michalexon Napisano 28 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2023 Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowy ,to mój pierwszy wpis, proszę zatem o odrobię wyrozumiałości, bo chyba pytam Was o sprawy aż za proste , a ja jestem zupełne zielony . W moim pokoju 17 m2 , gra wzmacniacz nad 316 bee v 2 ,cd nad c538 i kolumny pylon pearl 25. Ogólnie z tym zestawem nie jest źle, wkurzał mnie i wkurza wciąż potencjometr 316 ki , tandetny w dotyku , nierówno zgarniający moc - ledwo go podkręcę i na godzinie 9, max 10 czuję , że kończy się to, co może mi on dać. Pewnie jest to kwestia również jego mocy .Nieraz już miałem ochotę czymś innym go zastąpić - bo chociaż nie jestem miłośnikiem bardzo głośnego słuchania, zdarza mi się ochota żeby przyłożyć więcej , i ten wzmak nie daje rady . Parę miesięcy temu kupiłem używany gramofon Lenco b 55. Koleś od którego go kupiłem miał go podpięty pod wzmacniacz Luxman r- 5045, i grało to ok. Kiedy podłączyłem go pod swój nad 316 coś było nie ok., jakby rodzaj przesteru było słychać . I dopiero wtedy doczytałem ,że istnieją dwa główne rodzaje wkładek gramofonowych , i że przedwzmacniacz gramofonowy mojego nad316 odczytuje jedynie wkładki MM. Wygrzebałem , od dawna nieużywany wzmacniacz Nad 7020e, i po podłączeniu Lenco - zagrało poprawnie , tzn . bez tego wrażenie „grzmienia”. Wzmacniacz jest słabiutki , ale póki co , jedynie on teraz współpracuję z moim Lenco b 55 i Pylon Pearl 25. Przyznam, że dźwięk z czarnej płyty mnie wkręcił , jest może mniej szczegółowy i czysty niż Cd, ale jest go jakby wszędzie więcej. Tak sobie wyobraziłem ,że Lenco b 55 ma wkładkę ( zapewne MC) , którą obsługuje jedynie Nad 7020e , skoro Nad 316 „grzmi” po podłączeniu gramofonu. I tak zacząłem poszukiwania używanego wzmacniacza, mocniejszego dla Lenco. Miał spełniać cztery kryteria: obsługiwać wkładkę Lenco ( prawdopodobnie MC), grać z kolumnami 4 ohm (Pylon), być silniejszy niż nad 316 i nad 7020e, i być nie głębszy w rozumieniu rozmiaru niż 34 cm ( niegłęboka szafka ) . I teraz Pytania do Was- czy rodzaj wkładki gramofonowej , w przypadku mojego Lenco b 55 mogę zmienić sam ? np. poprzez wymianę igły ? czy całego headshell z ramienia gramofonu ? jak dobrać taką wkładkę do Lenco b 55? Może możecie mi polecić jakieś ciekawe wzmacniacze do tego mojego zestawu uwzględniając Lenco i Pylon ? Pozdrawiam, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 28 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2023 Zrób zdjęcie wkładki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2023 no niestety te starsze Nady tak miały. Kwestia była znana. Ale producent tak to produkował latami. Kwestia przyzwyczajenia. Chodź faktycznie mnie to też czasem irytowało. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalexon Napisano 29 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2023 17 godzin temu, 1Ender napisał: Zrób zdjęcie wkładki. A proszę, tak to wygląda po zdjęciu z ramiena Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 29 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2023 (edytowany) Czy od czoła jest nazwa wkładki? Znajdź nazwę. Może to wyjaśnić typ wkładki. MM czy MC. Od tego trzeba zacząć. Pozdrawiam Edytowano 29 grudnia 2023 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 (edytowany) Z tego co czytałem Lenco nie miał własnych wkładek, korzystał z wkładek innych producentów, a te na pierwszy montaż nie były jakoś wybitne. Najprościej kup inną wkładkę MM. Edytowano 30 grudnia 2023 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalexon Napisano 30 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 Dzięki za odpowiedź., a co sądzisz żeby takie coś zapodać https://www.tophifi.pl/gramofony/akcesoria-gramofonowe/audio-technica-at-vm95e.html?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIvLGmgOu3gwMVvVFBAh3r9gQjEAQYASABEgKzevD_BwE Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 @MarcKrawczyk może się udzieli na temat wkładki o którą pytasz. Dobra na początek. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 31 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2023 Dwa lat używałem 95e i jest to taka przyzwoita wkładka, idealna na start, dopiero później po przejściu na szlif liniowy 95ml stwierdziłem, że dźwięk był nieco przebasowiony, ale to prawie 500 zł więcej na wkładce… uważam, że można brać ją w ciemno… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 31 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2023 (edytowany) 16 godzin temu, michalexon napisał: Dzięki za odpowiedź., a co sądzisz żeby takie coś zapodać https://www.tophifi.pl/gramofony/akcesoria-gramofonowe/audio-technica-at-vm95e.html?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIvLGmgOu3gwMVvVFBAh3r9gQjEAQYASABEgKzevD_BwE Bardzo ważna jest odpowiednia kalibracja gramofonu po zmianie wkładki. Na przyszłość kup sobie dodatkowy headshell do "nowej" wkładki. Mając skalibrowany gramofon (wkładki), zamieniasz tylko główkę i najczęściej ustawiasz nacisk. To cała operacja. Ja jeszcze poszukał bym używanych headshelli z zamontowaną (skalibrowaną pod Lenco) wkładką. Możesz popytać na winyl.net Pozdrawiam PS Pytanie do Grzegorza @Audio Autonomy, czy np Lenco b55 i L 75 ma to samo ramię i Overhang? Edytowano 31 grudnia 2023 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 31 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2023 Co do wzmacniacza bardzo dobre pre gramofonowe robiła Yamaha, myślę o jakieś "dzielonce" przedwzmacniacz i końcówka. Nie wiem jak by to grało z perłami, bo słuchałem na innych kolumnach. Starsze Yamahy grały ciepło, niesamowicie rozdzielczo i bardzo dynamicznie. Miały dobre nasycenie i masę. Ja lubię taki dźwięk, nie wiem jak Ty. Co do budżetu za dzieloną Yamahę to obecnie tak około 4000- 5000+. Konkretne modele może podpowie @tomek4446? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 31 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2023 7 minut temu, 1Ender napisał: Konkretne modele może podpowie Ja do tej tej pory jako najlepsze pre phono w przedwzmacniaczach uznaje Yamahę C-70. Dużo lepsze niż w droższym modelu CX- 1000 , a miałem oba. C-70 ma jedną wadę , grzeje się do 70 st. producent podaje , że tak ma być @elektron6 Tomek , powiedz , jak oni to kiedyś robili , że przy takich temperaturach to działa 40 lat i nic się nie rozlutowuje , przepala , ..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 31 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2023 (edytowany) Yamaha CX-70 MX-70 Uważam że wart ceny 3800 zł. Obowiązkowo przegląd. Jak mnie pamięć nie myli to właśnie tego zestawu słuchałem. https://allegro.pl/oferta/yamaha-cx-70-mx-70-koncowka-przedwzmacniacz-topowe-13983994472 Edytowano 31 grudnia 2023 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 2 stycznia Udostępnij Napisano 2 stycznia Dnia 31.12.2023 o 12:53, 1Ender napisał: Pytanie do Grzegorza @Audio Autonomy, czy np Lenco b55 i L 75 ma to samo ramię i Overhang? Ramiona delikatnie się różnią, ale wydaje mi się (na 99%), że długość mają taką samą - odległość montażowa i overhang będę więc też takie same. A co do samego problemu Kolegi @michalexon - jeżeli na jednym wzmacniaczu gramofon gra w porządku, a an drugim nie, to obstawiałbym, że winny jest sam wzmacniacz. Wkładka w Twoim Lenco to MM'ka, więc grać to powinno z oboma Twoimi wzmacniaczami. Dnia 30.12.2023 o 20:03, michalexon napisał: Dzięki za odpowiedź., a co sądzisz żeby takie coś zapodać https://www.tophifi.pl/gramofony/akcesoria-gramofonowe/audio-technica-at-vm95e.html?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIvLGmgOu3gwMVvVFBAh3r9gQjEAQYASABEgKzevD_BwE Fajna wkładka, ale nie zamontujesz jej do Lenco niestety. Ona ma możliwość wkręcenia śrubek tylko od góry (a w headshellu Lenco lepiej sprawdzi się montaż od dołu). I do tego tam w Lenco jest inny gwint calowy, a dziś używa się w zasadzie tylko metrycznych i takie gwinty są w VM95E. Nie da się tego połączyć razem niestety (bez przerabiania headshellla). Zacząłbym od wymiany samej igły i kalibracji ramienia. Trzeba tylko rozszyfrować jaka to jest wkładka (na górnej ściance powinno coś być do odczytania). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalexon Napisano 3 stycznia Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia Dnia 2.01.2024 o 12:58, Audio Autonomy napisał: Ramiona delikatnie się różnią, ale wydaje mi się (na 99%), że długość mają taką samą - odległość montażowa i overhang będę więc też takie same. A co do samego problemu Kolegi @michalexon - jeżeli na jednym wzmacniaczu gramofon gra w porządku, a an drugim nie, to obstawiałbym, że winny jest sam wzmacniacz. Wkładka w Twoim Lenco to MM'ka, więc grać to powinno z oboma Twoimi wzmacniaczami. Fajna wkładka, ale nie zamontujesz jej do Lenco niestety. Ona ma możliwość wkręcenia śrubek tylko od góry (a w headshellu Lenco lepiej sprawdzi się montaż od dołu). I do tego tam w Lenco jest inny gwint calowy, a dziś używa się w zasadzie tylko metrycznych i takie gwinty są w VM95E. Nie da się tego połączyć razem niestety (bez przerabiania headshellla). Zacząłbym od wymiany samej igły i kalibracji ramienia. Trzeba tylko rozszyfrować jaka to jest wkładka (na górnej ściance powinno coś być do odczytania). Wielkie dzięki za odpowiedzi, Audio Autonomy prawdopodobnie trafił w punkt. Podłączyłem wczoraj jeszcze raz Lenco pod nad 316 i przy nawet niskim poziomie głośności głośniki średnio tonowe bardziej buczały niż grały , i nieadekwatnie do głośności drżały. Do tej pory uznawałem to za nieczytelność wkładki mm, ale faktycznie wzmacniacz zachowuje się po przełączeniu w tryb phono jak uszkodzony. Swoją drogą - czy wiecie jak w praktyce zachowuje się wzmacniacz i kolumny kiedy wzmacniacz nie odczytuje typu wkładki w gramofonie ? Kiedy , gdzieś około 2020 roku kupilem nad 316 bee v 2 , nowiutki z salonu, nie przyszło mi do głowy ,że będę chciał mieć kiedyś gramofon i nie sprawdziłem czy działa w nim ten przedwzmacniacz. Prawdę mówiąc kupiłem go z dwóch powodów . Po pierwsze, bo w starym nad 7020e brakowało tzw cichego startu, czyli kilka sekund po włączeniu go słyszałem takie głuche uderzenie w kolumnach, i po drugie dlatego , że naczytałem się, że słaby wzmacniacz połączony do silniejszych kolumn, w warunkach kiedy najdzie ochota by troszkę mocy przyłożyć , potrafi uszkodzić głośnik wysoko tonowy - bałem się o kolumny po prostu. Nad 316 zbierał dobre opinie, ale jak się okazało wcale nie jest wiele mocniejszy od 7020e. Wkładkę wykręcę z pewnością , żeby odczytać jakiekolwiek informacje o niej , ale póki co gra ona dobrze ze starym nad . Teraz tylko w zupełnie innym celu będę to rozkminiać Wcześniej myślałem ,że po to by móc ją wymienić na taką odpowiednia do n 316 , a teraz raczej w celu wymiany jej z uwagi na zwykłe zużycie . A Właśnie, czy na podstawie moich zdjęć możecie wywnioskować , że jej czas już minął? Czy jest możliwe , że igła z wkładką stanowią całość? - Bo kiedy ostatni raz zdejmowałem headshell na potrzeby moich zdjęć , próbowałem wyciągnąć igłę i jej biała obudowa ledwie na milimetr uchyliła się z jednej strony. W najbliższych dniach znowu do tej wkładki się dobiorę i jeśli uda mi się zobaczyć coś więcej niż widzieliście już na moich zdjęciach prześlę Wam kolejne zdjęcia . Czy odkręcając i dokręcając te dwie śruby mocujące wkładkę do headshella jakiś stopień docisku gra tu rolę? Z pewnością muszę wkrótce poszukać godziwego wzmacniacza dla Lenco , zresztą nie tylko dla Lenco bo i dla Cd,i tym razem coś używanego . Dorzucam zdjęcia wkładek do Lenco b 55 które widziałem na stronach anglojęzycznych : Lenco m 94 i Nagaoka nm33 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalexon Napisano 7 stycznia Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia Cześć. Wykręciłem wkładkę z headshell’a i zero informacji . Próbowałem też wyciągnąć igłę, i mimo sporej siły w to włożonej stoi we wkładce jakby była z nią scalona. Można na przyszłość podmienić ja czymś dostępnym i nowym ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalexon Napisano 14 stycznia Autor Udostępnij Napisano 14 stycznia Aco sądzicie o połaczeniu Lenco b 55 i pylon Pearl 25 ze wzmacniaczem takim jak : Sansui AU 555 A albo Luxman SQ505X https://allegro.pl/oferta/sansui-au-555-a-wzmacniacz-legenda-audio-13633541507 https://allegro.pl/oferta/luxman-sq505x-legendarny-wzmacniacz-1970r-14170897460?reco_id=935950a4-b300-11ee-8544-124e786f067f&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951 Czy te vintage rzeczywiście trzymaja jeszcze parametry ? Wygląda to bardzo ładnie , pytanie czy bez odsłuchu ktoś z Was by zaryzykował na odległość taki zakup Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts