Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Co to właściwie znaczy? Zaproponowano mi w sklepie tuning mojego Marantza 63 tylko trochę się boję czy ten facet to nie jakiś hochsztapler, bo co można w CD tuningować żeby grał lepiej?
Napisano
Ale które i jak? Przecież taki odtwarzacz Marantza był projektowany przez cały zespół fachowców pracujących setki godzin i nie przypadkowo stworzyli taki a nie inny układ. To teraz jakiś Pan Henio twierdzi, że na stole w kuchni zrobi to lepiej?
Napisano
Jak niesie wieść gminna i jak dowodzą doświadczenia moich znajomych poprawnie zrealizowany "tuning" CD-ka może przynieść doskonałe efekty. Jako przykład podaję mego kolegę, który w swym systemie stosunkowo wysokiej klasy, pomimo posiadania drogiego odtwarzacza Jolida (posiadającego doskonałe recenzje w prasie audio), używał "tuningowanego" niezbyt drogiego odtwarzacza firmy Sony z serii QS. "Jolka" w tym czasie zasilała jedynie wzmacniacz słuchawkowy i słuchawki...
Inny przykład - tuningowanie odtwarzaczy Sony ES przez pana Svoboda, a CD-ki z modyfikacją Svoboda do dziś mają status "kultowych". No cóż - nawet duże firmy dokonują tuningu fabrycznego - vide modyfikacje Kena Ishiwaty odtwarzaczy i wzmacniaczy Marantza.
Stąd wniosek - wiedza wsparta doświadczeniem może wnieść wiele pozytywnego. Jednak - uwaga na amatorów!!!
Jest jeden minus tuningu sprzętu audio - po modyfikacji mogą pojawić się spore problemy z odsprzedażą...
Napisano
Może zacznę od końca : nie warto !
No chyba ,że się ktoś na tym zna i zrobi to sam albo zrobi kolega
za przysłowiową flaszkę.
W mojej audiofilskiej przygodzie robiłem dwa tuningi CD-ków.
W 1999 roku Onkyo 7511 -wymiana zegara/cały mechanizm/ i trafa
koszt ok 500 zł i 3 lata temu Rotela RCD02 w znanej warszawskiej
Firmie na N "pełny zakres" koszt ok.1 kzł.
Onkyo mam do dzisiaj ,używa moja córka a Rotela sprzedałem parę
miesięcy po tuningu z dużą stratą.
Uważam,że albo coś jest dobrze skonstruowane i jest dobre albo nie.
Rotel kosztował wtedy 3kzł upgrade 1kzł razem 4 kzł kolega przyniósł
do mnie Primare CD31 używane kupione za 5kzł różnica niby 1kzł
ale w dzwięku nokaut i deklasacja na korzyść Primare.
Napisano
Fono Master!
A czy byłbyś łaskaw napisać co nieco na temat zmian, które przyniósł "tuning". Bardzo jestem ciekaw Twoich spostrzeżeń! Rozumiem, że recenzja będzie obarczona błędem wynikającym z upływu czasu, jednak...
Pozdrawiam!
Napisano
Może na początek Onkyo .Wspomniałem,że mam model 7511 i żeby
porównać zmiany przed i po to przytargałem od sąsiada 7211 /podobna szkoła brzmienia / podłączyłem do wzmaka takimi samymi kabelkami
/Qued Qunex-3 z mojego KD multichanel/.
7211 gra normalnie ,nawet nieżle ale obiektywnie muszę stwierdzić,że
moje DVD HD-945 Samsunga gra lepiej tylko nie ma za wiele basu.
7211 jest lekko zamulone ma za dużo niekontrolowanego średniego basu.
7511 po tuningu : większa rozdzielczość,twardy lepiej kontrolowany bas
przyjemne brzmienie średnicy ,góra spokojna i jakby lekko wycofana.
Może test nie do końca obiektywny bo Samsung i 7211 mają kable sieciowe zamontowane na stałe a 7511 ma gniazdo sieciowe IEC /zrobiłem
przy tym tuningu/ i zasilane było Audionową Nuclearus.
Napisano
Czyli, jak rozumiem zmiany były jak najbardziej pozytywne!
A co ze stereofonią? Sam posiadam m.in. DX 7511 i stąd moja jeszcze większa ciekawość! Czy przy okazji tuningu były wymieniane opampy?
Napisano
W tym Onkyo nie tylko "zegar" całe urządzenie- kupione w Toruniu czy Bydgoszczy w Firmie,która handlowała takimi rzeczami dokładnie nie pamiętam bo kupował i robił kolega.
Coś było też robione przy trafie nie wiem czy było wymieniane czy tylko
coś tam przewijane w "drugą stronę" muszę zapytać kolegi ale On
teraz w Irlandii "kroi niezłą kapuchę".
Przy opisie różnego rodzaju sprzętu tzn.wzmacniaczy,kolumn,żródeł
mówi się dużo o stereofonii i przestrzeni mi osobiście wydaje się,
że największy wpływ na to ma wzmacniacz i kolumny a nie zródło.
Żródło ma poprostu nie "zepsuć" tego efektu chyba,że chodzi
o gramofon.
Napisano
Fono Master!
Odradzałeś tuning cd-ków. Potem opisałeś tuning Onkyo, który dał pozytywny efekt... Hm... Czyżby mała sprzeczność?
A ja w tym wątku dalej...
Policzmy koszty - przykładowo używany Onkyo DX 7511 - koszt 300-400 złotych. Tuning - clock + inne części ok. 500 złotych. Razem 800-1000 złotych.
Pytanie do Ciebie - czy Twój tuningowany Onkyo pod względem dźwięku może (mógł) rywalizować z odtwarzaczami z przedziału 1.500 - 2.000 złotych?
Od tego zależy sens inwestycji...
Niemniej, żeby nie było sporu, oczywiście w pełni przyłączam się do Twego zdania, że jeżeli jakikolwiek tuning - to tylko dokonywany przez osoby sprawdzone (posiadające wiedzę i umiejętności)!!!
PS. A napiszesz coś o Rotelu? Oczywiście wiemy, że Primare, w Twoim systemie, brzmiał znacznie lepiej...
Pozdrawiam
Napisano
Tuningu CD-ków bezwzględnie nie odradzam tylko z tuningiem
w który "włoży" się trochę za dużo kasy jest jak z samochodami
koreańskimi jak już kupisz/zrobisz tuning to jesteś ze sprzętem
"związany" na długie lata bo inaczej przy odsprzedaży można tylko
stracić.
Upgrade przeważnie zawsze poprawi trochę brzmienie tylko naprawdę
trzeba wiedzieć co zmieniać ja w przypadku Rotela poszedłem "na całość"
pełna opcja w Neel-u i z perspektywy czasu widzę ,że niepotrzebnie
i za standartowo.
Trzeba było zrobić za połowę tej kwoty i też by było dobrze a resztę
wydać na płyty lub kabelki.
Napisano
Oto to! Bo się tym tuningującym firmom na ogół wydaje, że pozjadali wszelkie rozumy tego świata, a konstruktorzy w fabrykach to debile. Tak jak mówi Fono, tylko u zaufanej osoby trzeźwo podchodzącej do tematu i to też po własnym rachunku sumienia, sprzedać tego później nie sposób.
Napisano
>Bert jezeli chodzi o Onkyo to po tuningu być może grał jak odtwarzacze
za 1500-2000 zł ale świat idzie niestety naprzód i do tego istnieją jeszcze
Chińczycy.
Miałem okazję słuchać porównania tego mojego Onkyo 7511 z najtańszym
Xidakiem 06 na systemie kolegi /dzielony NAD i kolumny Phonar/.
Ten Xindak kosztuje ok. 1,5kzł i nie dał mojemu ukochanemu Onkyusiowi
żadnych szans .Do tej pory ten odtwarzacz "chodził u mnie w systemie jako drugie /rezerwowe/ żródło i tylko z sentymentu się go nie pozbyłem
tylko dałem córce.
Napisano
Fono ... Forumowicze...
Spróbuję skonkludować!
1. Tuning - tak, pod warunkiem, iż zostanie zrobiony przez osobę (firmę) posiadającą odpowiednie zaplecze intelektualne (doświadczenie + umiejętności);
2. tuning może być alternatywą dla osób nie posiadających sporej sumy pieniędzy na zakup nowego odtwarzacza, lub nie chcących takowego zakupu;
3. dotyczy raczej "klocków" z niższej półki (nie słyszałem o tuningu Meridianów bądź Krelli;
Jako alternatywa dla tuningu można polecić zakup zewnętrznego przetwornika analogowo - cyfrowego (DAC'a) z wszelkimi wadami i zaletami tego rozwiązania.
Pozdrawiam
PS. fajna metafora z samochodem icon_smile.gif
Napisano
To także świetna zabawa dla hobbystów, jeśli ktoś lubi grzebać lutownicą to można kupić za 100zł jakieś DVD/CD na allegro i kombinować. Przy odrobinie chęci dobry dźwięk w zasięgu ręki za minimalne pieniądze.
Napisano
Nie jest to takie proste o czym wspomniał Bert ,mało kto potrafi zrobić
porządny tuning .
Do tego celu niestety wszystkie modele się nie nadają i trzeba
wiedzieć co można zrobić .
W taim DVD z Supermaketu za 100 zł jak zmodyfikujesz zasilanie?
wywalisz zasilacz impulsowy i wsadzisz porządne trafo ? pytanie
tylko gdzie to zmieścisz w takim "naleśniku" ?
Jak wspomniałem wczesniej nie wszystko się nadaje najlepsze są
starsze "wypasione" modele z odpowiednią ilością miejsca w środku
na innym Forum była podana lista co sie nadaje a co nie.