S!N! Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października (edytowany) 13 minut temu, Piotr Sonido napisał: W tych kolumnach tez nie miałeś basu? Czy są jakieś w których bas był zadowlający dla Ciebie? Nie napisałem, iż nie miałem basu tylko jest po prostu do dupy, góra podrasowana, i jest za bardzo podkreślona, nigdy nie zrozumiem tego zabiegu jak włączyłem byle jaki numer dnb to się tego słuchać nie dało, nie dość, że sypało to totalnie nie miało tej fajnej stopki i dół w sumie też nie dociągał, nie bez powodu są wyższe serie. Edytowano 21 października przez S!N! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października Czytajac Twoje wypowiedzi na temat kolumn, mozna odniesc wrazenie, ze wszystkie firmy, produkujace kolumny, swoja przygode rozpoczely rok temu i jeszcze nie nabraly doswiadczenia w ich wytwarzaniu. 🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października @Artur BrolJakbys poznał muzykę, gdzieś jest bas to byś zrozumiał. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października 27 minut temu, S!N! napisał: Nie napisałem, iż nie miałem basu tylko jest po prostu do dupy A ok, to zle zrozumiałem. A sprawdź sobie Amphiony. One mają spory bas. Może Cie zadowoli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo27 Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października 3 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Z tym że Helicon to wyższa seria niż Opticon. I lepszy dzwiek i wykonanie. Ale lubiłeś je? Tak tak wiem liczylem poprostu ze opticon zagra bardziej basowo to w koncu wieksza kolumna z 20cm glosnikami. Wiesz strasznie sie napaliłem na te h400 ale mimo ze pieknie wykonane to dzwiek dla mnie za delikatny czyli basu za malo a gora troche za bardzo obnażala rockowe i metalowe realizacje.No i najgorsze ze jak chcialem przywalic glosniej to pojawial stuk glosnikow basowych jakby cewka wychodzila poza magnes zwyczajnie to byl ich kres mozliwosci gdzie moje kolummy przy tej samej glosnosci graja nie wzruszone.... Watpie ze to wina mojej koncowki ze nie potrafila ich wysterowac.....no ale w kinie bym je poprostu wykonczyl wiec sprzedalem bo szkoda.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października 6 godzin temu, ufo27 napisał: gora troche za bardzo obnażala rockowe i metalowe realizacje Bo to właśnie wstęga, nie nadaje się do takiej muzy jakiej słuchamy. 9 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Czy są jakieś w których bas był zadowlający dla Ciebie? Jasper 18. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo27 Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października 1 godzinę temu, S!N! napisał: Jasper 18. A powiedz mi czy przy glosniejszym odsluchu i gdzie wystepuje niski bas nie slychac furczenia z otworu bas reflex ? Pamietam jak mialem MA rx2 tam byla tragedia !!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października (edytowany) Metal, rock. Wymagania. Drivery o jak naj!wyższej rozdzielczości i przejrzystości. Kolumny nieco odbiegające od liniowego kształtu charakterystyki. Beryle. Sub 18tka/4kW, odpowiedni przetwornik/dac z jak najwyższą rozdzielczością. Adaptacja akustyczną częściowo aktywna na dół, na resztę pasywna. Czas pogłosu lekko poniżej 300ms. Każdy numer, który słyszałem to wrażenie nie tylko live, ale i ciary. System obalający tezę, jakoby w metalu to spaprane realizacje, a tylko dobre, dobrze brzmią. Nie tylko w metalu. Edytowano 21 października przez AudioTube Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października @ufo27W sumie nie odczuwam takiego efektu i przy 25 też go nie miałem (tam dolny bas był potężniejszy), ale nie wiem o jakim volumie piszemy, mi one już fajnie grają cicho i raczej nie słucham jakoś mega głośno chyba,z że chodzi o efekt takiej wibracji jak bas schodzi bardzo nisko to jest takie wuuuu jak w furze, ale w wielu rapowych wałach musi to być (rel też tak grał) tylko, że te kolumny nie grają z jakimiś wybrykami typu cambridge czy coś w ten deseń, większość wmaków do dychy nie potrafiło kompletnie ruszyć tymi revelatorami CXA81 to nawet z Diamondami miał problem, jak ostatnio słuchaliśmy kilku modelów to był dramat, dopiero od vincenta 237 coś już grało, musisz samodzielnie obadać czy by Ci podeszło tak samo jak d30 mk2 tylko podłączaj do czegoś dużego u mnie gra to z denkiem 2500ne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października 49 minut temu, ufo27 napisał: A powiedz mi czy przy glosniejszym odsluchu i gdzie wystepuje niski bas nie slychac furczenia z otworu bas reflex ? Pamietam jak mialem MA rx2 tam byla tragedia !!! Bo ma furczą. No może poza serią pl. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października Wystarczy że ktoś chociaż raz pójdzie do filharmonii to nigdy nie kupi diamond czy jasper 😉 ten dźwięk nie ma nic wspólnego z neutralnością. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października To prawda. Dodałbym że w ogóle grają cienko w porównaniu z filharmonią. Jak się już posłucha takiego rozmachu to mało które kolumny chce się później mieć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października (edytowany) Jakiś spisek, przeciwko Pylon? 🤔 Miałem w domu Gold 100 5G - nic specjalnego. Inne ktore słuchałem w sklepach czy show, też niczym nadzwyczajny się nie wyróżniły. Jak dla mnie to jest wszystko podobne brzmienie, z małymi różnicami, spowodowanymi strojeniem, konstrukcją lub wielkością. Może czymś innym. Tylko jednak Pylony są krytykowane. Ciekawe dlaczego. W ogóle porownywanie koncertu na żywo, instrumentów, do kolumn - jakichkolwiek 😉 firm - to chyba pomyłka. Edytowano 21 października przez Artur Brol 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października 10 minut temu, Carmion napisał: Wystarczy że ktoś chociaż raz pójdzie do filharmonii to nigdy nie kupi diamond czy jasper 😉 ten dźwięk nie ma nic wspólnego z neutralnością. Ten z filharmonią wyjechał hehe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października Ma to też nic specjalnego w porównaniu z pylonem. Krytyka. Ile gustów tyle opini. Każdy wybierze dla sobie pod własne ucho. Dla mnie gra to słabo dla innego to może będzie objawienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października 4 minuty temu, Artur Brol napisał: Jakiś spisek, przeciwko Pylon? 🤔 Miałem w domu Gold 100 5G - nic specjalnego. Inne ktore słuchałem w sklepach czy show, też niczym nadzwyczajny się nie wyróżniły. Jak dla mnie to jest wszystko podobne brzmienie, z małymi różnicami, spowodowanymi strojeniem, konstrukcją lub wielkością. Może czymś innym. Tylko jednak Pylony są krytykowane. Ciekawe dlaczego. W ogóle porownywanie koncertu na żywo, instrumentów, do kolumn - jakichkolwiek 😉 firm - to chyba pomyłka. Skoro różnica jest podobna to nie będę prowadzil dyskusji. Pylony w porównaniu do ma gold to muły z kocem w dodatku wersja mk1 rezonujący bass reflex. Rzeczywiście super kolumny. Że nawet pylon był na to bezradny. Rzeczywiście, jest co polecać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października Ma też potrafią furkotać zwłaszcza przy głośnym graniu. I te samognace się membramy to taka nowa technologia. Technologia kup szybko nowe. Mam duże podejrzenia że te gięcie membram to kwestia tego mocowania głośników od tyłu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października 7 minut temu, Carmion napisał: Skoro różnica jest podobna to nie będę prowadzil dyskusji. Pylony w porównaniu do ma gold to muły z kocem w dodatku wersja mk1 rezonujący bass reflex. Rzeczywiście super kolumny. Że nawet pylon był na to bezradny. Rzeczywiście, jest co polecać. Muły 😁, dobre. U mnie żadnych problemów nie było, z bass reflexem. Ale jak chcesz wierzyć że Goldy, czy inne są tak zaje...e, to Ci przecież nie zabronię. Jedyną przewagę, jaką miały Goldy nad D25, to wykończenie. To wszystko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października 1 minutę temu, Carmion napisał: Pylony w porównaniu do ma gold to muły z kocem Jak tak się bawić , to MA Gold gra jak spod kołdry , w porównaniu do Cantonów Chrono, czy Triangli. Wszystko zależy od oczekiwań. 7 minut temu, S!N! napisał: Ten z filharmonią wyjechał hehe. Bo to jakiś punkt odniesienia. Tylko , że tak naprawdę niewiele osób chce mieć taki naturalny dźwięk w chałupie. Sporo nabywców oczekuje efektu wow , mimo , że taki na żywo nie występuje. Z Pylonów które dane mi było usłyszeć , 25-ki Diamond podeszły mi najbardziej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października 12 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Ma to też nic specjalnego w porównaniu z pylonem. Krytyka. Ile gustów tyle opini. Każdy wybierze dla sobie pod własne ucho. Dla mnie gra to słabo dla innego to może będzie objawienie. Tak, tylko jak ktoś poczyta, zobaczy takie krytyczne opisy, to nawet tym kolumnom nie da szansy. Chyba nie o to chodzi. Ludziom z różnych powodów coś się podoba lub nie podoba. Czasem to też emocje, nie tylko to jak coś naprawdę się spisuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo27 Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października 16 minut temu, Carmion napisał: Pylony w porównaniu do ma gold to muły z kocem w dodatku wersja mk1 rezonujący bass reflex. Rzeczywiście super kolumny. Że nawet pylon był na to bezradny. Rzeczywiście, jest co polecać. W slepym teście ludzie wybrali diamond 30mk2 zamiast gold 300 wiec chyba nie jest tak do konca moze byly podpiete do czegos lipnego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października 11 minut temu, Artur Brol napisał: Tak, tylko jak ktoś poczyta, zobaczy takie krytyczne opisy, to nawet tym kolumnom nie da szansy. Chyba nie o to chodzi. Ludziom z różnych powodów coś się podoba lub nie podoba. Czasem to też emocje, nie tylko to jak coś naprawdę się spisuje. No mi się nie podoba. Mam napisać że się podoba? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października 6 minut temu, tomek4446 napisał: Z Pylonów które dane mi było usłyszeć , 25-ki Diamond podeszły mi najbardziej. Kurde i tu wychodzi jak nasz słuch jest różny. Ja byłem napalony na D25 bo fajne smukłe, ładne i ogólnie powinny być super z opinii w internetach. Po przesłuchaniu ich w bezpośrednim porównaniu z moimi AE120 wyszło że są mega ciemne. Za dużo basu który przysłaniał mi niższą średnicę, takie ciężkie granie. Do tego niby wysokie tony takie zza koca ale czasem dziwnie się wyostrzały. Ogólnie jak dla mnie równowaga tonalna była bardzo zaburzona. Kilka dni później dość nieoczekiwanie wpadły mi w ręce Ruby 25 mk2 i te w przeciwieństwie do D25 maja wszystko jak należy. Bardzo fajna średnica, o wiele lzejsza i różnorodny, miękki bas. Góra w sam raz bez wyostrzeń. W ogóle wydaje mi się że Ruby są jakby mniej popularnym modelem Pylona i wg mnie graja lepiej od D25. A przy okazji kasy zostało w kieszeni bo z cenami za D25 na rynku wtórnym ludzie odlecieli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo27 Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października 1 godzinę temu, AudioTube napisał: Metal, rock. Wymagania. Drivery o jak naj!wyższej rozdzielczości i przejrzystości. Kolumny nieco odbiegające od liniowego kształtu charakterystyki. Beryle. Sub 18tka/4kW, odpowiedni przetwornik/dac z jak najwyższą rozdzielczością. Adaptacja akustyczną częściowo aktywna na dół, na resztę pasywna. Czas pogłosu lekko poniżej 300ms. Każdy numer, który słyszałem to wrażenie nie tylko live, ale i ciary. System obalający tezę, jakoby w metalu to spaprane realizacje, a tylko dobre, dobrze brzmią. Nie tylko w metalu. To siara uzywac suba jak mamy duze kolumny !!! Chyba ze to male kolumny gdzie srednica i wysokie tony sa piekne i dodajemy suba zeby tylko wypelnic bas.Ale majac duze pelnozakresowe kolumny i dodawac jeszcze suba to znaczy ze kolumny sa do dupy.Ja rozumiem do kina suba ale do stereo ? To dupne paczki na 20cm glosnikach nie moga zagrac odpowiednio do tych 30hz ? i z odpowiednim wyzszym basem zeby bylo odpowiednie jebn.... 🤯 Jesli mialbym kupic suba to tylko podstawki i wtedy skupiam sie na srednich i wysokich.Ale ja chce ograniczyc ilosc gratow i miec 2 kolumny ktore beda grac jak powinny czy wymagam zbyt wiele ??? 🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października 20 cm na basie to przecież małe kolumny są. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts