Luk Pl Napisano 3 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2023 Witam, poniżej załączam link do mojego dysku Google, w nim znajdziecie folder 'Sonic Overload - Bass Test' do pobrania przez jakiś czas. ENJOY https://drive.google.com/drive/folders/10fc8-iA_GI_Z-Yj0Wky6hgtm2TIoM5PB?usp=drive_link 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk Pl Napisano 3 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2023 Lista plików Bass Mekanik - 01 - Mission Briefing Bass Mekanik - 02 - System Check Bass Mekanik - 03 - How LOW Can You Go Bass Mekanik - 04 - 80-70Hz Bass Mekanik - 05 - 70-60Hz Bass Mekanik - 06 - 60-50Hz Bass Mekanik - 07 - 50-40Hz Bass Mekanik - 08 - 40-30Hz Bass Mekanik - 09 - 30-20Hz Bass Mekanik - 10 - 20-10Hz Bass Mekanik - 11 - 10-01Hz Bass Mekanik - 12 - Bottomless Beat Bass Mekanik - 13 - Sine Bombs Bass Mekanik - 14 - Front End Alignment Bass Mekanik - 15 - Live Beat Bass Mekanik - 16 - 60-69Hz Bass Mekanik - 17 - 70-79Hz Bass Mekanik - 18 - 80-89Hz Bass Mekanik - 19 - 90-99Hz Bass Mekanik - 20 - 100-109Hz Plików jest 99, nie chce mi się dalej kopiować, ale widać już mniej więcej o co chodzi 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2023 (edytowany) Ciekawy test. Biurkowe Bowersy 607 S2 AE "schodzą" mi spokojnie do 60 Hz. Potem zaczyna być ciszej, ale ciągle słyszalnie. Przy ok. 46-42 Hz mam rezonans pomieszczenia (jest nawet trochę głośniej niż przy 80-70 Hz). Dalej Bowersy ciągną jeszcze do 35 Hz. Potem robią się już znacznie cichsze, ale 30-22 Hz jest nadal do usłyszenia. Z pliku 20-10 Hz nie słychać już nic. Edytowano 3 grudnia 2023 przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk Pl Napisano 3 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2023 Dzięki za komentarz, teraz wiem że link działa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 3 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2023 @Luk Pl pochwal się jakiego masz suba😃 i od ilu coś u Ciebie słychać. Masz dsp? Cała dyskografia Bass Mekanik jest cool. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk Pl Napisano 3 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2023 16 minut temu, AudioTube napisał: pochwal się jakiego masz suba😃 i od ilu coś u Ciebie słychać. Nie mam suba. Mam dwa zestawy kolumn. Podstawki Quadral Phonologue Pico C schodzą zaskakująco nisko. Cichy bass słychać poniżej 40Hz, producent w specyfikacji podaje zakres od 44Hz. Drugie to kolumny podłogowe Indiana Tesi 561, tu sytuacja wygląda trochę gorzej ponieważ według testu bass ucina gdzieś w okolicach 40Hz, a producent w specyfikacji podaje zakres od 35Hz. Dobrze to wiec świadczy o Quadral'u, ale to też inna półka cenowa. 24 minuty temu, AudioTube napisał: Masz dsp? Niestety nie posiadam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2023 4 minuty temu, Luk Pl napisał: Dobrze to wiec świadczy o Quadral'u, ale to też inna półka cenowa. A są ustawione w tym samym miejscu? To może mieć znaczenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk Pl Napisano 3 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2023 (edytowany) @Kraft Tak, jedna stoi na drugiej Edytowano 3 grudnia 2023 przez Luk Pl Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2023 Fajne ta Quadrale. Zasługują na lepsze ustawienie;) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk Pl Napisano 3 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2023 To stare zdjęcie, teraz stoją trochę inaczej, już nie tak ciasno, z ich dźwięku jestem bardzo zadowolony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 4 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2023 12 godzin temu, Kraft napisał: Biurkowe Bowersy 607 S2 AE "schodzą" mi spokojnie do 60 Hz. Potem zaczyna być ciszej, ale ciągle słyszalnie. Przy ok. 46-42 Hz mam rezonans pomieszczenia (jest nawet trochę głośniej niż przy 80-70 Hz). Dalej Bowersy ciągną jeszcze do 35 Hz. Potem robią się już znacznie cichsze, ale 30-22 Hz jest nadal do usłyszenia. Szanowni koledzy zasmucę Was, to nie tak wykonuje się testy kolumn i nie z pliku MP-3 😏. U mnie nawet głośniczki w laptopie schodzą poniżej 40Hz😀 Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2023 22 minuty temu, Karol64208 napisał: Szanowni koledzy zasmucę Was, to nie tak wykonuje się testy kolumn A jak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 4 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2023 Nawet jak słychać u Was cicho na kolumnach 30-40Hz, to pamiętajcie że częstotliwości podaje się z uwzględnieniem skuteczności i wtedy to jest bardziej wiarygodne Np 30Hz -6dB a 40Hz -3dB. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 4 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2023 7 minut temu, Kraft napisał: A jak? przede wszystkim nie z MP-3 plik jest z kompresowany, Jaką moc miałeś ustawioną na kolumnach, napięcie, itd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2023 2 minuty temu, Karol64208 napisał: Jaką moc miałeś ustawioną na kolumnach? Taką z jaką normalnie słucham muzyki. 38 minut temu, Karol64208 napisał: U mnie nawet głośniczki w laptopie schodzą poniżej 40Hz Serio puszczałeś plik "40-30 Hz", który udostępnił Luk? Jeśli nie, to spróbuj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 4 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2023 Przed chwilą, Kraft napisał: Taką z jaką normalnie słucham muzyki. to jest właśnie błąd, tak to każda zagra jak chcesz. I to stwierdziłeś na słuch, a inne parametry? Proces pomiaru kolumn czy też sprzętu jest dość skomplikowany i nie zrobisz tego sposobem domowym bez odpowiednich przyrządów. P.S. Raczej nie wydawaj opinii przy swoich testach, to mało profesjonalnie będzie, wręcz śmieszne. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2023 (edytowany) 5 minut temu, Karol64208 napisał: I to stwierdziłeś na słuch, Oczywiście, że na słuch, bo to jest właśnie taki rodzaj testu. Twoje uwagi krytyczne mnie nie przekonały. Tym bardziej, że jak mi się zdaje, do udostępnionych plików nawet nie zaglądałeś. Pozdrawiam Edytowano 4 grudnia 2023 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 4 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2023 5 minut temu, Kraft napisał: Oczywiście, że na słuch, bo to jest właśnie taki rodzaj testu nie będę Ciebie przekonywał, skoro jesteś szczęśliwy. 7 minut temu, Kraft napisał: Tym bardziej, że jak mi się zdaje, do udostępnionych plików nawet nie zaglądałeś. Bass Mekanik - 08 - 40-30Hz.mp3 nawet sprawdziłem na przyrządzie😏. Pozdr. Nie polecaj tych śmieci innym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2023 (edytowany) 7 minut temu, Karol64208 napisał: Bass Mekanik - 08 - 40-30Hz.mp3 56.49 kB · 4 downloads nawet sprawdziłem na przyrządzie😏. I co Ci wyszło? Że plik "40-30 Hz" zawiera inny zakres częstotliwości niż podany? Edytowano 4 grudnia 2023 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 4 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2023 21 minut temu, Kraft napisał: I co Ci wyszło? Kolego, chyba wiesz co to jest plik MP-3. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2023 Nie chcesz odpowiedzieć, to nie. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 4 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2023 (edytowany) 11 minut temu, Kraft napisał: Nie chcesz odpowiedzieć, to nie. a co mam Ci odpowiedzieć, sygnał z MP-3 w porównaniu do analogu /generator/, wiesz przecież jak jest różnica. To jest dużo czynników mający wpływ na pomiar, między innymi w domu, jaką masz pewność że wzm. na którym testujesz jest liniowy w paśmie itd. Jak pisałem wcześnie, taki test to wszystkie kolumny zagrają co tylko zechcemy. Następstwem tego będzie grzebanie w akustyce, w sprzecie itd. tak jak przy pomiarach za pomocą telefonów, laptopów itp. wykonane pomiary. Nawet usłyszysz 20kHz🤣 Pozdr. Edytowano 4 grudnia 2023 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 4 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2023 Mając FLAC pomiar będzie wiarygodny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 4 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2023 3 minuty temu, Butler napisał: Mając FLAC pomiar będzie wiarygodny? też nie, brak pozostałych czynników ustawień do pomiaru i narzędzi pomiarowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 4 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2023 UMIK z REV są wiarygodnym narzędziem do określenia zakresu przenoszenia częstotliwości? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts