżetowy) to z tych wymienionych któryś się nada? Nie mam kasy (a bardziej zgody żony 😀) żeby jednorazowo wyłożyć kilka ładnych stów na używany sprzęt. Ale raty po kilkadziesiąt złotych to już nie byłby większy problem. Zresztą nie znam sie i bałbym się kupować używkę z lat 90-tych żeby nie trafić na jakiego złoma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 10 listopada 2023 Udostępnij Napisano 10 listopada 2023 Pioneer DP-30AE z nowych CD w swojej cenie dźwiękowo wypada bardzo dobrze, gra neutralnie, bez podbarwień, ale nie sterylnie. Bardzo dobrze spisuje się też jako transport CD po optyku lub wyjściu koaksjalnym, więc będziesz mógł sprawdzić, czy DAC w CD czy we wzmacniaczu wypada lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek.s74 Napisano 10 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 listopada 2023 (edytowany) A jak się ma do tego Pioniera Yamaha 303 i czy ma znaczenie to, że ampli jaki posiadam to Yamaha RN-602? I czy dźwięk z takiego odtwarzacza będzie zauważalnie lepszy niż ze Spotify? Edytowano 10 listopada 2023 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim-nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 10 listopada 2023 Udostępnij Napisano 10 listopada 2023 Dźwiękowo nie ma znaczenia czy odtwarzacz CD jest tej samej marki co amplituner. Czy będzie lepiej z CD niż Spotify-powinno być, ale nie porównywałem. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 10 listopada 2023 Udostępnij Napisano 10 listopada 2023 Yamaha o tyle pewna, że firma istnieje, a w przypadku Onkyo i Pioneer...to jak na razie zmartwychwstanie ze znakiem zapytania... Wolałbym Yamahę tym bardziej, że już problemy wieku dziecięcego ma za sobą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek.s74 Napisano 11 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 listopada 2023 Ok, bardzo wszystkim dziękuję za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts