Skocz do zawartości

Kącik komputerowy wątek.

Recommended Posts

4 godziny temu, gienas napisał:

Mnie SilentLoop 2 od BeQuiet tak z miesiąc przed końcem gwarancji zaczłą jęczeć gorzej od wiatraka. Wymienili na nowy, ale wróciłem do wiatraka

SL2 czy SL1? Pierwsza wersja była faktycznie skopana. Szybko się pozbyłem. Arctic wjechał niedawno.

1 godzinę temu, Bogusław 66 napisał:

To wszystko ... 

Jak puściłem ten stress test w prime95 (most heat) to było zdecydowanie więcej. 70 kilka z tego co pamiętam (5900X).

23 godziny temu, PanKlor napisał:

Jak puściłem ten stress test w prime95 (most heat) to było zdecydowanie więcej. 70 kilka z tego co pamiętam (5900X).

z Prime95 dziwna sprawa.  Procek prawie 90 / 6 śmigieł na max / chłodnica zimna

Podejrzewam ze mam zapowietrzony układ. 

Ta buda ma ramkę do mocowania chłodnicy i wiatraków na górze, ma tez dwie pozycje montażu, całkiem w poziomie i pod lekkim kątem.  Może musze odejść od poziomu i podnieść jeden koniec chłodnicy.

Albo jakoś przegonić pompkę niechaj przepompuje płyn

Sprawa nie jest prosta.

Obecnie 3 wiatraki spięte w gniazdo 4 pin CPU Opt.  Po testach widzę, że to gniazdo reaguje nie na temperature procka a jego obciążenie wspierając dodatkowy wiatrak, gdy używa się na wieży. Dlatego nie ma możliwości wpływać na profil ani w biosie ani przez soft. To, dlatego pogoniły na max przy 100% obciążenia procesora.

Rozważam przejście na potrójny kabel od motopompki ARCTIC bo o ile chłodnica 240 grzała się równo to 360 już nie ma równomiernego rozkładu ciepła. Podejrzewam zbyt mały przepływ chłodziwa co by tłumaczyło takie temperatury na procku..

3 dodatkowe śmigła podłączyłem po najmniejszej linii oporu tam, gdzie było walne gniazdo Fan .... a to błąd.

MOBO daje mi 3 x Fan w tym jedno sterowane z czujnika temperatury który ja włożyłem w żeberka od GPU (gdy przekroczy 60 Stopni dolny wiatrak przechodzi na "On").

Myślę ze przy chłodnicy 360 lepiej zasilać pompkę z dedykowanego wejścia AIO

Mam wpięty jeden kabel od AIO w CPU. 3 wiatraki na froncie w jedno miejsce (mobo), 1 tylny w drugie (mobo). Żadnych problemów ze sterowaniem. CPU OPT nie sprawdzałem ale nie sądzę, żeby to był problem. Soft pozwala na konfigurowanie dowolnego złącza w zależności od dowolnej rejestrowanej temperatury. Np. front mam ustawiony w zalezności od CPU/GPU Max a AIO tylko od CPU. 

Poprzednio z CPU OPT pracował jeden wiatrak (tył) i było oki, 3smigła to za dużo, bo jak pisałem nie mam wpływu na jego prace.

A widać/słychać ze o wejście FAN OPT sugeruje się obciążeniem procesora co zresztą jest logiczne, gdy używamy tego złącza zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem, czyli do wieży chłodzenia powietrznego z dwoma śmigłami.

Bede dalej walczył z "wiatrakami".

Ale profilaktycznie zamówiłem już smar Noctua gdyby trzeba było podnosić pompkę by zamienić kabelek.

U mnie jeszcze walka z oświetleniem. 

https://i.postimg.cc/hvmmLFx1/P-20240318-084805.jpg

Poprzednio wszystko przepuściłem przez rozdzielnie Asusa https://i.postimg.cc/QMRxpFqv/P-20240318-085146.jpg tam jest możliwość ściemniania oświetlenia. Teraz jest za jasno i za dużo do podłączenia. 

Nie martwię się obciążeniem wejścia, bo jeszcze kolejne/dodatkowe 3 wiatraki wytrzyma.

Irytuje mnie reakcja tego wyjścia na obciążenie procesora a nie jego temperature. jeden wiatrak był cichy ... przy trzech jest szum, niepotrzebny szum. trzeba to zmienić.

Myślę ze rozdzielę sterowaniem AIO.  większe możliwości ustawień poszczególnych składowych.

Zrzutekranu2024-03-18121935.png.66e5f5df5613ed69bfdcfe5910d7d1a5.png

24 minuty temu, Bogusław 66 napisał:

Poradzę sobie .... ma być tak jak ja chcę a nie jak wyszło.

Nie wątpię. Tylko zwracam uwagę, że generujesz sobie sztuczne przeszkody używając konkretnego softu. Inne oprogramowanie spokojnie pozwoli Ci sterować dowolnym fan headerem w zależności od wybranego parametru. 

• 2 weeks later...

Ciągle pracuje nad profilem "tryb cichy"

Dwa wiatraki pod GPU są sterowane z czujnika temperatury który wpierw był w żeberkach grafiki, ale ta grafa sama sobie dobrze radzi z temperaturami i to było złe miejsce wiec przeniosłem go blisko rdzenia, teraz jest szybsza reakcja. wentylatorów.

https://drive.google.com/file/d/16eccGothD0w-P9gHPzOapbrKH8c4FDMg/view?usp=sharing

Nie udało mi się wykonać planu na oświetlenie RGB

Buda Asusa ma przycisk z przodu do zmian podświetlania oraz wyprowadzony kabel połączeniowy.  

rozdzielacz jest dedykowany i znajduje się w pakiecie 3 wiatraków od Asus  https://www.amazon.pl/dp/B0BJW3QKZ9?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details

Ten rozdzielacz na 4 wyjścia i 4 przyciski do regulacji jasności, koloru, szybkości oraz Mode

Wybierasz program 1 i ustawiasz wszystko tak jak ma świecić, potem program 2 i ta sama procedura itd.  tak się ustawia indywidualnie podświetlenie.

Po spięciu wszystkich RGB od wentylatorów przez dwójniki ostatnie miejsce zajmuje chłodnica i jej poczwórne podświetlenie, tu niestety pomimo podpięcia 12V do rozdzielacza nie starcza już prądu na odświetlenie chłodnicy. Dołożyłem wiec jeszcze jeden rozdzielać również wspomagany przez 12 V ale nic to nie dało. W chodnicy pala się tylko w zależności od koloru jeden lub dwa podświetlenia na wiatrakach.  I dlatego mój misterny plan poszedł w pixxxx....

a miało być tak pięknie 

Edytowano przez Bogusław 66

• 2 weeks later...